Destinatia preferata

Destinatia preferataSunt multe locuri frumoase care m-au cucerit atat in Europa, cat si in destinatii mai indepartate; Muntii Dolomiti sau Grand Canyon ar fi doar cateva, pe cale le-as repeta cu placere. Dar dintre toate locurile pe unde am calatorit, cea mai memorabila amintire o am din Bali: un loc unde m-as reintoarce oricand.

Trei motive pentru care ar trebui sa mergem acolo

Bali este un spatiu special pentru un orice european ancorat in timpul si standardele asa-zisei civilizatii occidentale. Este un refugiu si, deopotriva, o sansa de redescoperire. Oceanul, mancarea, dansurile traditionale si civilizatia hindusa dau calatorului sansa de a isi largi pespectiva asupra valorilor si constructelor culturale daja sedimentate.

Cea mai buna perioada in care putem vizita locul

Cea mai buna perioada in care putem vizita loculPartea frumoasa cu Bali este ca nu sufera de sezonalitate. Exista o perioada recomandata pentru petrecerea vacantelor, respectiv martie-septembrie, insa oarecum atemporal, Bali pare sa te primeasca mereu cu caldura, indiferent la scurgerea timpului care altfel ne marcheaza pe fiecare in parte.

Top 3 must see sau must do

Cele mai frumoase amintiri, fara a fi neaparat si topul listei de recomandari ale unui ghid profesional, au fost generate de emotiile si senzatiile placute dobandite pe parcursul experientelor:
1. excursie pe insula Lembongan aflata la cativa kilometri distanta, unde se poate dormi in bungalow-uri, se mananca mancare gatita direct de bastinasi;
2. vizite in sate de bastinasi, unde poti vedea cum prelucreaza lemn sau metale pretioase, culeg alge, cultiva orez;
3. sa faci cat mai multe sporturi acvatice pe masura curajului: rafting, snorkeling, windsurfing, etc.

Cel mai bun restaurant

Cel mai bun restaurantCea mai deosibita iesire la un restaurant in Bali nu are neaparat legatura cu meniul sau accesorizarea localului. Are mai degraba legatura cu locatia. Imi amintesc un pranz luat pe o terasa care avea vedere directa la vulcanul activ Batur.

Felul de mancare traditional care v-a placut cel mai mult

BALI ofera multe surprise culinare. Combinatii savuroase la care nu te-ai gandit, preparate simple, dar gustoase prin prospetime si condimente. Ca preferinta culinara traditionala ma gandesc la frigaruile caramelizate cu noodels de orez.

Cea mai placuta amintire din Bali

Cea mai placuta amintire din BaliBali este un loc incantator atat prin peisajele oferite, dar si prin oamenii, traditiile si obiceiurile locale. Daca ar trebui insa sa ma gandesc la cea mai placuta experienta, aceasta cu siguranta a fost ziua pe care am petrecut-o in mijlocul oceanului. Am avut un catamaran care ne-a plimbat in larg, de unde am putut admira peisajele si din celalalt sens decat o faceam in plimbarile obisnuite. Am inotat in acean, am facut snorkeling deasupra unei bariere de corali, iar Oceanul Indian ofera peisaje acvatice minunate, avand o flora si o fauna deosebit de bogate.

V-ati muta acolo?

M-as duce cu placere si maine in Bali! Pentru o vacanta, insa nu o vad ca pe o locatie potrivita mie pentru traiul zilnic. Lasand la o parte ca avem, atat eu cat si sotia mea, activitati profesionale care ne leaga strans de Romania, asociez mental Bali cu un spatiu perfect de relaxare. Dar cine stie, poate “la varsta pensionarii” voi vedea altfel lucrurile.

Cum caracterizati localnicii, in comparatie cu alte tari?

Cum caracterizati localnicii, in comparatie cu alte tari?Se zice ca omul sfinteste locul. In cazul Bali, cred ca e o combinatie perfecta: un loc inzestrat de la natura cu peisaje uimitoare si populat de oameni extrem de respectosi si atenti la orice detaliu. Enclava hindu intr-o mare musulmana, Bali isi intampina turistii plini de rigoare, atentie si intelegere, deschisi la minte, sincer doritori de bine si plini de caldura autentica. Senzatia permanenta este ca prezenta ta acolo ii bucura, ca te vor oaspetele lor acum si alta data – ceea ce nu poate fi decat magulitor pentru un turist obisnuit cu standardele de ospitalitate calculata europeana.

Recomandari de suveniruri

Nu prea suntem adeptii suvenirurilor; am renuntat de ceva vreme sa mai colectam diverse mici obiecte – de cele mai multe ori nefolositoare – memorabilia care te incanta atunci cand esti in vacanta, dar odata ajuns acasa nu le gasesti locul potrivit. Din Bali am luat, insa, un CD cu muzica balineza, despre care cei care au vizitat deja locul stiu ca este extraordinar de linistitoare.

Cea mai importanta recomandare pentru Bali pe care nu o gasim intr-un ghid turistic?

De luat cina pe plaja Kuta care se spune ca are cel mai frumos apus din lume. Acolo se manaca doar peste cu orez, mesele sunt direct pe plaja, iar printre mese se plimba multe trupe de muzica live!