Cine se califica pentru obtinerea finantarii

Cine se califica pentru obtinerea finantariiStatul are in plan ca, pana la finalul anului, sa finanteze cu un milion de euro tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani care vor sa isi deschida o afacere.

Andreea Paul (Vass), consilierul personal al primului-ministru Emil Boc, a explicat, pentru Wall-Street, ca tinerii antreprenori trebuie sa indeplineasca anumite conditii, fara de care banii nu ar putea fi alocati celor care doresc sa isi infiinteze propriul business.

Astfel, de acest proiect pot beneficia cei care au pana in 35 de ani si nu au avut niciodata o firma sau actiuni intr-o alta companie. Cei care vor sa isi lanseze propria afacere vor primi garantii de stat pentru a obtine credite si ajutoare de stat nerambursabile in valoare de maximum 10.000 euro, potrivit unei ordonante care urmează sa fie adoptata in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Vor avea de castigat proiectele care aduc valoare adaugata si creeaza noi locuri de munca. De altfel, unul din criteriile de acordare a finantarii tinerilor antreprenori este acela ca firma nou lansata sa aiba minim doi angajati. O alta facilitate o constituie scutirea de la plata CAS-ului datorat de angajator pentru maximum patru salariati", a declarat Andreea Paul.

De asemenea, firma care urmeaza sa fie deschisa trebuie sa aiba un asociat unic sau maxim cinci asociati, toti debutanti in afaceri. Semestrial, compania este obligata sa depuna un raport la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (ANIPPIMM), care va asigura managementul si implementarea proiectului, prin care sa fie monitorizata activitatea firmei respective, arata consilierul primului-ministru.

Aceasta spune ca facilitatile propuse de ordonanta de urgenta implica un ajutor financiar nerambursabil de maximum 30% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 euro. "Pentru restul de bani necesari sunt doua variante - fie se vine cu resurse proprii, fie este nevoie de un credit bancar. Pentru a facilita accesul, statul va garanta maxim 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 80.000 euro", a subliniat ea.

Totodata, firma infiintata are obligatia sa reinvesteasca in cadrul companiei 50% din profitul obtinut. Fiind vorba de un ajutor primit de la stat, sunt excluse cateva domenii de activitate in care pot fi deschis business-uri.

"Este vorba de afacerile care presupun tranzactii imobiliare sau vizeaza activitati din domeniul finantarii sau asigurarilor." Debutantii in afaceri vor fi scutiti si de la plata taxelor pentru operatiuni efectuate de ONRC, respectiv 200 de lei.

Tinerii antreprenori pierd facilitatile si returneaza integral catre stat finantarea daca timp de trei ani se vind sau se cesioneaza o parte din actiuni altor persoane decat unor tineri antreprenori care nu au mai avut propria afacere.

Normele de aplicare ale acestui proiect vor intra in vigoare in 15 zile de la data la care va fi adoptata ordonanta, iar banii alocati de la bugetul de stat pentru finantarea tinerilor debutanti in acest an este de un milion de euro, suma care se afla alocata in bugetul Ministerului Economiei.

"Estimam ca proiectul va incepe efectiv la inceputul lunii noiembrie si ca vor beneficia de ajutorul de stat intre 200 si 400 de tineri, intrucat nu toti vor avea nevoie sau se vor incadra pentru obtinerea sumei fixe de 10.000 euro", apreciaza Andreea Paul (Vass).

Ea spune ca prin aceasta initiativa se urmareste cultivarea spiritului antreprenorial al tinerilor romani. Totodata, Paul (Vass) crede ca vor exista si falimente - "dar asta este riscul afacerii; unele proiecte vor avea cu siguranta succes, iar altele este posibil sa dea gres".

Pentru anul urmator, consilierul personal al lui Emil Boc afirma ca suma destinata acestui proiect va creste, cu siguranta.

V-ati lansa propria afacere cu cei 10.000 de euro promisi tinerilor antreprenori?
Raspundeti aici.



In 2011 ar trebui alocate peste 100 mil. euro pentru finantarea start-up-urilor

In 2011 ar trebui alocate peste 100 mil. euro pentru finantarea start-up-urilorPresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, saluta initiativa Guvernului si faptul ca primul-ministru Emil Boc isi respecta promisiunea pe care a facut-o in luna iulie a acestui an, de a ajuta mediul antreprenorial.

"Initiativa este absolut necesara, numai daca ne uitam cate firme s-au inchis in ultimele 18 luni. Totusi, este drept ca un milion euro nu este o suma suficienta. Acesti bani nu pot acoperi cele 160.000 firme inchis intr-un an si jumatate. Insa constituie un inceput – in acest fel, se va incuraja mediul de business, iar tinerii someri vor avea o sansa in plus", a spus Nicolescu.

El crede ca prin aceasta metoda, de a finanta persoanele care vor sa inceapa o afacere, va fi micsorata rata emigrarii. In acelasi timp, presedintele CNIPMMR considera ca este important ca Guvernul sa duca la bun sfarsit acest proiect, sa creeze un impact social si economic prin initiativa sa.

"Nu este de ajuns sa se spuna ca s-a facut. Daca pentru salvarea unui combinat se aloca zeci de milioane de euro, pentru a compensa inchiderea a zeci de mii de firme este nevoie de mult mai multe business-uri noi. Nu zic ca nu sunt buni cei un milion de euro alocati pentru acest an, insa ma astept ca din 2011 sa discutam despre 100-200 milioane euro care se vor indrepta catre start-up-uri", a adaugat Nicolescu.

De asemenea, Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca orice initiativa este binevenita, in conditiile economice actuale. Insa, potrivit acestuia, inainte de orice masura pe care o are in plan Statul pentru a ajuta mediul privat, trebuie luate in considerare anumite fapte.

Spre exemplu, Pogonaru se intreaba ce se va intampla cu start-up-urile care vor fi lansate in urma acestui program.

"Sectorul public trebuie sa isi plateasca mai intai datoriile pe care le are catre cel privat, iar apoi sa caute solutii de relansare a mediului de business. Asa mi s-ar parea normal. Altfel, ce s-ar intampla apoi cu start-up-urile lansate prin acest proiect: la ce este buna aceasta finantare nerambursabila daca firmele nou deschis nu se vor putea sustine si vor risca falimentul?"

El subliniaza, totusi, ca mediul de business nu ar trebui "sa se planga, deoarece orice ajutor pentru sectorul privat este binevenit".

Cine are spirit antreprenorial va incepe o afacere cu sau fara ajutorul statului

Cine are spirit antreprenorial va incepe o afacere cu sau fara ajutorul statuluiOmul de afaceri Dan Sucu (foto), presedintele Mobexpert, nu este de acord cu propunrea administrativa si, mai mult decat atat, este de parere ca o astfel de initiativa pare mai mult o distorsiune. "Intr-o societate in care oamenii sunt macinati de lipsa increderii in sistemul guvernamental, este foarte greu sa se dezvolte perspective noi de business. In plus, la noi, birocratia este atat de mare incat nu stiu cat de mult ajuta proiectul propus de Guvern mediul de business", afirma el.

De asemenea, Sucu crede ca un tanar care are spirit antreprenorial va incepe o afacere si va avea succes cu sau fara ajutor din partea statului.

Un program menit sa ajute start-up-urile ar trebui sa fie complex si sa ia in considerare diversi factori, mai ales in conditiile in care creditarea este foarte dificila, arata Daniel Szekely, director clienti IMM in cadrul Bancii Transilvania.

In august, banca acordase peste 1.000 de credite "gata garantate" pentru intreprinderile mici si mijlocii, in mai putin de doua luni de cand lansase acest produs pe piata. Creditul "gata garantat", oferit de Banca Transilvania in parteneriat cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, este o linie de credit destinata IMM-uri ce au nevoie de finantare in perioada actuala de dificultate economica.

Cristian Nacu, partner al Enterprise Investors, unul dintre cei mai mari investitori de private equity si venture capital din Europa Centrala si de Est, spune ca principalul criteriu care trebuie luat in considerare de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii cand se vor alege start-up-urile care vor fi finantate este fezabilitatea business-ului.

In momentul de fata, Guvernul ar trebui sa ia in considerare si alte probleme cu care se confrunta mediul de business autohton, cum ar fi eliminarea birocratiei, simplificarea procesului de infiintare a unui business sau reducerea taxelor.

"Desigur, si ajutorul de 10.000 euro pentru o afacere aflata la inceput este bun si reprezinta o metoda buna de incurajare a mediului de afaceri romanesc", spune Nacu.

Suma destinata tinerilor antreprenori care vor obtine finantare de la stat nu este suficienta, dar pot fi incepute afaceri si cu acesti bani – "depinde de specificul business-ului", crede el. Totodata, acesta adauga ca nu ar exclude posibilitatea sa investeasca, peste cinci ani, in una din afacerile demarate prin acest proiect initiat de Guvern. Conditia este ca start-up-ul respectiv sa fi ajuns la un anumit grad de dezvoltare, de maturitate.