Radu Mazare

Radu Mazare

Functia: Primar Constanta

Mita primita: 175.000 euro (1,75%)

Valoarea licitatiei: 40,9 mil. lei (circa 10 mil. euro)

Radu Mazare, primarul orasului Constanta, este ultimul intrat in vizorul procurorilor anticorputie, edilul fiind retinut pentru 24 de ore in urma audierilor de la sediul DNA. Mazare este acuzat ca in 2011 a primit o mita de 175.000 euro pentru a ajuta o firma sa castige licitatia de 40,9 mil. lei (circa 10 mil. euro) pentru constructia campusului de locuinte sociale “Henri Coanda”.

“Comisionul” perceput de Radu Mazare reprezinta 1,75% din valoarea contractului. Potrivit DNA, banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore.

"Am construit locuinte sociale la cel mai mic pret si uitati ce mi se intampla. (…) E un dosar politic. Sa-ti fie rusine Basescu. Nu am luat mita ca altfel construiam scump si nu cel mai ieftin", Radu Mazare, inaine de a pleca spre arest.

Dumitru Dragomir

Dumitru Dragomir

Functia: fost presedinte LPF

Prejudiciu: 3 mil. euro (8,1%)

Valoare drepturi TV vandute de LPF in 2011: 36,6 mil. euro

Arestat pentru o zi la inceputul acestei saptamani, fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, este anchetat in dosarul privind vanzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I.

Parchetul de pe lâng Tribunalul Bucureti (PTB) sustine ca LPF a fost prejudiciata cu 3 mil. euro in perioada 2011-2013, dupa ce Dumitru Dragomir si alte persoane au pus la punct un circuit fictiv de intermediere a vanzarii unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal.

Parchetul nu mentioneaza care este valoarea contractelor pentru drepturile TV la care se face referire in dosar, insa, in 2011, LPF a vandut trei pachete pentru drepturile de televizare ale unor meciuri de fotbal pentru suma de 36,6 mil. euro, fara TVA. Prejudiciul de care este acuzat Dumitru Dragomir reprezinta peste 8% din valoarea contractelor TV incheiate de LPF in 2011.

"Au venit la ora sase! La mine acasa, la hotel si la Bogdan (n.r. - fiul sau). Acum am casa plina! Ma uit la televizor si aflu ce se intampla cu mine. Oamenii sunt civilizati, isi fac treaba. E un razboi in care eu sunt la mijloc, de cand ma asteptau dusmanii….Ma doare la palarie, sunt in regula cu toate actele, in orice subiect" – Dumitru Dragomir pe blogul personal

Greii din fotbalul romanesc

Greii din fotbalul romanesc

Functia: patroni, impresari, conducatori de cluburi

Suma prejudiciata: 11,5 mil. dolari (in cazul anumitor transferuri, inculpatii au incasat chiar si peste 90% din suma reala platita de cluburile straine pentru jucatori)

Fotbalul romanesc a fost zguduit la inceputul acestui an de arestarea a opt personalitati din fotbalul romanesc - patroni, impresari sau conducatori de cluburi. Pe lista condamnatilor la inchisoare se afla George Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pdureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu i Cristian Borcea.

Cei opt sunt acuzati ca nu declarat sumele reale pe care anumite transferuri de fotbalisti s-au facut, statul roman fiind astfel prejudiciat cu 1,5 mil. dolari, in vreme ce cluburile de fotbal au pierdut 10 mil. dolari. In cele mai multe cazuri, diferenta dintre sumele declarate si sumele reale a intrat in conturile intermediarilor.

In continuare, cinci dintre cele mai importante transferuri de pe urma carora greii din dosarul transferurilor au profitat cel mai mult.

  • Florin Bratu transferat in 2003 de la Rapid la Galatasaray (Turcia): suma declarata: 630.000 dolari – suma reala: 2.750.000 dolari. Prejudiciu: 2.120.000 dolari (77% din suma reala). Invinuti: George Copos, Ioan Becali, Victor Becali si Gica Popescu.
  • Paul Codrea transferat in 2001 de la Dinamo la Genoa (Italia): suma declarata: 70.000 dolari – suma reala: 2.600.000 dolari. Prejudiciu: 2.530.000 dolari (97% din suma reala). Invinuiti: Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali
  • Cosmin Contra transferat in 1999 de la Dinamo la Deportivo Alaves (Spania) suma declarata: 800.000 dolari – suma reala: 1.800.000 dolari. Prejudiciu: 1.000.000 dolari (55% din suma reala). Invinuiti: Cristian Borcea si Ioan Becali
  • Nicolae Mitea transferat in 2003 de la Dinamo la Ajax (Olanda): suma declarata: 0 – suma reala: 720.000 dolari. Prejudiciu 720.000 dolari (100% din suma reala) Invinuiti Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali
  • Florin Cernat transferat in 2001 de la Dinamo la Dinamo Kiev (Ucraina): suma declarata: 600.000 dolari – suma reala: 1.000.000 dolari. Prejudiciu 400.000 dolari (40% din suma reala) Invinuiti: Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali

(Sursa valori reale transferuri: GSP.ro)

Ion Mihaila

Ion Mihaila

Functia: consilier al ministrului Economiei, membru Consiliu Supraveghere Hidroelectrica

Mita promisa: 1,4 mil. euro (0,53%)

Valoarea contractului: 262,9 mil. euro

Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si fost consilier al ministrului Constantin Nita, a fost condamnat recent la patru ani de inchisoare cu executare.

Ioan Mihaila a fost acuzat ca a promis 1,4 mil. euro unui membru din Consiliul de Supraveghere Hidroelectrica pentru ca acesta din urma sa voteze in favoarea unui contract de vanzare de electricitate, neprofitabil pentru companie. Contractul avea o valoare de 262,9 mil. euro.

Gruia Stoica

Gruia Stoica

Functia: propietarul Grupului Feroviar Roman (GFR)

Mita oferita: 3 mil. euro (2,8%)

Valoare contract: 473 mil. lei (105 mil. euro)

Dupa ce a castigat licitatia pentru privatizarea CFR Marfa, omul de afaceri Gruia Stoica a fost arestat pentru 29 de zi fiind acuzat de savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, in legatura cu o licitatie organizata de Complexul Energetic (CE) Oltenia.

Gruia Stoica este acuzat ca i-a oferit avocatului Doru Bostina 3 mil. euro in scopul obtinerii unor informatii care sa duca in cele din urma la castigarea unui contrat de 473 mil. lei (105 mil. euro) – fara TVA. Suma oferita de Gruia Stoica reprezinta 2,8% din valoarea contractului.

Anchetatorii sustin ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, reprezentand SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti, i-a oferit avocatului Bostina Doru-Catalin suma de 3.000.000 euro, in schimbul influentei pe care avocatul a lasat sa se creada ca o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfa SA (unul dintre competitori), in scopul divulgarii, de catre acesta din urma, a pretului pe care societatea pe care o conduce urma sa il ofere, in cadrul licitatiei organizata de CE Oltenia, ce avea ca obiect prestarea de servicii de transport de carbune pe o perioada de trei ani, incepand cu 1 aprilie 2014.