1. Castigurile sunt aranjate, nu se dau la intamplare

1. Castigurile sunt aranjate, nu se dau la intamplare

Acesta este cel mai cunoscut mit legat de industria de gambling, cu toate ca exista multe autoritati care reglementeaza domeniul si care se asigura ca lucrurile nu stau deloc asa, explica Dan Alexandru Ghita.

"Toate mijloacele de joc au un regim special si sunt verificate, autorizate si monitorizate de catre autoritatile legale ale statului. Aceste mijloace de joc trebuie sa respecte prevederile legii speciale de acordare aleatorie a premiilor si a castigurilor puse in joc, nimeni nu poate influenta in niciun fel aceste castiguri", explica el.

In plus, legat de acest mit este si cel potrivit caruia aparatele platesc la un anumit interval de timp, de aceea unii jucatori "vaneaza" aparatele care nu au facut plati mari anumite perioade, crezand ca urmeaza o suma fabuloasa. Unii procedeaza invers si cred ca daca un aparat a platit, inseamna ca nu va mai plati o anumita perioada, lucru care este la fel de fals: algoritmul de plata fiind unul aleatoriu, care nu are ca si referinta factorul timp, potrivit lui Dan Alexandru Ghita.

Sursa foto: Shutterstock.

2. Premiul este conditionat de respectarea unor algoritmi si formule

2. Premiul este conditionat de respectarea unor algoritmi si formule

Cel mai bun exemplu ca nu asa stau lucrurile sunt jucatorii la marile loterii, care, nu o singura data, au marturisit dupa ce au luat marele premiu ca au bifat numere absolut la intamplare, formulele de joc fiind dintre cele mai simple. In cealalta tabara, jucatori care au biblioteci intregi cu formule de calcul pentru jocuri de noroc si care joaca tot felul de combinatii complicate, nu castiga deloc sau nu trec de pragul unor castiguri neinsemnate. Singura ”formula de joc” cu adevarat valabila este aceea ca ”doar cine joaca poate castiga”, spune Dan Alexandru Ghita.

Sursa foto: Shutterstock.

3. Gamblingul in Romania inseamna bani neimpozitati & un univers inchis, ca cel al mafiei

3. Gamblingul in Romania inseamna bani neimpozitati & un univers inchis, ca cel al mafiei

De cealalta parte a baricadei - in industria jocurilor de noroc - situatia se vede exact pe dos. Romania este singura tara din Europa care aplica o taxa de 25% cu retinere la sursa pe castigurile jucatorilor de jocuri de noroc. In celelalte state europene jucatorii isi declara la final de an castigurile pe fisa fiscala si platesc impozit.

Potrivit celor din industria de gambling, acest regim fiscal din Romania blocheaza organizarea unor turnee internationale in Romania, cum sunt cele de poker, care au loc in capitalele tarilor din regiune, cu impact asupra turismului sau dezvoltarea segmentului de online gambling. Industria jocurilor de noroc reprezinta peste 0,7% din PIB si genereaza locuri de munca pentru aproape 40.000 de persoane.

Asimilarea organizatorilor de jocuri de noroc sau a jucatorilor cu zona gri a activitatilor economice este, de asemenea, o idee preconceputa. Organizatorii de jocuri de noroc sunt intreprinzatori normali, care respecta legea cu strictete, care ofera locuri de munca si care, foarte important, pe langa taxele si impozitele datorate similar de catre toti operatorii economici, platesc suplimentar si anticipat si taxe de licenta si autorizare de exploatare specifice acestui domeniu. Mai mult, prin neplata la termen a tuturor obligatiilor legale, acestia pierd dreptul de organizare si exploatare a jocurilor de noroc.

Aceasta industrie are un cadru legislativ foarte strict si totodata, asa cum este cazul pentru putine domenii de activitate, exista un organism guvernamental special infiintat - Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, care reglementeaza, autorizeaza, verifica, monitorizeaza si controleaza intreaga activitate din domeniul jocurilor de noroc.

Sursa foto: Shutterstock.

4. In Romania joaca in general cei cu venituri mici, oameni care pariaza pe orice

4. In Romania joaca in general cei cu venituri mici, oameni care pariaza pe orice

Jocurile de noroc nu sunt o solutie rapida de imbogatire, insa sunt intr-adevar si jucatori care se bazeaza pe asta. Clientii lumii gamblingului nu vin insa doar din categoria celor ce joaca totul pe cartea imbogatirii - exista o asa-numita arta a jocurilor de noroc, placerea jocului, acel v-ati ascunselea cu norocul care ne tenteaza pe toti, indiferent de venituri ori griji financiare. Majoritatea jucatorilor participa la joc pentru a se distra, pentru socializare, ca si mod de recreere, asa cum a reiesit din recentul studiu GfK. Din studii similare la nivel mondial, rezulta ca profilul jucatorilor de jocuri de noroc este acelasi, indiferent de tara sau de nivelul veniturilor acestora, detaliaza Dan Alexandru Ghita.

Sursa foto: Shutterstock.

5. Firmele romanesti nu fac nimic sa reduca dependenta, ci o incurajeaza

5. Firmele romanesti nu fac nimic sa reduca dependenta, ci o incurajeaza

Fals. Asociatiile de profil de pe piata jocurilor de noroc, cea mai recent intrata pe piata este Rombet, promoveaza jocul responsabil si au programe speciale, sustinute de psihologi, pentru cei care se confrunta cu astfel de probleme. De asemenea, exista o dezbatere, un dialog permanent cu autoritatile, pentru noi masuri ce pot preveni ajungerea in asemenea situatii, precizeaza Dan Alexandru Ghita.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Chipuri de poker pe o tabla de joc/ Shutterstock.com.