600.000 de turisti, doar la Targul de Craciun

600.000 de turisti, doar la Targul de CraciunO copie mai mult sau mai putin fidela a celebrului Targ de Craciun din Viena, Targul de Craciun din Budapesta este vizitat in fiecare an de aproximativ 600.000 de turisti.

Desfasurat in perioada 20 noiembrie-29 decembrie, in piata Vorosmarty din centrul Budapestei, targul ofera posibilitatea achizitionarii de produse decorative confectionate manual, dar si degustarea unor delicatese ale bucatariei maghiare precum ciolan cu varza, szalonna (sunca), kurtos kalacs sau vin fiert.

In plus, cei pasionati de muzica au ocazia sa asculte de la concerte de muzica clasica pana la muzica populara maghiara.



Printre turistii care se plimba cautand suveniruri se disting un numar mare de italieni, francezi sau germani. “Cei mai multi turisti care vin la Targul de Craciun provin din Germania, Austria, Cehia, Marea Britanie, Polonia, Italia si Franta”, au declarat reprezentanti ai Oficiului de Turism din Budapesta.

Anul trecut, circa 6 milioane de turisti straini au vizitat Budapesta si imprejurimile acesteia, hotelurile din oras inregistrand 11 milioane de nopti de cazare. “Anul trecut, turistii se cazau in medie 2-3 nopti in unitatile de cazare din oras. Anul acesta, pe fondul crizei, media a scazut pana la 1,5 nopti”, au mai declarat oficialii din Budapesta.

Din cauza crizei, oficialitatile din Budapesta estimeaza ca vor atrage, in 2009, circa 5 milioane de turisti, in scadere cu circa 10% fata de anul trecut.

In perioada ianuarie-octombrie 2009, cea mai mare scadere s-a inregistrat in randul turistilor care proveneau din Marea Britanie (-26%) si SUA (-27%). In schimb, numarul turistilor slovaci a crescut cu 31%.

In perioada ianuarie-septembrie 2009 au sosit in Budapesta 81.872 turisti din Romania. Numarul noptilor petrecute de ei in spatiile de cazare comerciala a fost 122.062. Timpul mediu de sedere a fost 1,5. “Romanii prefera sa vina in special cu autocarul, masina personala sau chiar cu trenul. Doar un numar redus alege avionul ca mijloc de transport”, explica Edit Mate, unul dintre sutele de ghizi din Budapesta.

Turistii romani care viziteaza Ungaria calatoresc in medie cu circa 25 euro/zi de persoana.

Cazare intre 10 si 3.500 de euro pe noapte

Cazare intre 10 si 3.500 de euro pe noapteSpre deosebire de Bucuresti, unde piata hostel-urilor este sub-dezvoltata, in Budapesta segmentil low-cost al unitatilor de cazare este foarte bine dezvoltat. Pretul unui pat intr-o astfel de locatie este de circa 10 euro. “Hostel-urile sunt din ce in ce mai solicitate de turistii straini, in special de la inceputul crizei”, spune Edit Mate.

Si marile lanturi hoteliere internationale au mizat pe dezvoltarea turismului in Budapesta si au deschis unitati in acest oras. “La Budapesta este prezent aproape fiecare lant hotelier international. Branduri de lux precum Four Seasons, Boscolo sau Kempinski au ales sa isi deschida locatii in cladiri istorice din Budapesta”, mai spun reprezentantii oficiului de turism.

Cel mai scump loc de cazare din Budapesta il reprezinta apartamentul prezidential din cadrul hotelului Four Seasons care costa 3.500 de euro/noapte, fara mic dejun inclus.

Pretul mediu de cazare in hotelurile din Budapesta este de 77,91 euro, in scadere cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2008.

In primul semestru din 2009 gradul mediu de ocupare in hotelurile din Budapesta a fost de 44%. In cazul unitatilor de 5 stele, gradul de incarcare a fost de 53%, in timp ce la patru stele acesta a atins valoarea de 49%.

Turul orasului: Intre 20 si 60 de euro

Turul orasului: Intre 20 si 60 de euroSpre deosebire de Bucuresti, care nu are niciun city break in prezent, in Budapesta exita 3-4 companii care organizeaza tururi de oras, fie cu autocarul, fie cu vaporul, pe Dunare.

Un tur al orasului de circa 2 ore cu autocarul sau vaporul costa in jur de 20 de euro. Daca turistii vor sa ia cina pe vaporul cu care calatoresc pretul biletului este intre 40 si 60 de euro.

Printre obiectivele turistice vizitate in timpul city-break-ului sunt Teatrul National construit in 2005 (pretul unui bilet este de circa 10 euro), Palatul Artelor, o cladire modernista construita in 2006, Galeria de Arta, sinagoga (cea mai mare din Europa), bazilica Sfantul Stefan, Podul cu lanturi (unul dintre cele 9 poduri din Budapesta), Statuia Libertatii, Parlamentul, Castelul Hunedoarei, muntele Gellert sau Palatul Regal.

Cei care vor sa faca turul orasului pe cont propriu trebuie sa stie ca pretul unei calatorii costa 1,2 euro, cu orice mijloc de transport in comun.

Transportul cu taxi-urile este destul de costisitor in orasul maghiar, de circa 1,5 euro pe kilometru.

Tarifele practicate ce ghizi sunt intre 60 si 70 de euro. “De cand a izbucnit criza, si ghizii sunt mai flexibili. De exemplu, daca sunt grupuri mici, de 4-5 persoane, tarifele sunt mai scazute, desi timpul si munca alocata este aceeasi ca si in cazul unui grup mai mare”, mai declara Edit Mate, care este ghid din 1997 pentru grupurile de romani si suedezi.

Budapesta, orasul spa-urilor

Budapesta, orasul spa-urilorPe langa obiectivele culturale, spa-urile reprezinta un alt punct important pe harta turistilor care vin sa viziteze Budapesta. In prezent, in Budapesta exista 124 de izvoare termale si 14 Spa-uri care apartin de oras, plus altele din mediul privat. “Biltetul pentru 5 ore la un spa costa in jur de 12-15 euro, iar daca tursitii stau mai putin isi pot lua o parte de bani inapoi”, au declarat reprezentantii Gellert Bath, cele mai prestigioase bai termale din Budapesta, deschise in 1918.

Pe langa Gellert, printre cele mai cunoscute bai termale sunt Baile Regale (Kiraly Gyogyfurdo), Baile Rudas sau Baile Szechenyi.

In perioada ianuarie-octombrie 2009 gradul de ocupare al spa-urilor din Budapesta a fost de 57%, in scadere cu 5 puncte procentuale fata de perioada similara din 2008.