1 / 5

Tulburari interne sau conflict armat?

Tulburarile din Crimeea complica situatia din Ucraina, care incearca sa iasa dintr-o criza marcata de ciocniri sangeroase la Kiev si soldata cu demisia lui Viktor Ianukovici. Cu toate ca noile autoritati prooccidentale de la Kiev au fost bine primite in regiunea Kievului si in vest, ele au fost respinse de majoritatea populatiei rusofone din Crimeea.

Regiunea, care a apartinut Rusiei inainte de a fi alipita Ucrainei, in 1954, gazduieste flota rusa la Marea Neagra in orasul portuar Sevastopol.
Prorusii, care considera destituirea lui Ianukoivici ca fiind nelegitima, reclama organizarea unui referendum privind statutul Crimeei, iar Parlamentul local a fixat joi ca acesta sa aiba loc la 25 mai, chiar in ziua desfasurarii alegerilor prezidentiale anticipate convocate de Kiev. Analistii, impartiti in privinta evolutiei acestor tulburari separatiste, pentru moment localizate, se intreaba in legatura cu posibilitatea unei escaladari susceptibile sa antreneze o interventie militara a Rusiei.

Inainte de razboiul din 2008 dintre Rusia si Georgia, Moscova a acordat pasapoarte rusesti populatiei din Osetia de Sud. Kremlinul a declarat ulterior ca va interveni pentru protejarea cetatenilor sai.

Sursafoto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri