Satul romanesc are un potential urias, care poate naste business-uri spectaculoase

Satul romanesc are un potential urias, care poate naste business-uri spectaculoase
Obiectivul general al proiectului Rural-Manager, un proiect implementat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM), cofinantat din Fondul Social European cu 8,85 milioane de lei, consta in dezvoltarea cunostintelor, abilitatilor si comportamentului antreprenorial si managerial modern pentru mici sau viitori intreprinzatori din mediul rural.

In cadrul acestui proiect sunt vizati in special tinerii, care, prin dezvoltarea propriilor afaceri, pot genera dezvoltare locala si oportunitati de ocupare in regiunile de dezvoltare Nord-Est, Centru si Sud-Est.

Grupul tinta al proiectului este compus din intreprinzatori sau viitori intreprinzatori din mediul rural, in special tineri cu varsta peste 18 ani, absolventi minim de liceu sau scoala profesionala. 'Dorim ca acestia sa devina un motor si un exemplu de dezvoltare pentru regiunile vizate. Prin proiect, nevoile de educatie si asistenta personalizata ale micilor sau viitorilor intreprinzatori vor fi cercetate profesionist, iar programul va fi adaptat continuu pe necesitati punctuale specifice', a declarat, pentru Wall-Street, Marius Bostan, presedinte FNTM si manager al proiectului Rural-Manager.

Ulterior cercetarii, grupul tinta de mici si viitori intreprinzatori va trece printr-un proces amplu de instruire moderna si consultanta in dezvoltarea afacerii.

Motivul care sta la originea realizarii acestui proiect este acela ca satul romanesc, 'distrus de ocupatia sovietica si de dictatura comunista', are o mare nevoie de cultura de afaceri pentru ca detine un potential urias care, daca ar fi exploatat intr-un mod profesionist, ar putea duce la dezvoltarea unor afaceri cu o rata spectaculoasa de crestere: 'Varfurile, elitele au fost decapitate si din pacate au ramas foarte putini antreprenori. Nu mai vorbesc ca ma cuprinde o oarecare rusine cand observ ca mancam legume si fructe din alte tari, importam lapte si carne in mari cantitati, vinul produs de micile ferme e mai ieftin ca apa, mica industrie locala este aproape inexistena si in zonele rurale traiesc aproape jumatate din cetateni. Cred ca afacerile de aici ar putea avea o rata de crestere spectaculoasa cu un sprijin profesionist. Multi dintre membrii si prietenii nostri ar putea alege sa investeasca aici mai ales in conditiile actuale', este de parere Bostan.

Opiniile enuntate de presedintele FNTM s-au suprapus peste programele europene ale caror obiective parca erau decupate din misiunea pe care si-a propus-o acesta in urma cu peste 10 ani. 'Am aplicat cererea de finantare si am avut surpriza sa avem unul din cele mai bune proiecte depuse. Nu am avut un model. Am avut idei, am cunoscut realitatea, am avut experti internationali cu experienta si parteneri care au contribuit la dezvoltarea conceptului', spune el. Restul constructiei a fost tehnica, bazata pe cunostinte si munca.

In ceea ce priveste singularitatea Rural-Manager, initiatorul sau sustine ca un proiect de acest gen nu mai exista in Romania.

Cei care muncesc in Spania sau Italia se vor intoarce in tara si se vor reorienta catre mici afaceri in mediul rural

Cei care muncesc in Spania sau Italia se vor intoarce in tara si se vor reorienta catre mici afaceri in mediul rural
In cadrul acestui proiect, vor fi implicati direct peste 70 de experti nationali si internationali, dintre care profesori, asistenti, experti locali, centrali si echipa de management. 'Pe langa acestia vom avea si experti invitati la conferinte, lectori locali si vom incerca sa implicam si autoritatile publice locale', spune Bostan.

De asemenea, Rural-Manager vizeaza infiintarea a noua birouri de consultanta initiala, de tip Help-Desk (cate un birou la 2 judete), pentru acordarea de educatie si consiliere manageriala personalizata intreprinzatorilor, in vederea initierii unei afaceri, cat si a cresterii competitivitatii lor pe piata si, implicit, a cresterii economiei locale, incepand din martie 2009. Orasele unde se vor infiinta aceste birouri sunt: Alba Iulia, Tirgu Mures, Predeal, Bacau, Suceava, Iasi, Focsani, Buzau, Constanta.

Programul lansat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri este promitator din toate punctele de vedere asadar, insa, se pune intrebarea, sunt oamenii din mediul rural pregatiti pentru toate aceste facilitati puse la dispozitia lor? Chiar daca exista posibilitatea ca o mare parte a celor care muncesc in prezent in tari precum Italia sau Spania sa se intoarca in tara din cauza crizei economice si sa se reorienteze catre mici afaceri care vor tinti probabil si mediul rural, planurile Rural-Manager sunt foarte ambitioase.

'Noi credem ca in fiecare comuna din Romania sunt cel putin cativa oameni care au calitatile native si dorinta pentru a primi ceea ce oferim. Important este sa-i descoperim pe cei mai buni si sa-i ajutam sa se dezvolte', afirma presedintele FNTM.

In plus, cursurile vor fi intr-un limbaj accesibil, adaptat grupului tinta, incarcatura teoretica necesara, iar mesajul motivational va fi puternic si se va miza mai mult pe consultanta personalizata si mentorat.

'Dorim sa avem si rezultate practice, prin urmare vom incerca sa sprijinim beneficiarii sa scrie si sa depuna o cerere de finantare sau sa isi solutioneze o problema in initierea sau dezvoltarea afacerii. Metodologia construita ne va ajuta sa-i gasim pe acesti intreprinzatori si credem ca vom avea mai multi posibili beneficiari decat am planificat', adauga reprezentantul proiectului.

Rural-Manager este, in sine, un proiect non-profit. Expertii implicati in proiect sunt remunerati si costurile sunt acoperite. In urma programului desfasurat, FNTM va ramane cu o retea de consultanti care vor atrage noi clienti pentru acest model alternativ de formare si consultanta. Totodata, proiectul este conceput sa se imbunatateasca si sa se autosustina dupa finalizarea finantarii.

Cum va fi implementat programul?

Cum va fi implementat programul?
Desi este intr-adevar un proiect ambitios, concretizat intr-un program MBA simplificat si adaptat realitatilor momentului, Bostan crede ca va reusi sa duca la bun sfarsit ceea ce si-a propus prin Rural-Manager si, mai mult decat atat, considera ca acesta va avea un impact vizibil.

Vor fi predate notiuni generale de management, management strategic, plan de afaceri, management financiar pentru nefinantisti, marketing, managementul proiectelor si, suplimentar, vor fi adaptate aceste tematici la necesitatile specifice concrete ale grupului tinta. In plus, vor exista anumite trimiteri pentru cei care doresc aprofundarea.

Programul de dezvoltare a culturii manageriale in mediul rural isi propune inceperea unui proces de educatie antreprenoriala a peste 900 de manageri, mici sau viitori intreprinzatori, in vederea imbunatatirii performantei acestora si cresterii accesului la finantare, prin initierea in cultura manageriala, promovarea spiritului antreprenorial si transmiterea de bune practici si idei de succes nationale si internationale, in cadrul a 18 conferinte organizate in fiecare judet din regiunile vizate, in lunile martie-aprilie 2009.

'Vom acorda educatie efectiva si consiliere manageriala personalizata unui numar de minim 300 de intreprinzatori, in vederea initierii unei afaceri sau dezvoltarii afacerii existente, cresterii competitivitatii lor pe piata si cresterii economiei locale. Minimum 200 dintre acestia vor urma un program complex de instruire e-Learning, iar afacerilor lor vor fi promovate intr-un portal e-Bussiness care va promova produsele si serviciile beneficiarilor si un site al proiectului ce se constituie in centru de resurse la dispozitia participantilor si primarilor din mediul rural', explica managerul proiectului.

O consecinta a dezvoltarii acestui instrument integrat este crearea unei retele de cooperare intre beneficiarii proiectului, pentru facilitarea transferului de bune practici si initierea de parteneriate intre acestia. Prin relationarea participantilor la sesiunile de instruire non-formala, traditionala, cat si online, se va realiza transferul de cunostinte, bune practici si povesti de succes intre intreprinzatorii din regiunile vizate. Platforma integrata de e-Learning si cea de e-business vor facilita cooperarea dintre beneficiarii din toate regiunile si crearea unei retele interregionale.

In urma analizarii IMM-urilor din mediul rural rezulta capacitatea redusa de a raspunde exigentelor referitoare la furnizarea de locuri de munca pentru populatia sateasca, atat datorita numarului mic, cat si a structurii pe numar de angajati.

Despre Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Despre Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri
Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri a fost creata in 1997 de un grup de absolventi ai unui MBA al SNSPA, impreuna cu cativa profesori. Dorinta membrilor fondatori a fost aceea de a promova o cultura manageriala moderna in toate domeniile societatii si de a integra valorile romanesti in circuitul valorilor occidentale.

Organizatia este o retea profesionala cu membri in toate regiunile tarii si cu diverse conexiuni in Europa si Statele Unite ale Americii. In cei 12 ani de existenta, FNTM a desfasurat activitati in domeniul educatiei permanente, al initiativelor antreprenoriale, al relatiilor de afaceri si parteneriatelor internationale. De la infiintarea sa si pana in prezent, fundatia a organizat peste 200 de sesiuni de pregatire si evenimente, la care au participat peste 5.000 de manageri din sectorul privat sau public aflati pe diverse pozitii manageriale.

'In momentul fondarii nu cred ca am avut imaginea a ceea ce se va intampla peste 10 ani. Atunci speram sa fie mai multa democratie, economie de piata, competenta si responsabilitate. Intre timp, am intrat in NATO si in Uniunea Europeana, managerii romani au inceput sa detina pozitii cheie in multe companii multinationale, au dezvoltat afaceri de succes. Iar noi credem ca am contribuit la aceste lucruri', incheie Marius Bostan.

Durata de implementare a Rural-Manager este de 16 luni, incepand cu 1 ianuarie 2009, iar regiunile tinta ale proiectului sunt: Regiunea Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), Regiunea Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu) si Regiunea Sud-Est (judetele Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Tulcea, Constanta).

Initiatorii acestui proiect au in plan crearea unui fond de investitii care sa contribuie la dezvoltarea de afaceri dupa finalizarea Rural-Manager.

Rural-Manager este implementat de FNTM, in calitate de lider al consortiului, in parteneriat cu organizatiile Centrul de Training si Dezvoltare al Asociatiilor Angajatorilor din Bavaria - bfz gGmbh, Siveco si Asociatia Euro < 26.