Penicilina

Penicilina

In mod ironic, Sir Alexander Fleming era in cautarea unui “medicament minune” pentru a vindeca boli, dar abia dupa ce si-a aruncat toate experimentele la gunoi a descoperit ceea ce cauta.

Intr-o zi a anului 1928, Fleming a observat ca un instrument pe care il aruncase el la gunoi incepuse sa dizolve toate bacteriile din jurul sau. Dupa ce a crescut el insusi substanta a realizat ca aceasta contine un antibiotic foarte puternic – penicilina, folosita pentru a trata diferite boli precum sifilis sau tonsillitis. Datorita penicilinei si a altor antibiotice, rata mortii din cauza bolilor infectioase este in prezent la o douazecime fata de cat era in 1900, scrie Entrepreneur.com.

Coca-Cola

Coca-Cola

Farmacistul John Pemberton vindea, in Atlanta anilor 1880, un sirop realizat din vin si extract de coca pe care il numea “Pemberton's French Wine Coca”, marketat ca fiind un leac pentru dureri de cap si caderi nervoase.

In 1885, Atlanta a interzis vanzarea de alcool, asa ca Pemberton a creat un sirop bazat pe coca, amestecat cu apa carbogazoasa si care se bea ca un suc. Rezultatul a fost o bautura care, pe fondul prohibitiei, a avut mare succes – “tonicul pentru creier”, Coca Cola.

Fursecuri cu fulgi de ciocolata

Fursecuri cu fulgi de ciocolata

Ruth Wakefield voia doar sa faca prajiturele cu ciocolata. In timp ce amesteca mai multe modele de prajiturele, in 1930, Wakefield a descoperit ca nu mai avea ciocolata. Ca substitut si din nevoie, a rupt bucatele foarte mici si le-a adaugat blatului de prajituri. Se astepta ca ciocolata sa se topeasca, dar micile bucatele au ramas aproape neschimbate.

Chips-uri de cartofi

Chips-uri de cartofi

George Crum, bucatar sef la Carey Moon Lake House in Saratoga Springs, New York, incerca sa serveasca unui client cartofi prajiti in vara lui 1853. El ii tot trimitea inapoi, cerand sa fie mai subtiri. Crum si-a pierdut cumpatul, a taiat cartofii extrem de subtire si i-a prajit, pana cand au devenit “tari ca piatra”. Spre surprinderea bucatarului, clientul i-a adorat!

Cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde

Percy Spencer, inginer la Raytheon Corporation, realiza un proiect radar cu un tub de aspirare. In timp ce experimenta, un baton de ciocolata din buzunarul sau a inceput sa se topeasca. Deja detinator al 120 de patente, Spencer a luat un pachetel de popcorn nefacut si l-a tinut in fata device-ului. In curand, acestea au inceput sa “se faca”. Spencer a realizat ca tocmai a descoperit, pur intamplator, un nou device revolutionar – si ceva ce urma sa fie folosit de toti bucatarii lenesi de peste tot in lume.

Post-it-urile

Post-it-urile

Cercetatorii Spencer Silver si Art Fry, de la Laboratoarele 3M, au inventat in 1968 un adeziv usor care se remarca prin faptul ca putea fi folosit pentru a lipi obiecte usoare, acestea putand fi apoi dezlipite fara sa se strice nimic. Au incercat sa gaseasca o aplicabilitate in viata reala, dar pus si simplu nu au reusit.

Ani mai tarziu, in 1980, Fry era frustrat de faptul ca nu putea gasi o modalitate de a lipi cateva foi in caietul sau de rugaciuni, in timpul slujbei de la biserica. Si asa, a realizat o modalitate excelenta de a folosi lipiciul “miracol”. Deci post-it-urile au aparut abia in anii ‘80.

Cerealele (Musli)

Cerealele (Musli)

John si Will Kellogg, frati si antreprenori in domeniul culinar, au uitat din greseala pe cuptor un vas plin de grane, pentru cateva zile. Acest lucru se intampla in 1898. Mixtura, dupa ce s-a uscat, era groasa, solida. Dupa cateva experimente, cei doi au scapat de impuritati si au creat Corn Flakes.