1. Nadia Comaneci

1. Nadia Comaneci

Gimnasta romana este prima din lume care a luat nota 10 la un concurs olimpic de gimnastica, in 1976, la Montreal. Ea este primul sportiv roman care a fost inclus in memorialul International Gymnastics Hall of Fame. Nadia s-a nascut la Onesti, iar parintii ei i-au dat numele dupa “Nadejda” (“Speranta”), eroina unui film.

Sursa foto: Agerpres.

2. Maia Morgenstern

2. Maia Morgenstern

Maia Morgenstern a studiat actoria la Academia de Teatru si Film intre 1981 si 1985. A jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, dupa care s-a alaturat trupei de la Teatru National „Ion Luca Caragiale”.

A devenit cunoscuta dupa rolurile din Balanta, Cel mai iubit dintre pamanteni si Patimile lui Hristos, film regizat de Mel Gibson, in care Maia a jucat rolul Fecioarei Maria.

Sursa foto: Agerpres.

3. Dinu Sararu

3. Dinu Sararu

Dinu Sararu este unul dintre cei mai renumiti publicisti, dramaturgi si romancieri contemporani, insa a fost si director de teatru intre 1977 si 1990.

A devenit cunoscut datorita romanelor in care abordeaza tema taranului roman, precum „Niste tarani”, „Dragostea si revolutia” si „Clipa”.

Sursa foto: Agerpres.

4. Dumitru Prunariu

4. Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu este primul roman care a zburat in spatiul cosmic, dupa ce a participat la misiunea Soiuz 40, in cadrul programului spatial „Intercosmos” si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute.

In 2007, cosmonautul a fost ales in Consiliul de Administratie al TAROM, pentru un mandat de patru ani.

Sursa foto: Agerpres.

5. Dan Puric

5. Dan Puric

Dan Puric este cunoscut ca actor, eseist, autor si regizor de teatru. A regizat mai multe spectacole care au fost reprezentate in diferite tari, printre care si Don Quijote. El sustine si spectacole de pantomima, care au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt si RTL Luxemburg.

Printre premiile luate de actor se numara marele premiu UNESCO pentru dezvoltare culturala din 2002 si premiul UNITER pentru teatru non-verbal din 2003.

Sursa foto: Agerpres.

6. Ilie Nastase

6. Ilie Nastase

Ilie Nastase, unul dintre cei mai importanti jucatori de tenis ai anilor 1970, a fost numarul unu mondial de doua ori, in 1972 si 1973.

Tenismenul si-a inceput activitatea politica in 1990 si sase ani mai tarziu a candidat la postul de primar al Bucurestiului.

Sursa foto: Agerpres.

7. Oana Pellea

7. Oana Pellea

Oana Pellea este una dintre cele mai mari actrite de teatru si film din Romania. A avut, printre altele, roluri in pelicule precum "Concurs" (1982), "Stare de fapt" (1996) si "Copiii tatalui/ Children of Man" (2006).

Sursa foto: Agerpres.

8. Elisabeta Lipa

8. Elisabeta Lipa

Renumita canotoare, nascuta in 1964, la Suceava, a devenit celebra castigat o multime de medalii si recorduri pentru Romania, printre care:

- Jocuri Olimpice: 5 medalii de aur, doua de argint si una de bronz
- Campionate Mondiale: o medalie de aur, 9 medalii de argint si doua de bronz.

Sursa foto: Agerpres.

9. Ovidiu Lipan

9. Ovidiu Lipan

Ovidiu Lipan este un muzician, compozitor si baterist roman, devenind cunoscut dupa ce a facut parte din doua formatii de muzica rock: Rosu si Negru si Phoenix.

A colaborat cu Fanfara 10 Prajini, Gheorghe Zamfir, Grigore Lese si Marius Mihalache. In ianuarie 2003 a primit de la Ministerul Culturii si Cultelor Premiul de excelenta pentru intreaga activitate.

Sursa foto: Agerpres.

10. Helmuth Duckadam

10. Helmuth Duckadam

Helmuth Duckadam este un cunoscut portar al Romaniei, facand parte din echipele Steaua Bucuresti si Constructorul Arad. A fost supranumit „Eroul de la Sevilla” dupa ce a reusit sa apere toate cele patru lovituri de departajare in meciul cu FC Barcelona din Finala Cupei Campionilor Europeni, avand o contributie enorma la castigarea trofeului de catre Steaua Bucuresti.

Sursa foto: Agerpres.

Sursa foto: Agerpres