1. Destinatia preferata de vacanta.

1. Destinatia preferata de vacanta.

Venetia e una dintre destinatiile ce va ramane mereu in topul preferintelor mele. Sunt insa si multe alte locuri superbe in lume pe care vreau sa le vizitez si abia astept urmatoarea mea aventura in Sardinia.
Cred ca devine din ce in ce mai greu sa alegi o destinatie preferata pe masura ce descoperi locuri noi, culturi diferite si te bucuri de experienta unei noi calatorii.

2. Trei motive pentru care ar trebui sa mergem in aceasta destinatie.

Este unul din locurile in care la tot pasul vei gasi noi motive de incantare si cadre perfecte pentru amintiri de inramat.

Pentru ca romantismul pluteste in apa, in aer si in starea de spirit a tuturor, indragostiti sau pe cale de a se indragosti.

Pentru ca e o experienta cu totul inedita, cel putin pentru prima oara, in raport cu un city break clasic sau un sejur la mare sau la munte.

Sursa foto: www.ghidvenetia.ro (Ovidiu Tutunaru)

3. Cea mai buna perioada in care putem vizita locul acesta.

3. Cea mai buna perioada in care putem vizita locul acesta.

Recomand perioada mai-iunie si as evita iarna la Venetia, din cauza umezelii, frigului si vantului. Din noiembrie pana in aprilie, exista riscul de “aqua alta”, insa poti gasi cizme de cauciuc la tot pasul si nu trebuie sa iti faci probleme daca nu le ai in bagaj.
Daca insa vrei sa participi la Carnaval, de regula organizat in luna februarie, e bine sa te pregatesti si pentru o vremea mai putin prietenoasa.

4. Top trei locuri pe care trebuie sa le vedem si sa le facem in aceste locuri.

Sa petreci cel putin o zi in Piazza San Marco (foto) in care printre binecunoscutele obiective turistice (Palatul Dogilor si Basilica San Marco fiind cele mai populare), iti recomand sa savurezi o cafea, asezonata cu muzica de orchestra, la cea mai veche cafenea din Italia - Caffe Florian. Oricand in timpul vacantei e binevenit un spritz venetian sau, pentru amatorii de bauturi spumante, o alta bautura specifica locului, bellini.

Sa te plimbi cu gondola pe canalele mai putin accesibile, in orice moment al zilei, sau cu vaporasul seara pe Canal Grande, neaparat cu oprire pentru cina la unul din restaurantele de langa Ponte Rialto, pentru a savura o specialitate locala sau orice alt preparat cu fructe de mare.

Sa te bucuri de plimbari lungi, pe jos sau cu barca; de frumusetea orasului la ore matinale cat si noaptea tarziu, vizitand locuri mai putin cunoscute de straini, dar extrem de pitoresti (Cannaregio e unul dintre cele mai “venetiene cartiere” dar mai putin frecventat de turisti), sa calatoresti in cel putin doua, trei insule din laguna venetiana (recomand Burano pentru casele cu cea mai vesela cromatica din cate am vazut si Murano pentru celebra sticla de Murano), sa trimiti carti postale "offline". Si vei avea multe ocazii sa faci asta, Venetia fiind un loc plin de "oportunitati" chiar unde te astepti cel mai putin.

Sursa foto: http://www.italyguides.it

5. Cel mai bun restaurant/local/bar din zona.

5. Cel mai bun restaurant/local/bar din zona.

Mi-a placut foarte mult Caffe Florian (foto) fiind si cea mai veche cafenea italiana, un loc incarcat de istorie si arta. De-a lungul timpului personalitati importante precum Carlo Goldoni, Dickens, Lord Byron, Goethe sau Casanova s-au bucurat de serviciile excelente oferite, Caffe Florian fiind si singura cafenea care permitea accesul femeilor la vremea respectiva.

6. Felul de mancare specific zonei care v-a placut.

Cum fructele de mare se numara printre preferatele mele, am savurat cu mare bucurie paste cu fructe de mare delicioase. Din pacate, nu am incercat inca specialitati venetiene pe care de regula nu le gasesti in meniurile restaurantelor din alte zone.

Sursa foto: www.caffeflorian.com

7. Cea mai placuta amintire din acest loc.

7. Cea mai placuta amintire din acest loc.

Greu de ales, poate picnicurile improvizate pe marginea Canal Grande, bucuria colectiva din timpul concertelor din Piazza San Marco, si mai presus de toate acea stare de spirit pe care o traiesti doar atunci si acolo si pe care ti-ai dori sa o iei cu tine in bagaj la intoarcere.

8. V-ati muta acolo? De ce da, de ce nu?

Nu m-as muta definitiv, nu as putea trai intr-o vacanta perpetua. Iar pentru mine Venetia inseamna “dolce far niente” in totalitate. Orasul are un farmec aparte pentru cei care isi doresc sa locuiasca in Venetia: un palazzo cu gradina, flori la fereastra si vedere spre Canal Grande, ar fi locuinta perfecta.

Sursa foto: www.ghidvenetia.ro (Ovidiu Tutunaru)

9. Cum caracterizati localnicii, in comparatie cu alte zone din tara.

9. Cum caracterizati localnicii, in comparatie cu alte zone din tara.

Cu siguranta, fotogenici. Cei pasionati de fotografie, vor gasi multe ocazii pentru a surpride oameni si locuri inedite. Dar numarul mare al turistilor in lunile de primavara-vara, transforma Venetia intr-un oras cu adevarat international. Se remarca si varsta ridicata a celor care locuiesc zi de zi in Venetia, multi dintre localnici plecand de pe insula din cauza preturilor ridicate si a lipsei locurilor de munca.

10. Cea mai importanta recomandare pentru acest loc pe care nu o gasim intr-un ghid turistic?

Sa ratacesti pe stradute fara o tinta clara si sa te lasi sedus de frumusetea pe care o vei gasi la tot pasul si nu doar in locurile despre care ai citit intr-un ghid turistic. Sa mergi in locurile frecventate de localnici si sa le ceri chiar lor recomandari inedite.

11. Costul estimativ al unui sejur in acest loc.

Ca orice destinatie in afara tarii, costul transportului este de cele mai multe ori definitoriu pentru intregul buget al vacantei. Depinde cu ce ajungi acolo, in ce perioada mergi, la ce hotel alegi sa stai, in ce restaurante alegi sa te opresti. In general, tine de stilul de viata, asteptarile si posibilitatile financiare ale fiecaruia.


Venetia este unul din cele mai frumoase si romantice orase din lume. Avand o multitudine de muzee si biserici cu o arhitectura gotica interesanta, parcuri si poduri romantice, Venetia este fara indoiala o destinatie turistica ideala.

Cele mai bune variante de a explora Venetia sunt minunatele gondole sau autobuzele de apa, numite vaporetto. Cu cele din urma puteti vizita si celebrele insule din laguna, Burano si Murano.
Merita totusi sa vizitati si cunoscutele orase invecinate Padova, Vicenza, Verona sau Belluno, asezat la poalele muntilor Dolomiti. Puteti ajunge in aceste orase cu trenul sau puteti inchiria o masina pentru o calatorie confortabila. Birourile de inchiriere se afla in aeroportul Marco Polo dar si in apropierea centrului Venetiei. Pentru cele mai avantajoase oferte de inchirieri auto in Venetia dar si alte destinatii din Italia, accesati www.avis.ro.

Sursa foto: www.ghidvenetia.ro (Ovidiu Tutunaru)