Codul portocaliu ar putea fi extins si pentru Gorj

Codul portocaliu ar putea fi extins si pentru Gorj

Codul portocaliu de ploi si vijelii in Caras-Severin, Mehedinti si Dolj, valabil de joi, ora 03.00, pana vineri, aceeasi ora, ar putea fi extins si pentru judetul Gorj joi dupa amiaza, pentru o perioada de 6-10 ore, a anuntat, miercuri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

Potrivit avertizarii cod portocaliu, emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in noaptea de miercuri spre joi, in judetul Caras-Severin, iar pe parcursul zilei de joi si in judetele Mehedinti si Dolj, va ploua torential si se vor cumula local cantitati de apa de 40-50 de litri pe metru patrat si izolat peste 70 de litri pe metru patrat.

"Codul portocaliu incepe maine dimineata (joi - n.r.) pentru cele trei judete. Din pacate, este posibil ca o perioada de 6-10 ore, maine dupa-amiaza, sa intre si Gorjul in cod portocaliu. Cantitatile de precipitatii cumulate nu vor mai ajunge la 100 litri/ metru patrat, dar, avand in vedere solul imbibat, trebuie din nou multa atentie pe partea de sud-vest", a aratat directorul ANM. El a adaugat sa singura veste buna este ca, dupa expirarea acestei avertizari, ANM nu va decide o prelungire de inca 24 ore, iar vineri la pranz formatiunea ciclonica nu va mai fi activa.

Debite istorice in bazinul superior al Oltului

Debite istorice in bazinul superior al Oltului

Precipitatiile din ultimele doua zile au depasit 100-180 de litri pe metru patrat in Gorj, Valcea, Arges si Teleorman, la statia Nistoresti de pe raul Oltet si la statia Ramnicu Valcea de pe raul Olanesti fiind inregistrate debite cu probabilitate de revenire o data la 100-200 de ani, potrivit ANAR. In urma precipitatiilor, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis marti o avertizare cod rosu de inundatii pe raurile Gilort (judetul Gorj), Lotru (judetul Valcea), pe cursul superior al Oltetului si pe afluentul sau Cerna (judetele Gorj si Valcea), valabila pana miercuri.

Cotele de pericol au fost depasite in judetele Valcea, Gorj si Vrancea, pe raurile Lotru (la statiile hidrometrice Valea lui Stan si Malaia), Voinesita (la statia Pichet), Oltet (la statiile Nistoresti si Otetelis), Latorita (la statia Gura Latoritiei), Olanesti (la statia Ramnicu-Valcea), pe Bistrita (la statia Babeni) si pe raul Cerna (la statia hidrometrica Cerna).

"Debitele inregistrate la statia Nistoresti, de pe raul Oltet si la statia Ramnicu-Valcea, de pe raul Olanesti, sunt debite care au probabilitate de revenire odata la 100-200 de ani", ser arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale "Apele Romane".

Circulatie blocata pe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges

Circulatie blocata pe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges

Circulatia rutiera este blocata pe mai multe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges, din cauza viiturilor si a alunecarilor de teren, a anuntatCentrul Infotrafic din Politia Romana. In judetul Valcea, circulatia este in continuare intrerupta pe DN65C, in zona Maldaresti, iar pe DN7A Brezoi - Voineasa, traficul a fost permis pentru scurt timp, pe un fir, in zona Malaia, insa drumul ramane inchis. In orasul Calimanesti, inca se curata partea carosabila, iar traficul rutier se desfasoara pe centura ocolitoare, respectiv DN7CC. In Hunedoara, este blocata circulatia pe DN7A, in zona orasului Petrila, intre kilometrii 96 si 105.

In judetul Arges, traficul rutier este inchis pe DN67B Pitesti - Dragasani, in zona Vedea, unde un podet a fost afectat de viitura. Un alt pod a fost avariat in urma cu doua luni, la intrarea in localitatea Poiana Lacului dinspre Pitesti, la kilometrul 175+900. De asemenea, pe DN7 Pitesti - Ramnicu Valcea nu este permis accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, din cauza unei alunecari de teren produse in zona Dedulesti. Rutele ocolitoare pentru traficul greu sunt: DN64 Ramnicu Valcea - Ganeasa, DN65 Ganeasa - Slatina -Pitesti, DN1 Vestem - Brasov, DN1A Brasov - Ploiesti - Bucuresti.

Circulatia feroviara este in continuare intrerupta pe sectia de cale ferata 906, intre Pitesti si Curtea de Arges, in zona localitatii argesene Borlesti, dupa ce un tren a deraiat marti, in jurul orei 16.50, din cauza unei viituri. Hidrologii au extins codul rosu de inundatii pe raurile Vedea si Cotmeana, in judetele Olt, Teleorman si Arges, avertizarea fiind valabila pana joi, la ora 08.00. Raurile Gilort, in amonte de statia hidrologica Targu Carbunesti (judetul Gorj), Lotru (judetul Valcea), Oltet si afluentul sau Cerna (judetele Gorj, Valcea si Olt) au fost sub avertizare cod rosu de inundatii de marti, ora 23.00, pana miercuri, la ora 09.00.

Cod rosu de inundatii pe raurile Vedea si Cotmeana, in judetele Olt, Teleorman si Arges

Cod rosu de inundatii pe raurile Vedea si Cotmeana, in judetele Olt, Teleorman si Arges

Hidrologii au extins codul rosu de inundatii pe raurile Vedea si Cotmeana, in judetele Olt, Teleorman si Arges, avertizarea fiind valabila pana joi, la ora 08.00. Potrivit noii avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, ca urmare a evolutiei situatiei hidrometeorologice din bazinul superior al raului Vedea, se mentine si se extinde avertizarea cod rosu, incepand de miercuri, ora 08.00, pe Vedea si pe afluentul sau Cotmeana, din judetele Olt, Teleorman si Arges.

Pe cele doua rauri pot fi depasite cotele de pericol, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior. Raurile Gilort, in amonte de statia hidrologica Targu Carbunesti (judetul Gorj), Lotru (judetul Valcea), Oltet si afluentul sau Cerna (judetele Gorj, Valcea si Olt) au fost sub avertizare cod rosu de inundatii, de marti, ora 23.00, pana miercuri, la ora 09.00.

Sute de persoane evacuate in Arges

Sute de persoane evacuate in Arges

Sute de persoane au fost evacuate in urma inundatiilor din judetul Arges, cea mai afectata fiind localitatea Bascov, unde in unele zone apa atinge doi metri inaltime, arata Prefectura Arges. Ultimele informatii furnizate, marti seara, de Prefectura Arges arata ca zeci de familii au fost evacuate din mai multe zone ale judetului, unde viiturile extrem de puternice au provocat pagube importante, in unele case apa depasind depasind doi metri.

Cea mai afecata localitate este Bascov, dar situatii similare, unde apa ajunge pana la acoperisul caselor, sunt si in localitatile Uda si Vedea. Sute de oameni din localitatile afectate au fost evacuati, Prefectura Arges neavand, insa, un bilant al acestora, in conditiile in care actiunile de salvare si evacuare sunt inca in desfasurare. De asemenea, viiturile puternice au dezradacinat numerosi copaci si au luat mai multe masini care plutesc pe strazi, o astfel de situatie fiind la Bascov.

Una dintre interventiile de salvare in desfasurare are loc la intrarea pe autostrada, in zona localitatii Cateasca, unde o masina cu pasageri a fost luata de viitura, a anuntat secretarul de stat in MAI Raed Arafat. In urma inundatiilor din judetul Arges si-au pierdut viata doua persoane - un barbat din localitatea Merisani si un batran de 71 de ani din localitatea Vedea.

Tren deraiat din cauza unei viituri in Arges

Tren deraiat din cauza unei viituri in Arges

Un tren de persoane al companiei private Regiotrans a deraiat intre Pitesti si Curtea de Arges, in jurul orei 17.00, in zona unui podet unde s-a produs o viitura, informeaza CFR. Trenul 14197 apartinand operatorului privat Regiotrans a deraiat in zona unui podet unde s-a produs o viitura, intre statiile Bascov - Valcele, se arata in comunicatul CFR SA. Echipele de interventie se deplaseaza la fata locului pentru a constata cauzele care au dus la producerea deraierii si a intreprinde masurile necesare pentru reluarea circulatiei.

Victor Ponta: Vom aloca bani pentru lucrari rapide in Gorj, Valcea si Arges

Victor Ponta: Vom aloca bani pentru lucrari rapide in Gorj, Valcea si Arges

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa ce a fost in localitatea gorjeana Novaci, ca in sedinta de Guvern de joi or fi alocate sumele necesare pentru lucrari rapide de interventie in judetele Gorj, Valcea si Arges, grav afectate de inundatii. Primul-ministru a spus ca in prezent in Novaci se lucreaza la dig si la scoterea apelor din curti si ca pana joi dupa-amiaza, cand va fi sedinta de Guvern, se va face o prima evaluare a necesitatilor financiare, urmand sa se stabileasca sumele ce vor fi alocate rapid celor trei judete pentru refacerea a "ceea ce este urgent", respectiv repararea podetelor si a drumurilor surpate.

Ponta a precizat ca reprezentantii Administratiei Nationale Apele Romane vor face o evaluare pentru lucrarile de fond necesare astfel incat acolo unde au fost probleme cu digurile si cu malurile sa fie reparate in cursul acestui an si daca, "Doamne fereste, mai vine o apa asa de mare, sa nu mai fie astfel de probleme". "In rest, primesc si evaluarea pentru gospodarii si, in urma dispozitiilor date chiar maine (n.r. - joi), pentru cele trei judete, primele sume necesare vor fi alocate", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca va mai merge in alte doua comune din Gorj afectate de inundatii, iar apoi va vedea ce se intampla in judetele Valcea si Arges, si acestea grav afectate de inundatii, unde, "eventual", se opreste, apoi va merge la Bucuresti pentru a face o evaluare cu toti ministrii si toate autoritatile aflate in teritoriu pentru ca joi sa poata fi alocate sumele necesare si "sa se stie exact pentru ce anume se aloca, deci care sunt prioritatile imediate".

"In rest, s-au luat toate masurile, azi putem sa spunem ca nu mai este nicio viata in pericol, insa nu se linisteste, nu se multumeste nimeni pana nu trece codul rosu", a mai spus Ponta, adaugand ca s-a lucrat toata noaptea in zona si ca salvamontistii "si-au facut din nou treaba" pentru salvarea persoanelor ramase izolate din cauza viiturilor.

In urma inundatiilor din judetul Arges si-au pierdut viata doua persoane - un barbat din localitatea Merisani si un batran de 71 de ani din localitatea Vedea, care au fost luati de viiturile puternice, iar in judetul Valcea doua persoane sunt cautate, fiind vorba despre un barbat de 38 de ani care a fost vazut in timp ce era luat de o viitura si despre un batran disparut, despre care se presupune ca a fost luat de apa. Viiturile au provocat distrugeri masive in zeci de localitati din judetele Gorj, Arges, Valcea, Teleorman si Olt, unde sute de oameni au fost evacuati din calea apelor revarsate, in unele zone debitele inregistrate pe rauri fiind istorice.

Au fost mobilizati peste 2.200 de pompieri, jandarmi si politisti

Au fost mobilizati peste 2.200 de pompieri, jandarmi si politisti

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus ca in ultimele 24 de ore au fost mobilizati peste 2.200 de pompieri, jandarmi si politisti, care au intervenit pentru salvarea oamenilor aflati in situatii de risc. Oprea a precizat ca marti s-a intervenit in 63 de localitati din judetele Alba, Arges, Dambovita, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea si Sibiu, unde au fost peste 1.100 de locuinte inundate.

Trei elicoptere au intervenit pentru salvarea a peste 60 de persoane, misiuni aeriene avand loc in judetele Gorj si Valcea. Vicepremierul Gabriel Oprea a mai spus ca miercuri sunt pregatite de inteventie zece elicoptere, dintre care sase de tip SMURD. Oprea a precizat ca un elicopter a fost trimis in localitatea Ranca, judetul Gorj, pentru a cauta si a salva zece persoane.

Ministrul de Interne a mai spus ca miercuri intervin peste 2.000 de pompieri, jandarmin si politisti, iar suplimentar sunt pregatite alte 2.500 de forte. Vicepremierul a mai aratat ca a vorbit cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, care a spus ca Armata este pregatita sa intervina.