1 / 4

Cine se califica pentru obtinerea finantarii

Statul are in plan ca, pana la finalul anului, sa finanteze cu un milion de euro tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani care vor sa isi deschida o afacere.

Andreea Paul (Vass), consilierul personal al primului-ministru Emil Boc, a explicat, pentru Wall-Street, ca tinerii antreprenori trebuie sa indeplineasca anumite conditii, fara de care banii nu ar putea fi alocati celor care doresc sa isi infiinteze propriul business.

Astfel, de acest proiect pot beneficia cei care au pana in 35 de ani si nu au avut niciodata o firma sau actiuni intr-o alta companie. Cei care vor sa isi lanseze propria afacere vor primi garantii de stat pentru a obtine credite si ajutoare de stat nerambursabile in valoare de maximum 10.000 euro, potrivit unei ordonante care urmează sa fie adoptata in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Vor avea de castigat proiectele care aduc valoare adaugata si creeaza noi locuri de munca. De altfel, unul din criteriile de acordare a finantarii tinerilor antreprenori este acela ca firma nou lansata sa aiba minim doi angajati. O alta facilitate o constituie scutirea de la plata CAS-ului datorat de angajator pentru maximum patru salariati", a declarat Andreea Paul.

De asemenea, firma care urmeaza sa fie deschisa trebuie sa aiba un asociat unic sau maxim cinci asociati, toti debutanti in afaceri. Semestrial, compania este obligata sa depuna un raport la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (ANIPPIMM), care va asigura managementul si implementarea proiectului, prin care sa fie monitorizata activitatea firmei respective, arata consilierul primului-ministru.

Aceasta spune ca facilitatile propuse de ordonanta de urgenta implica un ajutor financiar nerambursabil de maximum 30% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 euro. "Pentru restul de bani necesari sunt doua variante - fie se vine cu resurse proprii, fie este nevoie de un credit bancar. Pentru a facilita accesul, statul va garanta maxim 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 80.000 euro", a subliniat ea.

Totodata, firma infiintata are obligatia sa reinvesteasca in cadrul companiei 50% din profitul obtinut. Fiind vorba de un ajutor primit de la stat, sunt excluse cateva domenii de activitate in care pot fi deschis business-uri.

"Este vorba de afacerile care presupun tranzactii imobiliare sau vizeaza activitati din domeniul finantarii sau asigurarilor." Debutantii in afaceri vor fi scutiti si de la plata taxelor pentru operatiuni efectuate de ONRC, respectiv 200 de lei.

Tinerii antreprenori pierd facilitatile si returneaza integral catre stat finantarea daca timp de trei ani se vind sau se cesioneaza o parte din actiuni altor persoane decat unor tineri antreprenori care nu au mai avut propria afacere.

Normele de aplicare ale acestui proiect vor intra in vigoare in 15 zile de la data la care va fi adoptata ordonanta, iar banii alocati de la bugetul de stat pentru finantarea tinerilor debutanti in acest an este de un milion de euro, suma care se afla alocata in bugetul Ministerului Economiei.

"Estimam ca proiectul va incepe efectiv la inceputul lunii noiembrie si ca vor beneficia de ajutorul de stat intre 200 si 400 de tineri, intrucat nu toti vor avea nevoie sau se vor incadra pentru obtinerea sumei fixe de 10.000 euro", apreciaza Andreea Paul (Vass).

Ea spune ca prin aceasta initiativa se urmareste cultivarea spiritului antreprenorial al tinerilor romani. Totodata, Paul (Vass) crede ca vor exista si falimente - "dar asta este riscul afacerii; unele proiecte vor avea cu siguranta succes, iar altele este posibil sa dea gres".

Pentru anul urmator, consilierul personal al lui Emil Boc afirma ca suma destinata acestui proiect va creste, cu siguranta.

V-ati lansa propria afacere cu cei 10.000 de euro promisi tinerilor antreprenori?
Raspundeti aici.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri