Investitie de 60 milioane euro in cel mai mare water park din Sud-Estul Europei

Investitie de 60 milioane euro in cel mai mare water park din Sud-Estul EuropeiDaca Budapesta este recunoscuta pentru cele 124 de izvoare termale si 14 spa-uri, ungurii au vrut sa fie consacrati si in domeniul parcurilor acvatice, asa ca, la sfarsitul lui 2007- inceputul lui 2008 au inceput constructia Aquaworld, cel mai mare parc acvatic din Sud-Estul Europei. “In toamna lui 2008 am deschis Aquaworld Resort, care pe langa parcul acvatic mai cuprinde si un hotel Ramada, clasificat la 4 stele. Investitia s-a ridicat la 17 miliarde de forinti (circa 60 milioane de euro)”, povesteste, in timp ce face turul complexului, Krisztina Keresztes, sales executive al resort-ului.

Complexul s-a construit pe o suprafata de 8,6 hectare, aproape de podul Megyeri si de-a lungul autostrazii M0. Ramada Resort - Aquaworld Budapesta se intinde pe o suprafata totala de 86 mii de metri patrati, din care cladirile pe 54 metri patrati.

Baile complexului sunt alcatuite din doua parti: din parcul acvatic Aquaworld Budapesta, si din baile proprii ale hotelului Ramada Resort, unde se gasesc in total 21 de piscine.

Suprafata totala a piscinelor depaseste 3300 metri patrati, iar masa apei ajunge la 4200 metri cubi. “Taxa de intrare in parcul acvatic este de 10 euro pe zi, in timp ce o camera standard in hotel costa intre 100 si 130 de euro”, mai explica Keresztes.

Romanii sunt printre cei mai fideli clienti ai complexului budapestan. “In luna mai a acestui an, Romania a fost tara de unde au provenit cei mai multi turisti straini ai complexului. Pe langa romani, majoritatea clientilor straini - circa 70% din numarul total al clientilor - provin din Slovacia, Germania, Ucraina, Rusia, Slovenia, Serbia, si Austria”, a mai afirmat reprezentanta Aquaworld.

Hotelul, cu o capacitate de 309 camere, este si o foarte cautata destinatie pentru conferinte si evenimente. “Anul trecut am organizat 318 evenimente, iar anul acesta trendul este ascendent. Avem o sala de conferinte cu o capacitate de 550 de locuri, una dintre cele mai mari din Budapesta”.


20-30 euro pentru o croaziera pe Dunare

20-30 euro pentru o croaziera pe DunareSpre deosebire de romani, ungurii reusesc sa exploateze la maximum potentialul turistic al fluviului Dunarea. Astfel, turistii care isi achizitioneaza un pachet de cateva zile in Budapesta, pot opta si pentru o croaziera de circa 2 ore pe Dunare. “In functie de numarul persoanelor dintr-un grup, pretul unei croaziere variaza intre 20 (pentru grupuri de sub 30 de turisti) si 30 euro”, spune Ildiko Szabo, ghid in Budapesta.

Anul trecut, in jur de 480.000 romani au vizitat Budapesta, fie ca a fost vorba despre city break-uri, fie ca vizita a facut parte dintr-un circuit european. “Romanii sunt niste turisti foarte disciplinati si civilizati. Anul trecut, numai prin intermediul agentiei noaste, circa 160.000 de turisti romani, au venit in Budapesta”, afirma Stefan Horvath (foto), directorul agentiei de turism Imola Tours.

Pe piata turistica din Budapesta, criza s-a resimtit mai puternic incepand din toamna anului trecut. “Anul trecut numarul turistilor care au vizitat Budapesta a scazut cu 15%, fata de 2008. Acum ei sunt foarte interesati de ofertele last-minute”, mai spune Horvath.

Mai putin de 10 euro pentru o ora de echitatie

Mai putin de 10 euro pentru o ora de echitatieLa nici jumatate de ora de mers cu masina din Budapesta (exista si mijloace de transport in comun), pe insula St. Andre, este ferma Bodor Major, care se intinde pe o suprafata de 50 de hectare.

In cadrul fermei, se organizeaza de la lectii de echitatie sau dresura de cai, pana la nunti sau team-building-uri. “O ora de echitatie, cu unul dintre cei doi antrenori, costa aproximativ 2.500 de forinti (circa 9 euro). Datorita hotelului, cu o capacitate de cazare de 37 de camere, si a restaurantului, organizam foarte multe tabere scolare sau petreceri private”, spune seful fermei din Bodor Major.

Potrivit acestuia, ferma beneficiaza atat de turisti individuali, care vor sa isi petreaca o zi in aer liber, cat si de 4 - 5 grupuri pe saptamana. “Sambata, de exemplu (n. red.: 19 iunie), am avut circa 150 de turisti. Aproximativ 40% dintre clienti sunt unguri, strainii provenind in special din Rusia si Germania”, mai spune seful fermei.

Ferma de langa Budapesta ofera si spectacole de dresaj de cai la care pot participa pana la 600 de spectatori.