Este periculos sa calatorim in Grecia?

Este periculos sa calatorim in Grecia?Saptamana trecuta a fost infiintat in Grecia un comitet de criza pentru turism, dupa ce aproape 20.000 de rezervari au fost anulate la hotelurile din Atena dupa manifestatiile violente impotriva masurilor de austeritate ale Guvernului. “In Atena si Salonic merg, in mare, doar turistii de business care trebuie sa calatoreasca in orice conditii. Au fost cateva rezervari anulate si in randul turistilor nostri”, a declarat, pentru Wall-Street, Irina Cioara, directorul Meli Tours, cel mai mare tour-operator care vinde vacante in Grecia pe piata locala.

Totusi, conform Ministerului de Externe, romanii nu ar trebui sa isi faca griji in privinta calatoriilor in Grecia. Astfel, aceasta tara nu se afla in randul tarilor cu alerte de calatorie, potrivit MAE. Ministerul Afacerilor Externe atrage atentia cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Republica Elena sau care se afla pe teritoriul acestei tari sa evite zonele in care se desfasoara miscarile de protest, in special pietele Syntagma si Omonia din Atena.

Nici americanii nu par foarte speriati de violentele din Grecia, astfel incat Guvernul Federal American nu emite nici un fel de avertizare legata de Grecia si nici macar de Atena.

Si ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism) recomanda celor care doresc sa aleaga vacante in Grecia in acest an sa continue sa calatoreasca in aceasta tara fara probleme. „In prezent, situatia din Grecia este foarte buna, nu sunt probleme, traficul turistic se desfasoara in conditii bune. Situatia din Grecia a fost relatata in public in ultimele saptamani mai mult decat de obicei, desi problemele in cauza sunt mai vechi”, declara Corina Martin (foto), presedinte ANAT, care recomanda turistilor romani sa evite zonele de conflict din orasele mari precum Atena sau Salonic.

Tarife cu pana la 25% mai mici

Tarife cu pana la 25% mai miciFocusul operatorilor si si al turistilor nu sunt insa Atena si nici Salonicul, ci Grecia insulara, unde nu a fost semnalat, pana in prezent, niciun eveniment care sa dea sentimentul de nesiguranta. “In statiunile grecesti de la Marea Egee, dar si insulele grecesti precum Creta, Santorini, Corfu, Rodos, Zakhintos, Kos, Thassos sau Skiathos sunt adevarate paradisuri, criza este un subiect indepartat. Cand in Grecia a fost greva generala, in insule fiecare angajat al hotelurilor lucra ca intr-o zi normala”, afirma Cristian Francu (foto), CEO al agentiei de turism Klever Travel.

Astfel, tour-operatorii romani au contractat zboruri charter catre insulele grecesti, care vor incepe cu precadere din luna iunie. “Estimam ca plajele din Halkidiki sau din Paralia-Katerini - unde se ajunge cu automobilul sau cu autocarul - vor fi, din nou, asaltate de turistii romani”, mai spune Corina Martin.

In contextul problemelor de imagine cu care se confrunta Grecia, hotelierii eleni au lasat la pret, ajungandu-se la tarife mai mici cu pana la 25% fata de 2009, in ciuda majorarii TVA. “Desi, dupa marirea TVA, tarifele ar fi trebuit sa creasca, hotelierii au mentinut sau chiar au redus preturile, ajungandu-se la o scadere medie de 20-25% fata de anul precedent”, declara reprezentanta Meli Tours.

“Fiindca situatia economica este critica in Grecia de luni bune, putem aprecia ca tarifele prestatorilor de servicii turistice eleni au ramas la fel sau chiar au scazut usor fata de cele practicate anul trecut”, spune si seful Klever Travel.

Astfel, o vacanta in extrasezon sau inceput de sezon la un hotel de doua stele in Grecia continentala (Salonic sau Halkidiki) poate costa usor sub 100 de euro de persoana. Grecia insulara este teoretic un pic mai scumpa, insa exista insule precum Thasoss, in care tariful porneste tot de la 99 de euro de persoana la inceput de sezon.

Tariful cu autocarul pentru o vacanta de 7 nopti in Corfu porneste de la 119 de euro si de la 199 euro cu avionul. In Rodos, Kos si Santorini, tarifele cu avionul pornesc de la aproximativ 300 de euro. In Creta si Zakhintos tarifele pornesc de la 199 euro/persoana, cazare si transport cu avionul.

In sezon, alegerea unui hotel de patru sau cinci stele poate ridica pretul la peste 500 de euro, in functie de regimul de masa ales si de locatia hotelului.

Tour-operatorii asteapta mai multi turisti decat in 2009

Tour-operatorii asteapta mai multi turisti decat in 2009Peste 250.000 de romani au ales Grecia anul trecut ca principala destinatie de vacanta, circa 150.000 dintre acestia mizand pe Halkidiki. “Consideram ca Halkidiki are toate sansele de a ramane si in acest an regiunea numarul unu in topul preferintelor turistilor romani care pleaca din tara, iar Creta, Rhodos, Zakynthos sau Corfu, principalele insule alese de turisti”, este se parere presedintele ANAT.

Pe fondul reducerii tarifelor, tour-operatorii asteapta cresteri ale numarului de turisti care vor opta pentru Grecia anul acesta. “Pana in prezent numarul turistilor pe Grecia a crescut cu 10% fata de 2009 si asteptam sa inchidem anul cu un avans de 20-30%. Din cauza reducerilor de preturi, veniturile vor fi similare cu cele din 2009”, declara oficialil Meli Tours, care anul trecut au vandut 35.000 de pachete pentru Grecia.

“Desi turistii ne intreaba daca este sigur sa mearga in vacanta in Grecia cred ca numarul romanilor care vor pleca acolo anul acesta va fi similar cu cel de anul trecut”, spune si Francu.

Importanta turismului in Grecia

Importanta turismului in Grecia• Turismul contribuie cu aproape 18-20% la PIB-ul Greciei, reprezentand 43 de miliarde de euro, fara a lua in calcul incasarile din zona gri.

• 20% din numarul total de angajati, adica aproximativ 900.000 persoane, lucreaza in turism. In urmatorii sapte ani, autoritatile estimeaza o crestere a acestora de pana la 1,2 milioane de oameni.

• In Grecia sunt aproape 10.000 de hoteluri, dintre care mai mult de jumatate sunt concentrate in insule.

• Cele mai apreciate destinatii sunt insulele Creta, Santorini, Rhodos, Corfu, Zakhintos, Kos, Thassos, Skhiatos, dar si capitala Atena, in special pentru arhitectura.

• Grecia are peste 800 de insule din care majoritatea sunt atractii turistice.