PDL: Adriean Videanu, urmarit penal pentru subminarea economiei

PDL: Adriean Videanu, urmarit penal pentru subminarea economiei

Adriean Videanu, membru de marca al PDL, a fost ministru al Economiei in ambele Guverne conduse de Emil Boc, din decembrie 2008 pana in septembrie 2010.

El a fost acuzat alaturi de Varujan Vosganian, in calitatea lor de ministri ai Economiei, pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae oferind gaze naturale la preturi mai mici.

Pe 2 septembrie 2013, DIICOT a inceput urmarirea penala fostului ministru Adriean Videanu.

Practic, DIICOT a instrumentat un dosar de "complot si subminarea economiei nationale" in care sunt acuzati zeci de directori (peste 40) din cadrul Ministerului Economiei, ANRE si Romgaz pentru ca ar fi favorizat firma miliardarului Niculae. Ioan Niculae este sub urmarire penala inca din ianuarie 2012, dar abia in septembrie procurorii au cerut incuviintarea urmaririi penale pentru Vosganian (parlamentar), potrivit Hotnews.

In septembrie, seful statului, Traian Basescu, a avizat solicitarile de urmarire penala impotriva lui Adriean Videanu.

PDL: Ioan Botis, fostul ministru al Muncii a fost cercetat pentru conflict de interese

PDL: Ioan Botis, fostul ministru al Muncii a fost cercetat pentru conflict de interese

Ioan Botis a ocupat in perioada septembrie 2010 - iunie 2011 functia de ministru al Muncii in al doilea Cabinet al lui Emil Boc.

In cazul lui Botis, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat in aprilie 2011 Directia Nationala Anticoruptie (DNA), cerand procurorilor sa-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese.

De asemenea, ANI precizeaza ca si sotia acestuia, Ligia Adina Botis, in calitate de expert de tip A in cadrul Proiectului "Sansa la demnitate", respectiv, in calitatea de asociat unic si administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetata pentru coruptie.

Inspectorii de integritate sustin ca au indicii temeinice cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre Ioan Botis, "constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

Ulterior, in iunie 2013, Parchetul General a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru Ioan Nelu Botis.

PDL: Valerian Vreme si Daniel Funeriu, acuzati impreuna de fals intelectual

PDL: Valerian Vreme si Daniel Funeriu, acuzati impreuna de fals intelectual

In mai 2013, Corpul de Control al premierului Victor Ponta a sesizat DNA fapte de coruptie realizate de Daniel Funeriu (foto), in calitate de fost ministru al Educatiei, si de Valerian Vreme, fostul ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Ambii reprezentanti ai PDL au fost ministri in Guvernul Boc 2.

Potrivit procurorilor, cei doi fosti ministri se fac vinovati de cumpararea de licente fara temei legal. Aceste licente Windows trebuiau sa fie inchiriate, dar au fost achizitionate. Cei doi sunt acuzati de fals intelectual. Prejudiciul facut se ridica la peste 1 milion de euro.

Pentru a crea aparenta de legalitate, cei doi ministri au semnat o nota comuna privind achizitia de soft educational, utilizat de catre Ministerul Educatiei in scoli.

In aceasta nota comuna se precizeaza ca autorizatia data de Guvern acopera si cumpararea acestor licente. Practic, acestia au extins imputernicirea data de catre Guvern.

Concluzia rezulta dintr-un raport intocmit de Corpul de Control al primului-ministru in urma verificarilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei in legatura cu inchirierea de licente educationale.

PDL: Stelian Fuia, acuzat de abuz in serviciu intr-un dosar de vanzare a unor imobile

PDL: Stelian Fuia, acuzat de abuz in serviciu intr-un dosar de vanzare a unor imobile

Stelian Fuia a fost ministrul Agriculturii in cadrul Executivului condus pentru scurt timp de Mihai Razvan Ungureanu, intre februarie si aprilie 2012.

Fuia este cercetat penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. DNA a anuntat, in ianuarie acest an, inceperea urmaririi penale fata de Stelian Fuia, pentru posibile infractiuni comise in perioada cand acesta a fost director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea.

Fuia este investigat in legatura cu vanzarea unor imobile aflate in administrarea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea, prin care ar fi fost favorizati sora si cumnatul sau. Faptele au avut loc in anul 2005.

PPDD: Monica Iacob Ridzi, un fost ministru PDL foarte aproape de o condamnare definitiva

PPDD: Monica Iacob Ridzi, un fost ministru PDL foarte aproape de o condamnare definitiva

Fostul ministru al Tineretului si Sportului, in perioada decembrie 2008 - iulie 2009 (cabinetul Emil Boc 2), Monica Iacob Ridzi, a fost condamnata, in 27 ianuarie acest an, de ICCJ, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului, decizia nefiind definitiva.

Ridzi a facut parte din PDL pe durata mandatului de ministru, dar in 2012 si-a dat demisia si s-a inscris in PPDD.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob-Ridzi si alte 11 persoane au fost trimise in judecata in acest dosar in 3 mai 2011. Monica Maria Iacob Ridzi, deputat si fost ministru al Tineretului si Sportului in perioada decembrie 2008 - iulie 2009, este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept.

PSD: Dan Nica, cercetat de DNA pentru abuz in serviciu

PSD: Dan Nica, cercetat de DNA pentru abuz in serviciu

La inceputul anului 2011, procurorii DNA au inceput cercetarile fata de fostii ministri Varujan Vosganian si Dan Nica pentru abuz in serviciu, intr-un caz disjuns din dosarul "Posta Romana" in care au fost trimisi in judecata fostii ministri Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy.

Nica a fost ministru al Comunicatiilor in Guvernul Nastase, vicepremier in Cabinetul Boc I si acum este ministrul pentru Societatea Informationala in executivul condus de Victor Ponta.

Dan Nica a fost audiat in anul 2012 in dosarul "Posta Romana" ca martor.

Prin rechizitoriul intocmit in cazul "Posta Romana", procurorii DNA au dispus "disjungerea cauzei fata de numitii Varujan Vosganian, Sorin Creteanu si Dan Nica, in vederea continuarii cercetarilor intr-un dosar separat, sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 13 din Legea 78/2000 din Codul Penal", care se refera la folosirea influentei sau autoritatii "in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite."

PSD: Ilie Sarbu, cercetat de ANI si DNA pentru achizitia ilegala a unei vile

PSD: Ilie Sarbu, cercetat de ANI si DNA pentru achizitia ilegala a unei vile

Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii in cadrul guvernarii Boc I (decembrie 2008 - septembrie 2009) din partea PSD, a intrat de mai multe ori in atentia procurorilor DNA.

In 2009, Sarbu a fost cercetat de ANI si DNA pentru achizitia unei vile in centrul Capitalei.

Tranzactia a vizat fostul sediu al ambasadei din Congo, care a trecut din patrimoniul RAAPPS in cel al unui ONG – Fundatia Romania, pentru ca, o zi mai tarziu, sa fie cumparat de sotii Ilie si Mariana Sarbu.

Sarbu a fost verificat de procurorii anti-coruptie si in cazul privatizarii unor IAS-uri din judetul Timis, prejudiciul fiind estimat in acst caz la cateva zeci de milioane de euro.

PSD: Nicolae Nemirschi a primit NUP de la o comisie parlamentara

PSD: Nicolae Nemirschi a primit NUP de la o comisie parlamentara

Nicolae Nemirschi a fost ministrul Mediului in primul Cabinet Boc, intre decembrie 2008 si octombrie 2009.

Impotriva lui s-a initiat in iunie 2009 o ancheta parlamentara, la solicitarea grupurilor PDL si PNL, pentru a verificarea modul in care Ministerul Mediului a atribuit, pe data de 28 aprilie 2009, contractul privind "Campania de promovare a Programului Operational Sectorial Mediu, Lot II – Difuzare/Publicare", nu in urma vreunei licitatii, ci prin negociere fara anunt de participare. Este vorba de un contract de 500.000 de euro, primit de firma Ars Advertising.

Procurorii au cerut atunci urmarirea penala, dar comisia parlamentara de ancheta a hotarat in septembrie 2009 sa acorde un NUP pentru Nemirschi.

PSD: Liviu Dragnea, urmarit penal in dosarul Referendumul

PSD: Liviu Dragnea, urmarit penal in dosarul Referendumul

In 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea, care este si vicepremier, a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul de demitere a sefului statului, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Procurorii DNA anuntau ca au inceput urmarirea penala fata de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticoruptie precizau ca cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie 2012.

PNL: Ovidiu Silaghi, urmarit penal pentru favorizarea lui Nelu Iordache

PNL: Ovidiu Silaghi, urmarit penal pentru favorizarea lui Nelu Iordache

Liberalul Ovidiu Silaghi a ocupat in Guvernul Ponta I functia de ministru al Transporturilor, dar a parasit Executivul in urma unui scandal de coruptie.

Seful DNA a ceru in septembrie 2013 procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor cu o cerere de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapta din perioada in care a fost ministru al Transporturilor si prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.

Ulterior, Traian Basescu a avizat solicitarile de urmarire penala impotriva lui Ovidiu Silaghi

PNL: Daniel Chitoiu, fostul vicepremier acuzat de abuz in serviciu in dosarul "Carpatica"

PNL: Daniel Chitoiu, fostul vicepremier acuzat de abuz in serviciu in dosarul "Carpatica"

Daniel Chitoiu a fost ministrul Economiei in Guvernul Ponta I si ministru de Finante / vicepremier in al doilea executiv condus de Victor Ponta.

In urma cu doua zile, Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 si ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Chitoiu Daniel pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice", arata marti DNA.

PNL: Corneliu Dobritoiu, generalul acuzat de abuz in serviciu

PNL: Corneliu Dobritoiu, generalul acuzat de abuz in serviciu

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu (Guvernul Ponta I) este urmarit penal intr-un dosar legat de modul in care a obtinut locuinta de serviciu.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, in 16 aprilie 2013, ca a fost inceputa urmarirea penala in cazul generalilor Corneliu Dobritoiu si Traian Pigui. Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale in cazul generalului maior in rezerva Corneliu Dobritoiu pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, avand in vedere ca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participatiei improprii.

PNL: Mircea Diaconu, ministrul Culturii incompatibil de 4 ori

PNL: Mircea Diaconu, ministrul Culturii incompatibil de 4 ori

Mircea Diaconu a fost ministru al Culturii din partea PNL in primul Cabinet condus de Victor Ponta. El a ocupat functia in perioada 7 mai 2012 - 29 iunie 2012.

Diaconu a fost numit ministru al Culturii, desi Agentia Nationala de Integritate constatase in ianuarie 2011 ca senatorul era in incompatibilitate inca din decembrie 2008, detinand simultan calitatea de parlamentar si functia de director al Teatrului C.I. Nottara.
De asemenea, Parchetul General a extins cercetarile asupra lui Mircea Diaconu pentru alte 3 cazuri de incompatibilitate. Astfel, sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, la data de 29 mai 2012, extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de Diaconu Mircea sub aspectul savarsirii infractiuni de conflict de interese (4 fapte).

In septembrie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis o hotarare irevocabila in acest sens.

PNL: Varujan Vosganian, ministrul scapat de senatori de la inceperea urmaririi penale

PNL: Varujan Vosganian, ministrul scapat de senatori de la inceperea urmaririi penale

Vosganian a fost ministru al Economiei in Guvernul Ponta 2, in perioada decembrie 2012 - octombrie 2013, fiind fortat sa isi da demisia dupa ce DNA a solicitat inceperea urmaririi penale in cazul sau pentru subminarea economiei nationale.

Senatul a respins in 8 octombrie cererea procurorilor de incepere a urmaririi penale.

Demisia din functia de ministru nu inseamna ca el poate fi urmarit penal, fiind nevoie de o alta cerere a procurorilor si de un nou vot in Parlament pentru acest lucru. Pentru a putea fi cercetat de DIICOT, Vosganian trebuie sa isi dea demisia din Parlament sau
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solicitase Senatului si Presedintiei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, respectiv fata de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu pentru fapte savarsite in perioada in care aveau calitatea de ministri ai Economiei.

Adriean Videanu si Varujan Vosganian sunt acuzati de DIICOT ca au numit in AGA si CA ale companiei Romgaz persoane fara pregatire de specialitate pentru a-si putea impune cu usurinta deciziile prin care l-au sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae.

PNL: Victor Paul Dobre, un alt ministru protejat de imunitate

PNL: Victor Paul Dobre, un alt ministru protejat de imunitate

Victor Paul Dobre a fost ministru delegat pentru Administratie in primul Cabinet condus de Victor Ponta, in perioada mai-august 2012. Ulterior, Dobre a fost acuzat de procurori pentru mai multe infractiuni legate de referendumul de demitere a presedintelui.

Camera Deputatilor a respins insa, in septembrie 2012, solicitarea de incepere a urmaririi penale impotriva lui Victor Paul Dobre, in pofida recomandarilor facute de Comisia Europeana in rapoartele pe Justitie, unde se cerea Parlamentului sa nu mai blocheze cererile procurorilor pentru inceperea urmaririi penale fata de alesi.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi ceruse la momentul respectiv Camerei Deputatilor declansarea urmaririi penale fata de Victor Paul Dobre, deputat si fost ministru delegat pentru Administratie, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata in legatura cu referendumul din 29 iulie.

PNL: Relu Fenechiu, condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare

PNL: Relu Fenechiu, condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv, in 30 ianuarie, la cinci ani de inchisoare cu executare, iar fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Transformatorul".

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mentinut pedeapsa dispusa in 12 iulie 2013 de un complet de trei judecatori in cazul deputatului PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, acesta urmand sa execute cinci ani de inchisoare. La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.

PNL: Cristian David, urmarit de DNA pentru ca nu poate justifica 60.000 euro

PNL: Cristian David, urmarit de DNA pentru ca nu poate justifica 60.000 euro

El a declarat ca a demisionat, miercuri, din calitatea de membru al PNL pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzatiilor DNA si ca are toata disponibilitatea sa prezinte datele care sa clarifice situatia.

Cristian David a reactionat astfel dupa ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat ca a cerut cere de la presedinte pentru urmarirea penala a fostului ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Cristian David, pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii, care ar fi fost facute pentru a justifica 60.000 de euro, potrivit Mediafax.

"Am toata disponibilitatea de a pune la dispozitie datele si elementele necesare pentru a clarifica aceasta situatie si a-mi dovedi nevinovatia. Incepand de astazi, am renuntat la calitatea de membru PNL, pentru a nu afecta imaginea partidului", a declarat Cristian David.

UDMR: Attila Cseke, acuzat de coruptie inca din 2007

UDMR: Attila Cseke, acuzat de coruptie inca din 2007

Attila Cseke a fost ministrul Sanatatii in Guvernul Boc 2, in perioada decembrie 2009 - august 2011, dupa ce in Executivul condus de Calin Popescu-Tariceanu fusese presedintele Comisiei interministeriale care distribuie institutiilor statului bunurile confiscate.

DNA a inceput in mai 2007 urmarirea penala impotriva lui Attila Cseke, fiind acuzat ca ar fi participat „in virtutea functiilor detinute” la alocarea, in detrimentul altora, a unor sume de bani de la bugetul de stat in favoarea unor comune din judetul Satu-Mare administrate de primari UDMR.

UDMR: Laszlo Borbely a scapat de urmarirea penala cu ajutorul "superimunitatii"

UDMR: Laszlo Borbely a scapat de urmarirea penala cu ajutorul "superimunitatii"

Laszlo Borbely a fost ministru al Mediului in al doilea mandat al premierului Emil Boc, din partea UDMR.

El a fost acuzat de procurorii anti-coruptie de trafic de influenta si fals in declaratii, dar Camera Deputatilor nu a incuviintat cererea DNA de incepere a urmaririi penale. Lasszlo Borbely a fost astfel scapat de "superimunitate", dupa ce in 11 septembrie 2012 plenul Camerei Deputatilor a respins cererea DNA.

UNPR: Marian Sarbu, fostul PSD-ist este urmarit penal pentru 57 de achizitii paguboase

UNPR: Marian Sarbu, fostul PSD-ist este urmarit penal pentru 57 de achizitii paguboase

Fostul ministru al Muncii in primul Guvern condus de Emil Boc, propus in decembrie 2008 de PSD, este urmarit penal pentru ca, in perioada mandatului din 2000-2003, ministerul Muncii a achizitionat printr-o serie de licitatii dubioase mai multe sedii, in valoare de peste 10 milioane lei, la preturi nejustificat de mari.

Plangerea penala a fost depusa ulterior de catre un jurist de la Ministerul Muncii, dupa ce acesta a primit rapoartele de control ale Curtii de Conturi si ale Corpului de Control al Guvernului, in care erau stipulate incalcari ale Legii achizitiilor publice.

Fostul ministru al Muncii a mai fost cercetat de DNA si pentru faptul ca a promovat o hotarare de Guvern pentru a-si angaja fosta sotie la o societate comerciala unde statul este unic actionar.

Sursa foto: Shutterstock