India

IndiaDe la celebrul Taj Mahal la croazierele cu barca pe rau, industria turismului din India genereaza venituri de peste 17,7 miliarde dolari in fiecare an.

Dar recentele evenimente, unul in care o turista din Elvetia a fost agresata sexual de o banda de localnici, iar o alta femeie britanica a sarit pe fereastra de teama de a nu fi violata, au deteriorat afacerile operatorilor din turism indieni, care au scazut cu 35% incepand cu decembrie anul trecut.

De asemenea, organizatia Human Rights Watch anunta ca incidenta violentelor impotriva femeilor in India au crescut, inclusiv a celor cu disabilitati, in timp ce "guvernul trebuie sa investigheze acuzele cu privire la abuzurile sexuale savariste in custodia politiei".

Brazilia

BraziliaRio de Janeiro este considerata una dintre cele mai populare atractii turistice din emisfera sudica, dar precautia ar trebui sa fie ridicata in contextul in care o turista din Statele Unite ale Americii a fost violata in interiorul unei dube, in timp de prietenul ei era incatusat.

Trei suspecti au fost arestati, dar Brazilia este cunoscuta pentru o cultura si istorie bazata pe dominatia barbatului asupra femeii si implicit a violentei sexuale, potrivit Human Rights Watch.

Turcia

TurciaTurcia abunda de turistii care vin sa viziteze siturile istorice din Istambul sau statiunile de pe litoral.

Dar violenta asupra femeilor reprezinta o problema majora in Turcia. Autoritatile primesc numeroase raportari despre crimelor impotriva femeilor, in special a incidentelor care implica violuri sub influenta drogurilor. Politia si instantele au, de asemenea, un palmares negativ in a ajuta femeile care au solicitat protectie impotriva atacatorilor, potrivit Human Rights Watch.

O femeie de origine americana care calatorea singura la Istanbul a fost ucisa in luna februarie.

Egipt

EgiptTurismul genereaza 20% din valuta care intra in Egipt, dar numarul de turisti care viziteaza ruinele din tara din Nordul Africii a fost scazut semnificativ.

Acest lucru reprezinta o consecinta, in mare parte in urma cresterii criminalitatii, dupa revolutia din 25 ianuarie 2011, dar, de asemenea, si ca urmare a hartuirii sexuale sistematice a femeilor si fetelor neinsotite pe strada.

In februarie 2011, jurnalista Lara Logan a fost inconjurata de 200 de egipteni care protestau violent in Piata Tahrir din Cairo. In invalmaseala creata, jurnalista s-a pierdut de echipa CBS. A fost incercuita, atacata sexual si batuta inainte sa fie salvata de un grup de femei si 20 de soldati egipteni.

Columbia

ColumbiaIndustria turismului din Columbia a crescut recent, dupa multi ani in care turistii au evitat constant aceasta tara afectata de conflicte civile.

Dar violenta impotriva femeilor si fetelor ramane larg raspandita in Columbia, iar autoritatile au un palmares negativ in aplicarea legilor care au ca scop protectia femeilor, arata Human Rights Watch. Faptuitorii actelor de agresiune sexuala sunt, de asemenea, rareori adusi in fata justitiei in Columbia.

Guatemala

GuatemalaGuatemala este plina de orasele pitoresti, cum ar fi Antigua si Panachajel, iar aproximativ 15% din populatie este implicata in turism.

Sistemul juridic din Guatemala abia controleaza infractiunile legate de bande si droguri, dar sa se mai ocupe si de agresiunile asupra femeilor.

Astfel, violurile si agresiunile sexuale au sporit ca numar cu 34%, in perioada 2008-2011, dar numai in unul din zece cazuri fapturitorii au fost adusi in fata justitiei, potrivit Human Rights Watch.

Mexic

MexicMilioane de turisti calatoresc in siguranta in Mexic pentru a vizita statiunile sale si in orasele mari in fiecare an, iar guvernul mexican face un efort considerabil pentru a-i proteja.

Dar, in luna februarie, sase persoane de sex feminin, turisti spanioli, au fost violate in locuinta inchiriata din Aculpulco de catre sase barbati. Sistemul mexican de justitie esueaza insa de multe ori in a proteja victimele infractiunilor violente, in special femei si fete, din cauza coruptie, potrivit Human Rights Watch.

Exista, de asemenea, prevederi in legislatie care evalueaza gravitatea infractiunii in functie de "castitatea" victimei, iar feneile care raporteaza agresiunile sexuale sunt privite deseori cu lipsa de respect si suspiciune de catre autoritati.

Kenya

KenyaKenya a devenit extrem de populaar pentru fauna si excursiile safari. Dar femeile care calatoresc in afara zonelor turistice traditionale ar trebui sa-si ia masuri de precautie suplimentare, in special pe insula Lamu.

Si Fondul Natiunilor Unite de Dezvoltare pentru Femei a lansat recent un raport care arata ca "femeile de toate varstele, indiferent de educatie sau grupuri sociale, in mediul rural si urban sunt supuse violentei in Kenya". In Kenya, 83% dintre femei au suferit abuzuri fizice in copilarie si 61% in perioada de adult, arata raportul.

Desigur, exista si alte locuri pe glob periculoase pentru femei, precum cele de conflict sau sfasiate de razboi, care devin nesigure pentru oricine le-ar vizita. In aceste zone populatia de sex feminin sufera din punct de vedere al conditiilor de sanatate, discriminare si acces limitat la resurse, practici culturale si religioase, violenta sexuala, trafic de carne vie si violenta.

Toata lumea, femei si barbati deopotriva, ar trebui sa adopte masuri suplimentare de precautie in strainatate, scrie publicatia citata. Calatoriti in grupuri cat mai mari posibil, aratati si altora itinerariul si aveti incredere in propiul instinct atunci cand va simtiti nesiguri sau deloc in siguranta. Sursa foto: Freedigitalphotos.net