TNT, boicotat de tour-operatori importanti

TNT, boicotat de tour-operatori importantiIn urma deciziei Ministerului Turismului de a avea ca obiectiv principal promovarea destinatiilor turistice autohtone, tour-operatori importanti de pe piata locala, precum Eximtur sau J’info Tours, au decis sa nu participe la editia din acest an a targului. “J’info Tours nu va participa la asa-zisul targ, care este mai degraba o expozitie. In ultimii ani am propus realizarea targului de turism sub forma unui workshop, care ar fi mai practic”, a declarat, pentru Wall-Street, Carmen Pavel, proprietar al agentiei de turism J’Info Tours.

Ministerul Turismului, impreuna cu reprezentantii autoritatilor publice locale si ai asociatiilor de promovare in turism, au stabilit ca obiectivul principal al targului va fi promovarea destinatiilor turistice autohtone si a inchiriat in pavilionul principal un spatiu de aproximativ 5.000-6.000 mp, fortand agentiile de turism sa inchirieze spatii doar la etaj, unde vizibilitatea este scazuta.

“Nu este normal ca tour-operatorii sa fie “cocotati” la ultimul etaj, unde vizibilitatea este mult mai redusa”, a declarat si Daniela Dumitrica, marketing manager al Paralela 45, agentie prezenta la TNT 2009, dar cu un spatiu de doar 40 de m.p fata de cei 100 m.p de anul trecut.

Ofertele iernii 2009: De la cateva sute de lei, la mii de euro

Ofertele iernii 2009: De la cateva sute de lei, la mii de euroCa si in anii precedenti, agentiile de turism vin cu oferte pentru toate bugetele, care incep de la cateva sute de lei si pot ajunge pana la mii de euro. “Cel mai accesibil pachet in Romania este statiunea Predeal, un pachet de 3 nopti la o pensiune de trei stele ajungand la circa 300 de lei. In afara, cea mai putin costisitoare destinatie este Bulgaria, la schi, care incepe de la 300 de euro”, a declarat Camelia Alexandru, marketing assistant Pefect Tour, care a adaugat ca tarifele agentiei pe care o reprezinta au scazut in medie cu circa 50-100 euro.

Viena ramane si anul acesta una dintre destinatiile favorite al romanilor, agentiile venind cu oferte tentante pentru capitala Austriei. “Daca anul trecut un circuit de sase zile la Viena cu autocarul costa 384 euro, acum ajunge la 242 euro”, a spus Ana Antonia, agent de turism al tour-operatorului Kara Travel, ale carei tarife au scazut cu 15%-25% fata de 2008. Chiar si in aceste conditii compania asteapta vanzari in scadere cu circa 15%.

O destinatie noua, dar care beneficiaza de o cerere ridicata este Bulgaria, care si-a dezvoltat semnificativ partiile de schi in ultimii ani. “Un sejur cu patru nopti de cazare in Bulgaria, la ski, cu mic dejun inclus si cina de Revelion, incepe de la 199 euro. Daca acest pachet este achizitionat in timpul targului de turism se beneficiaza de un discount de 30%”, a declarat reprezentanta Paralela 45, care a adaugat ca Sarbatorile de iarna reprezinta circa 25% din cifra de afaceri a companiei (circa 13 milioane euro in 2008).

Atat in Romania, cat si in afara, agentiile au oferte si pentru clientii cu mai multa dare de mana. “Cea mai costisitoare destinatie pe care o oferim in Romania este Sinaia, unde un sejur de 4 nopti la un hotel de 4 stele ajunge la 400 de euro. In afara, cel mai scump pachet este Revelionul la New York, care ajunge la circa 2.000 de euro”, a declarat reprezentanta Perfect Tour.

Chiar si pe aceste destinatii de lux, agentiile vin cu reduceri de pana la cateva sute de euro. “Pachetul de Laponia este o traditie pentru noi, este deja al patrulea an cand il punem in vanzare. Pretul unui sejur de 7 zile in Laponia este la jumatatea celui din 2008, pornind de la 970 de euro pentru adulti si 620 de euro pentru copii”, a mai afirmat reprezentanta Perfect Tour, care adauga ca deja 20 din cele 40 de pachete pe Laponia au fost vandute.

Unitatile de cazare din Romania reduc cu pana la 30% tarifele

Unitatile de cazare din Romania reduc cu pana la 30% tarifeleDaca pana de curand hotelurile si pensiunile din statiunile montane din Romania aveau tarife mai ridicate decat in tari precum Austria sau Slovacia, destinatii consacrate pentru petrecerea Sarbatorilor de iarna, anul acesta unitatile de cazare au fost nevoite sa mai lase la pret. “Tarifele din regiunea Poiana Brasov au scazut cu circa 10%-20% fata de iarna lui 2008”, a declarat David Rusu, reprezentant al Asociatiei de Turism din Poiana Brasov.

“Am redus tarifele cu mai mult de 30% pe fondul scaderii gradului de ocupare. Pana in prezent am vandut circa 25% din camere pentru Revelion si estimam un grad de ocupare de 50% in perioada Sarbatorilor de iarna”, a spus Diana Oprea, marketing manager al hotelului de 4 stele din Predeal, care are 32 de camere.

Sunt si unitati care si-au pastrat tarifele din 2008, dar au adaugat mai multe servicii incluse in pretul de cazare. “Am pastrat preturile din 2008, insa daca o persoana se cazeaza cel putin trei nopti primeste, pe langa micul dejun, si o a doua masa zilnica, in valaore de 50 de lei”, spune Marina Somcutean, marketing manager al hotelului Piatra Mare, de 183 de camere, din Poiana Brasov. Aceasta a adaugat ca in statiunea Poiana Brasov sunt in prezent circa 40 de hoteluri si pensiuni care ofera aproximativ 2.000 de locuri de cazare.

Autoritatile locale acceseaza fonduri structurale pentru modernizarea statiunilor

Pentru a atrage cat mai multi turisti, autoritatile locale din statiunile montane aplica pentru accesarea fondurilor structurale din cadrul POR (Programul Operational Regional). “Anul acesta am investit 5,1 milioane euro in deschiderea unui parc de distractii, de 15.000 m.p, care urmeaza a fi deschis pe 15 decembrie. Restul, pana la 10 milioane lei, vor fi investiti in refacerea partiei de schi Kalinderu”, a declarat Ion Vasilescu, manager de proiect in cadrul Primariei Busteni.

Pe langa aceste doua proiecte, Primaria din Busteni a mai obtinut, tot prin POR, 8 milioane euro care urmeaza a fi investiti in modernizarea si restructurarea centrului orasului. “Vom incepe proiectul “Busteni, o statiune renascuta” in martie 2010 si il vom finaliza in 2 ani”, a mai spus reprezentantul Primariei Busteni.

Potrivit acestuia, in statiunea Busteni sunt in prezent 57 de pensiuni, 38 de vile si 7 hoteluri, gradul mediu de ocupare fiind, in 2008, de 38%.

TNT 2009 in cifre:

- 411 de participanti din 15 tari
- 30% grad de internationalizare
- 5.000 m.p destinati promovarii turismului intern
- 75% reducere a tarifului de participare pentru operatorii care promoveza destinatiile externe
- o crestere de 38% a suprafetei ocupate fata de 2008