1 / 5

Satul romanesc are un potential urias, care poate naste business-uri spectaculoase

Obiectivul general al proiectului Rural-Manager, un proiect implementat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM), cofinantat din Fondul Social European cu 8,85 milioane de lei, consta in dezvoltarea cunostintelor, abilitatilor si comportamentului antreprenorial si managerial modern pentru mici sau viitori intreprinzatori din mediul rural.

In cadrul acestui proiect sunt vizati in special tinerii, care, prin dezvoltarea propriilor afaceri, pot genera dezvoltare locala si oportunitati de ocupare in regiunile de dezvoltare Nord-Est, Centru si Sud-Est.

Grupul tinta al proiectului este compus din intreprinzatori sau viitori intreprinzatori din mediul rural, in special tineri cu varsta peste 18 ani, absolventi minim de liceu sau scoala profesionala. 'Dorim ca acestia sa devina un motor si un exemplu de dezvoltare pentru regiunile vizate. Prin proiect, nevoile de educatie si asistenta personalizata ale micilor sau viitorilor intreprinzatori vor fi cercetate profesionist, iar programul va fi adaptat continuu pe necesitati punctuale specifice', a declarat, pentru Wall-Street, Marius Bostan, presedinte FNTM si manager al proiectului Rural-Manager.

Ulterior cercetarii, grupul tinta de mici si viitori intreprinzatori va trece printr-un proces amplu de instruire moderna si consultanta in dezvoltarea afacerii.

Motivul care sta la originea realizarii acestui proiect este acela ca satul romanesc, 'distrus de ocupatia sovietica si de dictatura comunista', are o mare nevoie de cultura de afaceri pentru ca detine un potential urias care, daca ar fi exploatat intr-un mod profesionist, ar putea duce la dezvoltarea unor afaceri cu o rata spectaculoasa de crestere: 'Varfurile, elitele au fost decapitate si din pacate au ramas foarte putini antreprenori. Nu mai vorbesc ca ma cuprinde o oarecare rusine cand observ ca mancam legume si fructe din alte tari, importam lapte si carne in mari cantitati, vinul produs de micile ferme e mai ieftin ca apa, mica industrie locala este aproape inexistena si in zonele rurale traiesc aproape jumatate din cetateni. Cred ca afacerile de aici ar putea avea o rata de crestere spectaculoasa cu un sprijin profesionist. Multi dintre membrii si prietenii nostri ar putea alege sa investeasca aici mai ales in conditiile actuale', este de parere Bostan.

Opiniile enuntate de presedintele FNTM s-au suprapus peste programele europene ale caror obiective parca erau decupate din misiunea pe care si-a propus-o acesta in urma cu peste 10 ani. 'Am aplicat cererea de finantare si am avut surpriza sa avem unul din cele mai bune proiecte depuse. Nu am avut un model. Am avut idei, am cunoscut realitatea, am avut experti internationali cu experienta si parteneri care au contribuit la dezvoltarea conceptului', spune el. Restul constructiei a fost tehnica, bazata pe cunostinte si munca.

In ceea ce priveste singularitatea Rural-Manager, initiatorul sau sustine ca un proiect de acest gen nu mai exista in Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri