1 / 4

Primii pasi - De ce ai renunta la stabilitatea oferita de un job?

Pentru a renunta la job-ul pe care il ai in favoarea lansarii unui business propriu, trebuie sa intelegi mecanismul care impinge un manager sa devina antreprenor. Nemultumirea fata de slujba avuta, nevoia de a implementa idei proprii, ocazia de a profita de un moment bun deschiderii unei afaceri sau, pur si simplu, dorinta de a face o schimbare sunt doar cateva dintre motivele care au impins cativa manageri locali sa renunte la statutul de angajat in plina recesiune.

Anca Podoleanu a dat pozitia de director de resurse umane la Vodafone Romania, al doilea jucator de pe piata de telefonie mobila locala, pe propria firma de consultanta in management.

“Varsta de 40 de ani la mine a avut un impact mare in regandirea prioritatilor. Am mai avut un business, mi-a placut ceea ce faceam la momentul respectiv si am considerat, in 2009, ca am devenit mai pregatita pentru a intra din nou pe un astfel de drum”, explica Podoleanu, care recunoaste ca, desi a urmat cateva cursuri de specialitate care sa o re-focalizeze asupra abilitatilor detinute, nu a avut parte de greutati cand a infiintat Choice Consulting.

Dupa 14 ani petrecuti in mediul corporatist, Raluca Milin a considerat ca infiintarea propriei afaceri reprezinta un pas firesc. Daca la sfarsitul facultatii aceasta stia ca vrea sa devina director de marketing intr-o companie mare, in ultimii ani ea a descoperit ca trebuie sa sara din “corabia mare si safe” a multinationalei catre o “barca mica”, dar cu mult mai multa personalitate.

In orice aspect al vietii exista niste faze de tranzitie, de dezvoltare, de acumulare a unor experiente, niste moment in care simti ca poti sa faci ceva in plus sau altceva. Daca nu gasesti in compania in care lucrezi posibilitatea de a aplica o anumita viziune, o solutie este sa o aplici pe cont propriu. De asemenea, daca realizezi ca lucrurile se pot face mai bine la locul de munca, atat ca organizare interna, cat si ca abordare, nu ar trebui sa te limitezi la a fi nemultumit si la a comenta activitatea si deciziile altora.

Din cauza celor enumerate mai sus Calin Rangu si Alexandru Lapusan (foto) au preferat sa renunte la pozitiile avute in doua companii de IT locale si sa-si infiinteze business-ul lor.

In urma cu 7 ani, cand a fost fondata Zitec, Lapusan nu a beneficiat de avantajul primului venit pe piata romaneasca de outsourcing/agentie interactiva, lucru care l-a impins pe acesta sa se orienteze catre clienti din afara Romaniei. “Lucru de altfel benefic pe termen lung, atat pentru cresterea firmei, cat si pentru stabilitatea in fata modificarilor economice prin care trecem cu totii in perioada curenta”, comenteaza el.

Decizia de a infiinta Zitec a fost una de moment, recunoaste antreprenorul, care nu studiase piata pe care urma sa intre in clipa lansarii start-up-ului sau si nici nu identificase potentiali clienti sau nu ii preluase pe cei ai firmei United Management Technologies, la care lucrase anterior ca software engineer. Pentru sine, cel mai bun curs pregatitor pentru antreprenoriat a fost chiar antreprenoriatul in sine.

In schimb, Rangu a urmat, de-a lungul timpului, nenumarate cursuri care, intr-un fel sau altul, si-au adus aportul asupra formarii fostului CEO al IIRUC Service. Totusi, potrivit acestuia, mai important este ca atunci cand intri in zona de antreprenoriat sa ai un business plan cat mai clar si complet dar, in acelasi timp, si anumite oportunitati, care sa te tina conectat cu partea practica.

Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri