Corneliu Bodea, Adrem Invest: As vrea ca firmele sa se imprumute pentru capital de lucru, nu pentru investitii

Corneliu Bodea, Adrem Invest: As vrea ca firmele sa se imprumute pentru capital de lucru, nu pentru investitii

"Noi am inceput imprumutandu-ne cu 2.000 de marci germane in 1990. Suntem foarte imprumutati si lucram foarte mult cu bancile, mai ales ca avem o investitie de 90 de milioane de euro la Suceava . De asemenea, avem un capital de lucru care depaseste mereu 20 de milioane de euro ca medie", explica Corneliu Bodea, cofondator si CEO al Adrem Invest, o companie specializata in ingineria tehnologica, cu afaceri de 38,7 milioane de euro anul trecut.

Adrem Invest are in plan constructia unei termocentrale de 90 milioane de euro in Suceava, aceasta urmand sa livreze energie termica celor 26.000 de abonati la sistemul centralizat de incalzire din oras. De asemenea, unitatea va furniza si energie electrica.

"Atunci cand te imprumiti pentru o investitie faci un pariu, poate sa fie de succes sau nu. Eu m-as fi asteptat si as fi fost bucuros sa aflu ca firmele se imprumuta pentru capital de lucru si mai putin pentru investitii", a mai spus Bodea.

In jur de 49% dintre antreprenori apeleaza la finantare pentru investitii, 20% pentru capital circulant, 20% pentru a-si incepe afacerea, iar 11% nu au nevoie de bani, conform studiului "Perceptia antreprenorilor
asupra accesului la
finantare"
, realizat de compania de consultanta si audit EY.

"Eu ma bazez pe felul in care banca imi analizeaza afacerea. Am trecut si prin experiente in care banca s-a uitat foarte circumspect la o investitie pe care voiam sa o facem, mai exact la achizitia unei companii din Elvetia. Dar acum avem exporturi de peste 30 de milioane de euro. Antreprenorii trebuie sa fie curajosi, dar mereu atenti la ce le spune banca" afirma Corneliu Bodea.

Adrem Invest cumparat anul trecut MTAG Marti Technologie, o companie elvetiana specializata in inginerie in domeniul metalurgic, printr-o tranzactie de peste doua milioane de euro.

"In 2007-2008 aveam afaceri de 10-11 milioane de euro. Anul trecut am terminat cu 40 de milioane de euro…in domeniul in care lucram noi nu ai cum sa faci asta fara banci. Pentru ca poate obtii un avans de la client, dar rar si de cele mai multe ori acesta este de maximum 10%. Iar media valorii contractelor noastre este de peste 3 milioane de euro. Dinamica noastra de crestere va fi data in continuare mai mult de achizitii decat de crestere organica. Vrem sa trecem in curand de afaceri de 100 de milioane de euro si lucrul acesta nu va fi posibil fara achizitii", a mai spus Bodea.

Dragan, Totalsoft: Companiile din SUA sunt atat de creative fata de cele din Europa si Asia datorita finantarii

Dragan, Totalsoft: Companiile din SUA sunt atat de creative fata de cele din Europa si Asia datorita finantarii

"Noi am pornit in 1994 cu un capital nesemnificativ, dar dupa cativa ani am incercat sa dezvolt un ERP si ma bucur ca nu am facut-o pe banii clientului. Pe banii clientului inseamna sa faci un software pentru o companie, iar apoi sa il adaptezi pentru alta. In anii 1999-2000 la banca era foarte greu sa te imprumuti. Dar aveam nevoie de un milion de dolari si am primit suma de la un fond de private equity pentru 30% din actiuni. Este mult mai rentabil sa pierzi actiuni, pentru ca cele 70% au devenit mult mai valoroase datorita cladirii acestui produs", afirma Liviu Dan Dragan, cofondator si CEO al Totalsoft.

Ulterior, in aprilie 2005 grupul grec Global Finance a preluat 80% din Totalsoft in urma unei investitii de circa zece milioane dolari (7,7 mil. euro).

„Un antreprenor este pasionat de crestere, de tehnologie, in schimb, un fond te invata ca profitul este cea mai buna masura a ceea ce faci si a valorii. In 2005 cand am primit investitia aveam o cifra de afaceri 5 milioane de euro si profit EBITDA de un milion de euro. Acum avem un o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro si 5,2 milioane de euro EBITDA”, a mai spus Dragan.

Totalsoft este unul dintre cei mai mari producatori de software de business de pe piata locala, cu afaceri de circa 21 milioane de euro anul trecut. Restul sumei pana la veniturile de 25 de milioane de euro ale producatorului sunt proiecte la nivel international. Pe de alta parte, compania a avut in 2012 pierderi nete de circa 767.000 de euro, conform Ministerului de Finante.

„Sa finantezi un start-up este aproape obligatoriu, poti porni printr-un parteneriat, dar apoi ai nevoie de fonduri. Faptul ca firmele din SUA sunt atat de creative fata de cele din Europa si Asia se datoreaza in special finantarii. Baiatul care a facut Facebook nu stia ce o sa faca si unde va ajunge. Unul dintre colegii mei a fost coleg de cladire cu el. Un alt investitor a inteles magnitutinea si a investit. Peste tot au fost create lucruri foarte importante pentru ca au venit oameni extrem de pozitivi care au investit”, a mai spus seful Totalsoft.

Patrascanu, Fan Courier: Nu spune niciodata un nu categoric pentru ca nu stii de unde s-ar putea sa obtii finantare

Patrascanu, Fan Courier: Nu spune niciodata un nu categoric pentru ca nu stii de unde s-ar putea sa obtii finantare

„Marius Ghenea (n.red. fondatorul grupului de comert electronic Fit Distribution) spunea ca finantarile vin de la parinti, prieteni si alti prosti. Noi alti prosti nu am gasit, iar parintii nu au avut ce sa ne ofere. In schimb, in 1998, niste prieteni au venit cu 200 de milioane de lei…adica 4.100 de euro astazi. Am cumparat un sediu la Gara de Nord, iar restul mi-au ramas pentru un birou, un calculator, o imprimanta si un fax. In 2004 am fost finantati de Finansbank (actuala Credit Europe Bank) cu un credit de 200.000 de dolari, bani pe care i-am achitat destul de repede. Trebuie mereu sa te gandesti la oportunitatea de a lua un credit, chiar cu dobanda destul de mare daca businessul creste foarte mult. Eu nu as vorbi de costuri, ci as vorbi de oportunitatea pe care o ai tu ca antreprenor de a iti dezvolta afacerea. Daca valoarea adaugata businessului tau este mare, creditul nu este foarte scump”, afirma Patrascanu.

Antreprenorul a adaugat ca desi de la lansarea Fan Courier, cel mai mare jucator pe piata locala de curierat rapid, in companie s-au facut investitii de aproximativ 45 de milioane de euro, acestea au fost facute in special din bani proprii si nu de la banci ori din alte surse de finantare.

Bursa trebuie sa ma excite ca sa merg acolo

„Noi, cei trei fondatori, provenind dintr-un sat din Vrancea... mama mi-a zis sa incerc sa nu am legaturi cu banca, cu avocatii si cu doctorii. Si nu ne-am dus foarte des la banci. La un moment dat, Marius Ghenea ne-a zis ca afacerile se fac cu banii bancii, nu cu ai tai. Si m-am gandit la asta, dar am reusit sa strangem din banii proprii si astfel sa avem destul cashflow pentru a cumpara niste sedii. Pentru ca tot mama mi-a zis <<Este foarte bine sa ai lucrurile tale>> . Sa nu uitam ca de la inceput si pana acum Fan Courier a investit in jur de 45 de milioane de euro, mai mult din resurse proprii, cu exceptia celor 4.100 de euro si a celor 200.000 de dolari pe care i-am luat de la banca in 2004”, a mai spus Patrascanu.

Legat de posibilitatea de a lista Fan Courier pe bursa, Patrascanu a spus ca bursa trebuie sa devina un trend.

„Asa cum daca as merge in agricultura, as cumpara terenuri si padure asa si bursa romaneasca trebuie sa devina un trend, sa ma excite sa merg acolo. Este un lucru foarte bun pentru economia romaneasca pentru ca aduce transparenta. Eu nu imi fac probleme de transparenta pentru noi, dar bursa trebuie sa devina un trend. Nu exclud acest lucru, daca am nevoie de bani si piata de capital mi-i ofera suntem dispusi sa o facem. Nu spune niciodata un nu categoric, stai, vezi si masoara, vezi ce oportunitati poti crea pentru ca nu stii de unde s-ar putea sa obtii finantare. Dar astept un trend, astept sa fie listate mai multe branduri puternice la bursa si sper ca noul management va reusi acest lucru”.