1 / 4

Cele mai cautate francize in 2009

“In 2008 s-au preferat mult mai mult afacerile in domeniul imobiliar si constructii si cele in domeniul financiar (intermedieri credite, asigurari). Cererea pentru acest tip de francize a scazut in acest an cu aproape 70%. Si domeniul de retail a fost mult mai solicitat in anul precedent, de la inceputul lui 2009 observandu-se o contractie de circa 30% la nivelul cererii pe acest sector”, a declarat Bogdan Alexandrescu, managing partner Francize.net.

Din punctul de vedere al investitorilor, criza a avut un impact mai mult psihologic decat financiar, existand cazuri in care aceastia indeplinesc toate conditiile pentru a incepe o franciza.

De cealalta parte, unii francizori au ales sa isi incetineasca expansiunea in aceasta perioada, pe cand altii profita si fac investitii in dorinta de a gasi noi francizati si de a acapara o cota cat mai mare de piata.

‘’Totusi, in cazul multor francize, datorita retetelor de afaceri testate si bine puse la punct, multe din francizele cu care lucram reusesc sa reziste cu bine acestei perioade, cele mai multe inregistrand mai degraba scaderi ale profitului decat pierderi. De asemenea, observam o tendinta de crestere a numarul de francize, atat straine cat si autohtone, care aleg sa se lanseze pe piata in aceasta perioada, pentru a profita de partea pozitiva si de oportunitatile oferite de situatia economica actuala’’, spune Alexandrescu.

Potrivit managing partner-ului Francize.net, cele mai cautate francize, care au succes, sunt cele din domeniul serviciilor (publicitate, resurse umane, IT&C, asigurari), al alimentatiei - fast-food, al agentiilor de pariuri sportive, in general acele afaceri care presupun o investitie mai mica.

Un restaurant de tip fast-food poate incepe cu o taxa de franciza de 12.000 euro si o investitie de aproximativ 40.000 euro, conform acestuia, iar o franciza de servicii de publicitate poate incepe cu o taxa de 5.000 - 8.000 euro, iar investitia poate ajunge chiar la 12.000 – 15.000 euro.

Rata de succes este mult mai ridicata la o afacere de tip franciza decat la una conventionala.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri