1. Destinatia preferata. De ce?

1. Destinatia preferata. De ce?Israel. Pentru ca iti ofera o intensitate a experientelor pe care e mai greu – daca nu imposibil - s-o gasesti in alta parte.

2. Trei motive pentru care ar trebui sa mergem in acest loc.

Israelul are o geografie magica. La propriu si la figurat. E o tara asa mica, cu o istorie atat de muncita, care iti da lectii de viata din clipa in care ai ajuns la aeroport. Totul aici e adrenalina si experienta intensa – de la felul in care se gateste, la felul in care se face business, pana la rasfatul tactil de care ai parte la Marea Moarta si la spectacolul visual si olfactiv pe care ti-l rezerva Ierusalimul. E o cultura diferita de a noastra, dar, cu toata diversitatea lor, oamenii au darul de a te face sa te simti instant asimilat.

Fiecare oras in care mergi functioneaza pe o frecventa a lui, de parca ar fi o entitate statala independenta. Tel Aviv e un amestec de Paris cu Ljubljiana si Atlanta, Georgia. E cosmopolit fara sa fie inabordabil si, probabil si din cauza temperaturii, noptile sunt pline si animate deloc demonstrativ. In Tel Aviv se iese in cluburi in ritmul si cu ritualurile pe care le folosim in Romania cand vine vorba de evadatul la pranz sau la o cafea. E plin de galerii de arta, iar rafalele in care se lanseaza cartile aici – cate 20 pe zi –indica o delicioasa inflatie culturala.

Chiar daca in Asia o sa gasesti mereu spatii unde sa-ti recompui tonusul si energia fizica, regalul spa de la Marea Moarta e imposibil de gasit in orice alta parte a lumii. Namolul fierbinte, de textura ciocolatei topite, apele care te tin deasupra lumii orice-ar fi, scrub-ul regesc cu uleiuri grele si esente extrase din cel mai salin loc al pamantului, toate au harul – mai mult decat darul – de a face detoxifiere pe toate planurile. Marea Moarta e o experienta aproape mistica si un must pentru orice suflet care vrea sa reinvete cum se face secretia de serenitate.

3. Cea mai buna perioada in care putem vizita aceasta destinatie.

3. Cea mai buna perioada in care putem vizita aceasta destinatie.Cel mai probabil toamna, desi nici iarna nu e de neglijat.

4. Felul de mancare traditional care v-a placut cel mai mult... De ce?

In Israel am (re)invatat ca e mai putin important care-ti sunt ingredientele, atata vreme cat pigmentezi totul cu mixul de condimente inspirat. Asa ca asta m-a magnetizat, culinar vorbind.

Pentru vegetarieni e un regal total. Iar favoritul meu n-a fost un fel de mincare, ci un sos facut din seminte de susan, pe nume ”tahini”. Cu tahini si patrunjel...credeti-ma, si-o vanata coapta pe gratar are gustul rafinamentului total.

5. Cea mai placuta amintire din acest loc

5. Cea mai placuta amintire din acest locO zi de spa si de regal la Marea Moarta.

Senzatia unica pe care ti-o da mersul pe sare, atunci cand intri in apa, felul in care plutesti fara griji, pe o mare fara de valuri, care-ti ia grijile cu mana si-ti activeaza amintiri de cand erai cel mai probabil embrion in pantecele mamei. Locul asta are darul de a aduce la lumina niste senzatii incredibile, e gustul protectiei si-al rasfatului neconditionat. Sarea lor trage si neutralizeaza toate relele ca sa te inapoieze tieti intr-o forma de zile mari si sa te trimita inapoi in lume cu infinite cantitati de pace si incredere la pachet.

6. V-ati muta acolo? De ce da, de ce nu.

M-as muta, de ce sa nu ma mut? Le ador clima asa umeda si calda cum e ea, imi place vantul fierbinte si tactil, sunt nebuna dupa nisipul plajelor din Tel Aviv, care te face sa te simti ca un galbenus de ou scufundat in faina din cea mai fina, as avea vecinatatea unor locuri sacre pentru trup si pentru suflet la doar doua ore de Tel Aviv.

Plus ca am multe de invatat de la lumea lor de business. Sunt niste negociatori necrutatori care stiu sa imbrace natural haina prieteniei neconditionale, stiu sa-si joace cartile intr-o grila scenaristica memorabila si sa-si pretuiasca fiecare secunda. De fapt, in Israel am vazut cum oamenii privesc fiecare secunda ca pe o potentiala, foarte pretioasa investitie. Cum la noi procrastinarea e o boala nationala, as recomanda oricui o cura de Tel Aviv.

7. Cum caracterizati localnicii in comparatie cu alte tari.

7. Cum caracterizati localnicii in comparatie cu alte tari.Desi e o zona in care bate briza razboiului si hainele tinerilor militari, baieti si fete deopotriva, nu te lasa sa uiti asta nici o clipa pentru ca ii vezi la fiecare pas, oamenii sunt prietenosi si calzi, in mod natural.

Te adopta instantaneu si fara sa-ti dai seama aproape, se deseneaza un fluid energetic care te integreaza intr-un teritoriu social foarte divers, cu un firesc reconfortant. Esti de-al lor, desi fiecare dintre ei are de multe ori o poveste personala care incepe in alta parte a lumii. Poate pentru ca e simultan o tara foarte veche si foarte moderna, toti instrainatii par sa-si fi gasit hogeacul aici.

Si sa nu uit...au o arta a conversatiei si o cultura a complimentului inteligent, anti-diabet, care e pur si simplu reconfortant. Cum sa va spun…da, stiu. Complimentele israelitilor sunt ca dulceata de lamai de la migdale: racoroase, bogate, crunchy, spontane si fluide. Refuza asta, daca poti.

8. Recomandari de suveniruri

Arta moderna, obiecte traditionale intr-o minunata cheie de albastru, mozaicuri, seturi de ceai din metal, lucrate minunat si neaparat smacuri si rasfaturi cosmetice de la Marea Moarta.

9. Cea mai importanta recomandare pentru acest loc.

9. Cea mai importanta recomandare pentru acest loc.12 Rotschild Boulevard pentru un pranz frugal si reconfortant, unde peisajul uman e la fel de important ca cel din farfurie si unde businessul serios se face a la legere.

Marea Moarta pentru experiente care devin mistice, Ierusalimul vechi pentru o pura si simpla calatorie spre sine. E si cea mai importanta parte a calatoriei in Israel, de neratat si de nepovestit. Tocmai pentru ca e la un nivel foarte personal.

10. Care este bugetul de care avem nevoie pentru a petrece o saptamana in acest loc?

Nu stiu cum e Israel pentru altii, dar mie mi s-a parut comparabil cu Marea la capitolul costuri. Banii aluneca din buzunar repede, cu veselie, aproape ca-ti fac cu mana si pe cuvant ca-ti vine sa le faci si tu lor pa-pa cu zambetul pe buze. Se cheltuie mult si repede, la un moment dat ai senzatia ca platesti si aerul pe care il respiri, dar en fin de compte se cheltuie cu neconditionata placere si asta e pana la urma tot ce conteaza.