De pe plaja, la partia de schi

De pe plaja, la partia de schiRegiunea Zell am See-Kaprun, cea mai importanta destinatie turistica din Austria, adaposteste 138 de kilometri de partii care beneficiaza de 153 de telecabine. “In acesta regiune peste 95% din venituri provin din turism. Anul trecut am inregistrat circa 2,1 nopti de cazare si in jur de 400.000 de turisti”, spune Renate Ecker, director executiv al oficiului de turism din Zell am See-Kaprun, regiune cu circa 13.000 de locuitori.

In aceste conditii, in luna iulie, turistii pasionati de schi, pot practica acest sport. “In statiunea ghetarului Kitzsteinhorn, care se afla la o altitudine de 3.029 de metri, se poate schia tot timpul anului. Incepand din iarna lui 2010, aceasta statiune va beneficia de un cinema si un parc national care va revitaliza atomosfera Alpilor. Chiar si cu aceste facilitati, 70% dintre turistii care viziteaza Kaprun-ul vin iarna”, a mai explicat Ecker.

Chiar daca cel mai mare numar de turisti provine din Germania, Italia, Marea Britanie si Austria, si romanii sunt printre obisnuitii locului. “Romanii vin in special in sezonul de iarna. De curand (n.red.: inceputul lui iulie) echipa de fotbal Dinamo a fost aici in cantonanent”, au mai spus oficialii zonei.

Daca la peste 3.000 de metri schiul si saniusul sunt la mare cautare, mai jos, la circa 700 de metri altitudine, plajele din jurul lacului Zeller sunt pline de turisti. “In luna iulie, foarte multi turisti vin din statele arabe. In Zell am See, jumatate din turisti vin in sezonul estival, pentru lacurile si plajele de aici”, explica Ecker.

Pentru a mari numarul de turisti care viziteaza in aceasta vara regiunea, austriecii au inclus, in tariful de cazare, accesul la telecabine, piscine sau muzee. “In perioada 15 mai - 15 octombrie circa 130 de unitati de cazare din zona ofera acest card in tariful de cazare. De la accesul la telecabine, la transport sau acces la piscine, turistii beneficiaza de peste 20 de gratuitati”, au mai explicat reprezentantii regiunii.

Investitie de 84 milioane euro intr-un complex de Spa in munti

Investitie de 84 milioane euro intr-un complex de Spa in muntiTauern Spa din Zell am See/Kaprun va fi dat in folosita in decembrie 2010, in urma unei investitii care se ridica la 84 milioane de euro. „Este o investitie privata la care au contribuit mai multi investitori. Constructia a inceput acum 2 ani si va fi inaugurata la inceputul lui decembrie“, declara un reprezentant al proiectului.

Resortul termal mai cuprinde, pe langa Spa, si un hotel de 4 stele, cu o capacitate de cazare de 160 de camere si apartamente. „Au inceput deja sa se faca rezervari pentru perioada iernii. O camera dubla costa 143 de euro pe zi, in timp ce un apartament ajunge la 280 de euro, cu serviciile la spa incluse. Un abonament de o zi la spa costa 25 de euro“, a mai spus oficialul resortului.

Principalele piete pentru acest proiect vor fi, potrivit reprezentantilor Tauern Spa, Germania, Elvetia si Marea Britanie.

Cum se reflecta criza in turismul austriac

Cum se reflecta criza in turismul austriacTurismul austriac a inceput sa resimta criza inca de anul trecut, insa la un nivel scazut. „Numarul turistilor a scazut cu pana la 4% fata de 2008. Recesiunea a schimbat insa comportamentul turistilor care prefera vacante mai scurte – de la doua saptamani in urma cu cativa ani, la 6-7 zile in prezent“, a declarat Michaela Moesslacher, reprezentant al regiunii Milstatter See, zona care se bazeaza in principal pe turismul estival.

Ea a mai adaugat ca, odata cu criza, turistii isi programeaza vacantele si isi fac rezervarile pe ultima suta de metri.

Anul trecut, Milstatter See a a fost vizitata de 1,3 milioane de turisti, dintre care doar 180.000 au venit in timpul sezonului de iarna. „Vara, majoritatea turistilor provin din Austria, Elvetia si Olanda. Romanii ocupa locul al 11-lea in randul turistilor care viziteaza regiunea“, mai spune oficialul Milstatter See.

In perioada verii, turistii au diverse optiuni in aceasta zona: de la catarat la o partida de golf, de la scufundari la o plimbare cu bicicleta sau de la o plimbare cu barca la o cina pe malul lacului. „Pentru turistii care vin iarna avem 34 de regiuni de schi si un total de 1.031 kilometri de partie“, a mai explicat Michaela Moesslacher.

In jurul lacului Milstatter exista si 10 locuri de camping. „Circa 30% dintre turistii care vin vara prefera campingul“. In aceasta regiune, turistii cheltuie, in medie, 115 euro pe zi.