Cine se ocupa de afacerile lor

Cine se ocupa de afacerile lor"Conducerea organizatiei nu mai este un job care dureaza 24 de ore din 24". Afirmatia ii apartine lui Daniel Toma, seful Senior Software, furnizor local de solutii ERP.

"Si asta pentru ca am reusit sa implementam un sistem de proceduri pentru democratizarea managementului in Senior Software. Am ajuns, ca si organizatie, la o maturitate in care fiecare departament are obiective proprii si o oarecare autonomie. O data pe luna evaluam obiectivele pe termen scurt ale fiecarui departament, in timp ce strategia se elaboreaza pe sase luni. Avand acest sistem foarte bine pus la punct, nu este nevoie de supraveghere pe fiecare sarcina in parte, creste implicarea oamenilor si aportul lor in organizatie", explica el.

Tocmai de aceea, spune Toma, nu trebuie sa lase o anume persoana care sa se ocupe de companie cat este in concediu, ci o intreaga echipa, cu proceduri clare, cu obiective si manageri de departament.

De asemenea, Alexandru Lapusan (foto), fondatorul Zitec, dezvoltator local de solutii si aplicatii software, spune ca a reusit ca in ultima perioada sa delege multe dintre activitatile de zi cu zi. "Proiectele au coordonatorii lor dedicati, astfel incat lipsa de la birou poate fi foarte usor compensata de un smartphone (telefon+email+browser) sau laptop", afirma el.

Pe de alta parte, Catalin Mahu, omul de afaceri care detine compania Trotter Restaurant, prin care opereaza lantul de restaurante La Mama si cafenelele Cafepedia, sustine ca are o structura de management care functioneaza si atunci cand se afla in vacanta.

"Nu las pe nimeni in locul meu. Am o structura de management care functioneaza si atunci cand sunt in concediu. Pe de alta parte, a fi in concediu nu inseamna a fi rupt 100% de afacerea ta", declara el.

Catalin Mahu merge in vacante atat in tara, cat si in strainatate si, in mod constant, prefera sa evadeze din cotidian si sa plece din Bucuresti de joi pana duminica. Vara alege muntele sau marea, iarna obligatoriu muntele, iar primavara si toamna prefera Europa sau alte continente.

Alexandru Lapusan ofera un exemplu care sustine si strategia patronului Cafepedia: "Chiar saptamana trecuta am fost intr-un scurt concediu si nu am lasat o anumita persoana sa se ocupe de sarcinile mele. Totul a functionat bine, cu mici interventii, foarte putine de altfel, de la distanta. Probabil ca totul ar fi mers perfect si fara aceste interventii."

Comentati aici:
Cine conduce business-ul tau cand esti in concediu? Ce se intampla in organizatia in care lucrezi?

Afla din slide-ul urmator care este principalul factor luat in considerare atunci cand antreprenorii lasa business-ul pe mana altcuiva

Factorul decisiv - increderea

Factorul decisiv - incredereaPetru Pacuraru este seful companiei de recrutare Human Performance Development International (HPDI), senior partner la Elevate Multimedia, presedinte al Leaders Romania si patron al cafenelelor HasHas din Capitala.

De fiecare data cand pleaca in concediu, in total 40-50 de zile pe an, Pacuraru deleaga o persoana care se ocupa de partea administrativa sa supravegheze afacerile sale sau lasa business-urile in grija partenerului sau.

"Increderea este un lucru greu de castigat, si lipsa de control iti poate strica orice iesire din cotidian, asadar persoana care se ocupa de companie este invariabil aceeasi de fiecare data cand plec in concediu", spune el.

Seful Zitec sustine ca, daca este vorba de delegare in sine, increderea este cea care il determina sa lase un proiect, deci un client, pe mana unui coordonator de proiect. Pentru acest lucru, el nu crede ca timpul este factorul decisiv, chiar pe intervale mai mici de timp (de exemplu un an), o persoana serioasa, loiala si eficienta se poate face remarcata. Daca mai este si pasionata de ceea ce face, atunci managerul are incredere ca aceasta va face o treaba buna, poate chiar mai buna decat el.

Adina Nicolaide (foto), managing partner Kdo, boutique online de cadouri, lasa magazinul care numara in prezent peste 25 de branduri in grija colegului sau, Laurentiu Becher, care este si director executiv.

La fel ca si Petru Pacuraru, sefa boutique-ului Kdo prefera ca de fiecare data cand se duce in concediu sa il lase pe Becher sa se ocupe de afacere, pentru a putea fi informata mai usor despre derularea lucrarilor si despre problemele aparute si solutionarile gasite.

Proprietarul cafenelelor HasHas adauga ca nu numai timpul decide daca o persoana primeste responsabilizarea conducerii companiei in perioadele in care este plecat, ci rezultatele, implicarea, si sentimentul de siguranta pe care il ofera cand ia decizii.

"Chiar si asa, sunt sunat si SMS-uit de mai multe ori pe zi cand sunt plecat, legat de ceea ce se intampla. De multe ori au aparut probleme, insa solutionarea lor am rezolvat-o tot prin persoana care conduce afacerea in lipsa mea", a explicat acesta. Problemele nu au fost grave, ci s-au constituit, mai degraba, in situatii specifice.

Un antreprenor nu poate avea 100% un concediu

Un antreprenor nu poate avea 100% un concediuIntrebat dupa cat timp petrecut in cadrul companiei a avut incredere sa lase o anumita persoana sa se ocupe de business in locul sau, Daniel Toma (foto) a afirmat ca a reusit sa delege cu succes managementul fiecarui departament in parte.

"Se spune ca din o suta de companii, 70 sunt inchise dupa primul an, 15 dupa primii trei ani si alte 5 dupa cinci ani. In cazul nostru, dupa primii cinci ani am reusit sa delegam managementul fiecarui departament in parte."

Managerii de departamente ai Senior Software rezolva orice problema critica, dupa cum sustine seful companiei. Pratic, in final, dupa ce se intoarce din concediu, el afla doar cum s-au solutionat problemele critice.

Alexandru Lapusan se straduieste sa organizeze echipa si proiectele astfel incat acestea sa se desfasoare optim fara participarea sa.

"Avem intern instrumentele si procedurile necesare pentru aceasta abordare implementata de multi ani. Necesitatea de a delega conducerea efectiva nu ar aparea decat in cazul in care as fi intr-o locatie fara acces la telefon si Internet, or eu imi aleg destinatiile si cazarea astfel incat sa le am cat mai mult timp la dispozitie. Poate ca nu este un concediu 100%, dar nici nu cred ca un antreprenor poate avea asa ceva", considera el.

Adina Nicolaide vorbeste zilnic cu directorul executiv al companiei sale atunci cand se afla in concedii in tara sau in strainatate. Ea pleaca vara chiar si o luna de zile in vacanta.

In general, pus cap la cap, Petru Pacuraru sta, in decursul unui an, cam 40-50 de zile in concediu. "Asta insumeaza si week-end-urile in care plec, pe durata verii (aproape toate). Cum sunt pasionat de offroad, pescuit, si Delta, imi petrec majoritatea timpului liber facand asta. Concediul propriu zis, in care plec o saptamana si jumatate maxim, il fac in afara tarii, in locatii consacrate in care customer service-ul valoreaza banii pe care ii platesti."

Toma prefera sa aiba 2-3 week-end-uri prelungite in loc de o luna de vacanta, si alege Romania in detrimentul altor tari, atat pentru peisajele de aici, cat si pentru experientele autentice pe care anumite locuri i le ofera.

In cele aproximativ 3 saptamani pe an petrecute in concedii in strainatate, Lapusan comunica cu persoana pe care o lasa in locul sau numai cand este solicitat, pentru probleme punctuale, sau daca in mod exceptional apar probleme semnalate direct de catre client.