Universitatea Politehnica din Bucuresti - Alexandru Adrian Achiritoaei

Universitatea Politehnica din Bucuresti - Alexandru Adrian Achiritoaei

Alexandru Adrian Achiritoaei a absolvit cu 10 Liceului Teoretic "Al Ioan Cuza din Bucuresti". De fapt, Alexandru nu a avut niciodata, in cei 12 ani de scoala, o nota mai mica de 10.

"Simt ca mi-am implinit scopul pe care mi l-am propus si efortul pe care l-am depus a dat roade. Nu am fost atras niciodata sa am nota 9 sau sa chiulesc pentru ca mi-am organizat foarte bine timpul incat sa ma si distrez si sa invat. Am ca hobiuri sporturile. Am practicat dans de performanta timp de opt ani, am practicat tenis de performanta timp de doi ani , inot de performanta timp de doi ani si ies in oras la un biliard sau la un pinpong. Nu mi-a fost frica ca as putea sa iau un 9 pentru ca ar fi reflectat cunostintele mele din acel moment si ar fi insemnat ca trebuie sa ma pregatesc mai mult. Am participat la olimpiadele de matematica, am ajuns la faza pe municipiu, dar nu am trecut la faza pe tara. Nu am privit acest rezultat ca pe o infrangere, ci ca pe altceva decat ceea ce era la scoala si pentru care trebuia sa depun un efort mult mai mare. Trebuia sa ma focusez pe o singura materie si pe celelalte sa le neglijez", a povestit Alexandru Adrian Achiritoaei, potrivit Mediafax. Pentru el, admiterea in liceu a copiilor cu medii sub 5 este un risc pentru scoala romaneaca.

Nu mi-a fost frica ca as putea sa iau un 9 pentru ca ar fi reflectat cunostintele mele din acel moment

"Nu este un aspect pozitiv faptul ca intram in clasa a IX-a , dupa clasele I - VIII care sunt considerate a fi usoare, cu medii sub 5. Inseamna fie ca elevii nu au depus efort destul, ori copii nu au fost invatati ceea ce a trebuit. Eu as recomanda admitere la liceu si aceea sa conteze pentru ca aceasta reflecta cunostintele copiilor din acel moment. Media anilor de scoala reflecta ca au invatat la o anumita materie, ca au reusit sa treaca, dar ca sa fii pregatit sa intri la liceu inseamna sa ai un anumit bagaj de cunostinte. Sigur, nici sa fie lasati in strada, dar nici sa permiti sa ajunga la un nivel la care sigur nu se vor descurca", a mai spus absolventul.

Alexandru a optat sa invete in Romania, la Universitatea Politehnica din Bucuresti. El s-a bucurat de premiul de 3.000 de lei, chiar daca nu prea s-a gandit ce va face cu banii. Poate isi va cumpara ceva electronice, dupa cum a marturisit.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Cambridge - Vladimir Popa Nimigean

Cambridge - Vladimir Popa Nimigean

Un alt tanar premiat a fost Vladimir Popa Nimigean, care a absolvit Liceul International de Informatica, iar din toamna va fi student la medicina la Cambridge.

"Ma gandesc sa invat in Anglia de multi ani. Am fost in niste tabere, am invatat despre sistemul medical si m-a atras sistemul lor specific. Pasiunea pentru medicina am descoperit-o, ca sa zic asa, pentru ca am avut mereu o afinitate pentru stiinte, biologia, chimia si fizica. Am avut si niste probleme de sanatate in familie, tatal meu a facut cancer, in fine acum este OK. A fost un cumul de evenimente care m-au convins ca trebuie sa ma indrept spre medicina, apoi mi-au venit si confirmari ca ma aflu pe drumul cel bun", a povestit Vladimir.

Scoala romaneasca si cea englezeasca: toceala versus intelegere

Absolventul a povestit despre cum a cunoscut Marea Britanie, la inceput prin taberele de engleza, care erau mai mult de distractie, din clasa a III-a, iar apoi prin cele academice, care l-au apropiat si de medicina. "La inceput am fost in tabere cu profil general, eram mic, erau tabere de engleza, adica de distractie. Apoi, am ales tabere academice pe profil medical si am fost acolo de doua ori. Acolo am avut discutii cu studenti, cu profesori de la Oxford si de la Cambridge. M-am simtit foarte bine. Era o atmosfera buna in care eu m-am simtit foarte productiv", a spus Vladimir. Tot timpul a simtit ca diferenta dintre scoala romaneasca si cea engleza este foarte mare, in tara fiind mentinuta "toceala", in timp ce in Anglia este promovata "intelegerea".

Acolo, este un pic diferit. Mai intai intelegi, apoi peste acest schelet adaugi ceva toceala

"Diferenta dintre scolile din Romania si Anglia? Aproape totul este diferit. Ei pun mai mult accent pe aptitudini si pe capacitatea candidatului. De exemplu, inainte, la admiterea in facultate, ei pun accentul pe capacitatile innascute ale candidatului, modul in care rezolva problemele, modul in care gandeste si bineinteles, pe partea stiintifica. Dar nu toceala, ci folosirea cunostintelor de baza in situatii diferite sau dificile. Este foarte diferita pentru ca ofera o cu totul si cu totul alta perspectiva. De exemplu, la noi, si ma refer la domeniul medical, se pune foarte mult accentul pe toceala sistematica si speranta profesorilor si a elevilor este ca o sa inteleaga dupa ce invata. Eu am invatat trei pagini sa vedem daca le si inteleg. Acolo, este un pic diferit. Mai intai intelegi, apoi peste acest schelet adaugi ceva toceala", a adaugat absolventul.

Pregatirea pentru a merge la universitate in Marea Britanie a inceput in clasa a XI-a, cand Vladimir a fost obligat sa echivaleze o parte din studii. "Am dat sase examene, varianta lor de bacalaureat, la proba de biologie. Apoi, au mai fost doua examene, la sfarsitul clasei a XI-a, de aptitudini, unul doar pentru Oxford si Cambridge si altul pentru celelalte facultati. In decembrie, a urmat interviul. Apoi, dupa ce au compilat toate informatiile, am primit o oferta: esti acceptat daca iei la bacalaureat media 9,50 si 9,80 la matematica si chimie", a adaugat Vladimir.

Tanarul mai spune ca, tot liceul, a incercat sa invete logic si atat cat a fost nevoie. "Am incercat sa invat cand a fost nevoie. Nu am facut un efort special ca sa am numai 10. Nu am renuntat la ceva anume. Am fost la olimpiada de astronomie, pentru ca astronomia este si o pasiune. Mergeam noptile pe camp si urmaream stelele. O alta pasiune, tobele. Eu cant la tobe. Apoi am facut mai multe sporturi. Incerc sa combin mai multe arii de interes", a spus absolventul.

Ca sa pot opera, am nevoie de 15 ani de pregatire

Intrebat unde se vede dupa absolvirea facultatii, Vladimir a spus ca vrea sa fie medic in Anglia, preferabil chirug. "Este o zona la care toata lumea aspira, pentru ca este cea prin care poti sa ajuti tot mai multa lume. Facultatea dureaza sase ani, apoi intri intr-un program de doi ani, 'foundation year', in care teoretic esti medic si asistent, la faci pe toate si vezi tot. Apoi urmeaza 'core medical training' (pregatire medicala de baza), de exemplu la chirugie se face pentru toate specilitatile, apoi inca trei ani de specializare 'avanced medical training' . Ca sa pot opera, am nevoie de 15 ani de pregatire", a explicat Vladimir.

Taxa la Cambrige este de 9.000 de lire pe an si, pentru asta, Vladimir a facut deja un imprumut la statul britanic. Separat, plateste cazarea si masa. Universitatea i-a dat o bursa care acopera doar o parte din cheltuieli, de 2.800 de lire pe an, pentru ca nu exista bursa care sa acopere tot. Banii pe care i-a primit in Romania ca premiu pentru perfomanta de a fi absolvent de zece, adica cei 3.000 de lei, ii pune in pusculita, tot pentru plecarea in Anglia. Intrebat cum priveste admiterea in clasa a IX-a a elevilor cu medii sub 5, a raspuns ca "este o problema finuta".

"In gimnaziu nu este o competitie asa ca in liceu. Oricine ar putea lua 5. Problema nu este daca sa fie acceptati toti cu medii sub 5, ci sa fie adusi toti la nivel de 5. Nu sa coboare nivelul examenelor, ci sa creasca nivelul copiilor. Cred ca este responsabilitatea parintilor fiecarui copil pentru ca ei sunt prea mici in perioada aceea si ei trebuie motivati. Un elev care in gimnaziu ia sub 5 clar are o problema. Nu stiu ce fel, dar este un cadru familial care nu este fiabil, nu stiu...", a adaugat tanarul.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Cambridge - Alexandra-Claudia-Elena Popescu

Cambridge - Alexandra-Claudia-Elena Popescu

Si Alexandra-Claudia-Elena Popescu, absolventa a Colegiului National de Infromatica "Tudor Vianu", va pleca la Cambridge ca sa studieze economia, pentru ca apreciaza ca ea si ceilalti absolventi de 10 "sunt prea buni ca sa ramana aici".

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Indicator rutier pe care este scris Cambridge/ Shutterstock.