Ce universitati straine vin la Bucuresti, Constanta si Timisoara. Cum te poti inscrie

Ce universitati straine vin la Bucuresti, Constanta si Timisoara. Cum te poti inscrie

Candidatii interesati sa invete in alte tari pot participa in urmatoarele zile la targurile pe care World Education le organizeaza pe 12 si 13 octombrie la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti, pe 14 octombrie in Constanta si pe 16 octombrie in Timisoara.

La targ vor participa peste 40 de universitati din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elvetia, Italia, Austria, Bulgaria, Spania si Franta. Printre acestea se numara London School of Business and Finance, Cambridge School of Visual and Performing Arts, Oxford Brookes University, University of Leeds, University of Groningen, Amsterdam University of Applied Sciences, Ecole Centrale Paris sau Aalborg University.

Inregistrarea pentru targ se poate face online pe www.worldeducation.ro.

Pentru ca majoritatea studentilor romani merg sa invete in Marea Britanie, Olanda si Danemarca, targul se axeaza pe ofertele din aceste trei tari.

In prezent sunt in jur de 25-27.000 de studenti romani care invata in strainatate. In afara de Marea Britanie, Olanda si Danemarca, romanii mai aleg si state precum Spania, Franta sau Elvetia.

In timp ce in Danemarca si Scotia studiile sunt gratuite, in Elvetia acestea ajung pana la 33.000 de euro pe an, acestea fiind de altfel printre cele mai scumpe din Europa.

“Numarul de dosare depuse in perioada timpurie creste, iar studentii isi pregatesc candidaturile cu foarte multe grija. Pentru anul viitor sunt interesati mai ales de materii precum precum drept, medicina, IT, economie, stiinte natural (in special biologie). De asemenea, anul acesta, studentii sunt mult mai bine pregatiti”, a declarat Svetlan Danev, directorul grupului de firme Integral si coordonator al “World Education”, un program de consiliere pentru candidatii care isi doresc sa studieze in alte tari.

Marea Britanie

Marea Britanie

Taxele de studiu in Marea Britanie sunt intre 7.500 si 9.000 de lire sterline pe an

„In ultimii doi ani a fost un numar constant de studenti care au mers sa studieze in Marea Britanie. Acestia stiu engleza foarte bine si pentru ei nu exista alte anternativa decat sa invete in Marea Britanie”, a mai spus Danev.

Numarul studentilor care au aplicat pentru acest an universitar a crescut cu 10% pana la 2.500 de candidati. Pe de alta parte, pentru sesiunea 2013 au fost admisi 1.539 de studenti.

Romania a intrat in 2012 in topul primelor zece tari ca numar de studenti, alaturi de Germania, Grecia, Bulgaria, Italia, Polonia. Cresterea a fost determinata de faptul ca tot mai multi romani au beneficiat de finantare europeana.

“Numarul dosarelor de inscrieri va creste ca urmare a eliminarii restrictiilor de munca pentru romani si bulgari din 2014", afirma managerul IntegralEdu.

Practic, pana acum studentii romani erau restrictionati sa studieze in Marea Britanie de posibilitatile financiare, dar de anul viitor acestia vor avea posibilitatea sa munceasca si astfel sa isi plateasca studiile.

De asemenea, anul acesta a crescut cu 10% numarul de candidati inscrisi pentru studii de informatica, 5% pentru drept, 4% pentru stiinte medicale si 7% pentru fizica. De asemenea, a scazut cu 10% numarul candidatilor care isi doresc sa invete limbi si literature europene.

Danemarca

Danemarca

In Danemarca invatamantul este gratuit, ceea ce a si facut ca aceasta tara sa inregistreze cea mai mare crestere, de 21%, a numarului de candidati inscrisi pentru anul 2013-2014 fata de anul academic trecut.

In prezent sunt 700 de studenti romani care invata in Danemarca, iar oficialii IntegralEdu se asteapta ca numarul sa creasca pana la 800 in anul academic 2014-2015.

“Principalele motive pentru care tinerii romani aleg Danemarca sunt faptul ca nu trebuie sa plateasca si au acces la sute de stagii de practica in perioada studiilor”, a explicat Svetlan Danev.

De asemenea, din acest an Danemarca va acorda ajutor financiar nerambursabil de 720 de euro pe luna pentru studentii din UE. Pentru a primi banii, studentii trebuie sa fie activi sau sa munceasca ca angajati 10-12 ore pe saptamana si sa demonstreze statutul de angajat cu un contract de munca sau fluturas.

Pe de alta parte, tot din 2013 a fost introdus un interviu de motivatie, in cadrul caruia profesorii din universitatile daneze vor sa vada care de dornici sunt candidatii sa studieze la respectiva scoala si care este gradul lor de maturitate. Interviul este omologul scrisorii de motivatie utilizate in Marea Britanie si poate sa fie prin Skype ori in birourile World Education.

Cei care vor sa se inscrie pentru studii in Danemarca pentru anul academic urmator trebuie sa isi depuna dosarele pana pe 1 martie 2014.

Sursa foto: http://denmark.dk/

Fotografia a fost realizata de Lærke Vig Lannov.

Olanda

Olanda

In Olanda s-a inregistrat o crestere de 7% a numarului de candidati inscrisi pentru anul academic 2013-2014.

Cei care vor sa se inscrie la specializari pentru care competitia este foarte mare trebuie sa treaca printr-un sistem al loteriei.

Practic, universitatile olandeze au introdus aceasta selectie computerizata de tip “tras la sorti” pentru ca unele materii sunt foarte cautate iar studentii au rezultate asemanatoare in timpul liceului.

De aceea, oficialii World Education ii sfatuiesc pe studentii sa aplice pentru specializarile pe care si le doresc in mai multe tari.

Materiile de studiu pentru care este cea mai mare concurenta in Olanda sunt stiintele juridice, economie, psihologie si marketing.

Statul olandez ofera sprijin financiar care poate ajunge pana la 966 de euro pe luna si se adreseaza studentilor cu un venit familial mai mic de 30.000 de euro pe luna si sunt angajati. De asemenea este in dezbatere ridicarea ingradirilor pentru dreptul de munca al studentilor de la 32 la 56 de ore pe saptamana.

Alte tari prezente

Alte tari prezente

Alte tari alese de studentii romani sunt Spania, Franta si Elvetia.

Taxele de studiu pentru Spania sunt de 11.000 de euro pe an, in Franta intre 200 si 800 de euro, iar in Elvetia de 33.000 de euro pe an.