"Implicarea resusciteaza tara"

"Implicarea resusciteaza tara"

[UPDATE ora 23] Participantii la protestul din Capitala fata de proiectul minier de la Rosia Montana, al caror numar a crescut la peste 5.000, au ajuns pe bulevardul Carol si se apropie de destinatia finala a marsului, Piata Universitatii. Circulatia rutiera pe bulevardul Carol este blocata in ambele sensuri. Pe traseul manifestantilor se afla jandarmi si politisti de la Rutiera. Numarul protestatarilor a crescut considerabil in Piata Victoriei, unde coloana venita de la Universitate a poposit aproximativ 15 minute.

Participantii la protestul din Capitala, al caror numar a crescut la peste 3.000, au ajuns in Piata Victoriei, de unde si-au continuat marsul avand ca destinatie finala Piata Universitatii.

Marsul a inceput in jurul orei 19.00, pe bulevardul Nicolae Balcescu, spre Piata Romana. Circulatia rutiera pe ruta protestului a fost blocata. Pe traseul manifestantilor s-au aflat jandarmi si politisti de la Rutiera, anunta Mediafax.

Protestatarii, in majoritate tineri, s-au adunat in Bucuresti duminica, pentru a opta zi consecutiv, la fantana de la Universitate. Ei au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana!" si au afisat bannere si pancarte cu mesaje printre care "Sanatate - da, cianura - nu", "Anulati legea distrugerii Rosiei Montane ACUM! si "Implicarea resusciteaza tara". Manifestantii cer retragerea proiectului de lege ce reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania si introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO.

Mii de oameni protesteaza in Cluj-Napoca

Mii de oameni protesteaza in Cluj-Napoca

Peste 6.000 de persoane care participa la Cluj-Napoca, la protestul fata de proiectul minier de la Rosia Montana, au plecat in mars din Piata Unirii spre sediul Prefecturii, blocand traficul in centrul orasului.

Protestatarii care s-au adunat, duminica seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca au pornit in mars pe strada Regele Ferdinand, scadand "Veniti cu totii si strigati tare, Rosia Montana nu e de vanzare", "Vrem natura, nu cianura", "Uniti, salvam Rosia Montana", "Nu mai vrem sa fim furati, de la Rosia plecati!".

Manifestantii s-au indreptat apoi spre Piata Mihai Viteazu din municipiu, iar in prezent se afla in fata sediului Prefecturii Cluj. Numarul protestatarilor depaseste 6.000 de persoane, potrivit jandarmilor.

Sotia lui Boc, la proteste

Sotia lui Boc, la proteste

Sotia primarului din Cluj-Napoca, Oana Boc, s-a aflat printre participantii la protestul fata de proiectul minier de la Rosia Montana, care au blocat circulatia rutiera in centrul orasului.

Oana Boc a participat la mars insotita de un localnic din Rosia Montana, cei doi purtand un banner cu mesajul "Rosia Montana nu-i locala, cand otrava-i nationala".

Reactia ministrului Mediului

Reactia ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la Oradea, ca dupa ce a propus Guvernului "noul proiect" privind exploatarea de la Rosia Montana, ca ministru, in Parlament il va vota dupa ce "va avea o discutie cu cetatenii din Colegiul 2 Dambovita", care au ales-o deputat.

"Ca ministru al Mediului si schimbarilor climatice am avut datoria si responsabilitatea sa introducem in noul proiect noi standarde de mediu, in asa fel incat prin implementarea lor sa asiguram o protectie a mediului mai buna", a spus Rovana Plumb.

Intrebata insa, daca la fel ca si premierul Victor Ponta, in Parlament va vota impotriva proiectului de lege, ministrul Mediului a afirmat ca nu poate vota "ca persoana fizica" si isi va exprima optiunea in urma consultarii cu alegatorii sai.

"In ce priveste decizia, decizia nu poate fi a unui singur om, eu sunt in Parlament, nu ca persoana fizica, ci trimisa de un numar de cetateni din Colegiul 2 Dambovita, cu care voi avea o discutie si, in functie de mandatul pe care acestia mi-l vor da, imi voi da si votul in Parlament", a spus ministrul si deputatul Rovana Plumb.

Iasi: Participantii au blocat circulatia tramvaielor

Iasi: Participantii au blocat circulatia tramvaielor

Participantii la protestul din Iasi fata de proiectul minier de la Rosia Montana au blocat circulatia tramvaielor in Piata Unirii din oras, transmite Mediafax.

Manifestantii au deblocat in jurul orei 20.45 circulatia rutiera pe bulevardul Copou, indreptandu-se catre centrul municipiului Iasi. Ajunsi in Piata Unirii, locul in care a inceput protestul, oamenii s-au asezat pe liniile de tramvai, blocand circulatia mijloacelor de transport in centrul orasului.
In urma unor negocieri cu fortele de ordine, protestatarii au acceptat la un moment dat sa permita catorva tramvaie sa circule catre gara. La ora 21.30 insa, mai multe tramvaie continuau sa stationeze in zona centrala a orasului.