Adaptarea proiectelor la Prima Casa

Adaptarea proiectelor la Prima CasaProgramul guvernamental Prima Casa a transat un nou trend in piata rezidentiala: apartamente mici si ieftine. Dezvoltatorii au renuntat astfel la apartamentele planuite, care costau 1.500-2.500 euro/mp si au incercat sa isi regandeasca proiectele astfel incat sa se apropie de pragul de 60.000 euro.

“Guvernul este cel care a fixat trendul: prin programul Prima Casa, el a indemnat romanii sa cumpere apartamente mici si ieftine. Acum ne gandim sa transformam locuintele din Garden of Eden in unele mai ieftine, de circa 80.000 euro, pentru a se apropia de cerintele Prima Casa, dar, in acelasi timp, sa nu devina niste locuinte urate”, spunea recent Shimon Galon (foto), CEO al Globe Trade Centre (GTC).

GTC a vandut doar 700 din cele 900 de apartamente ale primului proiect rezidential, Rose Garden, si a anuntat in luna iunie ca ingheata un alt proiect, inca neinceput, Garden of Eden, situat in zona de nord a Bucurestiului. Initial, Garden of Eden trebuia sa cuprinda aproape 2.000 de apartamente, dezvoltate pe un teren de 11 hectare.

Inchirierea cu optiune de cumparare

Inchirierea cu optiune de cumparareMulti dezvoltatori au inceput sa-si livreze in ultimul an proiecte, insa vanzarile nu au mers conform asteptarilor, asa ca a fost gasita o solutie de mijloc: potentialul cumparator va locui o perioada cu chirie, avand posibilitatea de a cumpara mai tarziu.

„Intr-o economie precum cea romaneasca, putina lume are capacitatea reala de a-si bloca un capital atat de mare prin faptul ca devine proprietar. De aceea, este mult mai intelept sa fii chirias decat proprietar”, explica in primavara Dan Ioan Popp (foto), directorul executiv al Impact, dezvoltatorul proiectului Greenfield, din zona Baneasa.

Impact a fost primul dezvoltator care a lansat inchirierea cu optiune de cumparare, un produs pe care l-a denumit CallBuy. Astfel, pentru locuintele din ansamblul Greenfield, clientii pot locui cu chirie cel mult patru ani, in schimbul unei garantii initiale, de minim 20.000 lei si unei chirii lunare fixe sau fie progresive (o suma mai mica la inceput, care va creste dupa o perioada).

Atunci cand clientul are acces la finantare si este pregatit sa achizitioneze locuinta, el va achita pretul de la momentul exercitarii optiunii, minus discountul acordat. Solutia a fost adoptata apoi de majoritatea dezvoltatorilor care au livrat un numar considerabil de apartamente, dar nu au reusit sa mai vanda dupa cum sperau.

Reduceri de pret de pana la 15.000 euro

Reduceri de pret de pana la 15.000 euroPlatinum Group, dezvoltatorul proiectului rezidential Vitan Platinum Tower, a anuntat recent ca reduce cu 15.000 euro preturile locuintelor, pentru clientii care dispun de un avans de 19.900 euro si pot contracta un credit prin Prima Casa pentru restul de 57.000 euro.

Astfel, dezvoltatorul a incheiat un parteneriat cu Banca Romanesca, finantatoare proiectului si a redus preturile, un apartament cu doua camere, coborand de la 91.900 euro, la 76.900 euro.

„Acum , oamenii au de unde alege, au patit sau au auzit multe si au devenit mai selectivi. O buna campanie media nu mai este suficienta, un slogan bun sau chiar o locatie buna nu mai conving, este nevoie de mai mult ”, afirma Valentin Tanase (foto), vicepresedintele Platinum Group.

In opinia sa, acest moment, este importanta adaptarea preturilor si a modalitatilor de plata la conditiile pietei, traduse prin preturi apropiate de cele pe care si le permit clientii si, mai ales, inlesnirea procedeelor de finantare.

O reducere de peste 10.000 euro a oferit si dezvoltatorul israelian Ocif Group, pentru proiectul Vivando Unirii, amplasat pe strada 11 Iunie, in apropierea parcului Carol. Mai exact, la predarea apartamentului la cheie, proprietarul primeste 300 de euro pe luna timp de trei ani, preturile apartamentelor fiind de 2.100 euro/mp plus TVA.

Apartamente mai putine si multe promotii

Apartamente mai putine si multe promotiiCaterata, un parteneriat egal intre fondul de investitii austriac Immoeast si New Horizon, impreuna cu Profit Building Industries au regandit proiectul Odyssea, situat in nordul Capitalei, in apropiere de Lacul Grivita si au redus preturile, oferind in plus bucataria mobilata.

Odyssea va cuprinde in prima faza doua blocuri cu cate 40 de apartamente, desi initial erau planificate sase blocuri, totalizand 156 de unitati. „In prezent, am modificat pretul de la 1.500 euro/mp la 1.100 euro/mp plus TVA, insa este o oferta promotionala, care include si bucataria mobilata. Oferim finantare pentru ca, desi cererea a inceput sa creasca fata de lunile trecute, piata creditelor este inca semi-blocata si trebuie sa gasim solutii pentru clienti”, a declarat, pentru Wall-Street, Yigal Solomon (foto), CEO al New Horizon.

Recent, compania a lansat o noua oferta adresata segmentului de profesii liberale: avocati, juristi, notari, contabili, arhitecti si psihologi. Astfel, pentru cei care cumpara un al doilea apartament, ce poate fi trasformat in birou, dezvoltatorul ofera o reducere de 10%, plus mobilier de birou.

Pentru vanzarea locuintelor din Odyssea, New Horizon a renuntat la compania de consultanta aleasa initial, formandu-si o echipa interna de vanzari.

Target restrans si un pret maxim de 100.000 euro

Target restrans si un pret maxim de 100.000 euroUnul din putinele proiecte rezidentiale lansate in 2009 este ansamblul G ViTown, dezvoltat de israelienii de la Gindi Group, in cartierul Vitan, pe Strada Vantului. Dezvoltatorul a definit proiectul prin doua elemente: targetul este strict comunitatea medicala, iar preturile nu vor depasi 100.000 euro, un buget decent pentru cumparatorul roman.

„Pentru un apartament cu doua camere, cu o suprafata de 55-60 mp, pretul este de 80-85.000 euro. Nu vom construi in Romania locuinte mai scumpe de 100.000 de euro, pentru ca stim cat sunt salariile medii, iar cu aceste venituri, o familie poate lua un credit de cel mult 100.000 de euro”, spunea in vara Ori Levy (foto), General Manager al Gindi Group.

Compania si-a concentrat promovarea pe revistele adresate comunicatii medicale, in cadrul evenimentelor de specialitate, dar si pe retelele de socializare.

G ViTown va fi livrat la sfarsitul anului 2011 si va cuprinde 324 de apartamente, dispuse in patru cladiri, reprezentand o investitie de circa 23,3 milioane de euro.

Rate direct la dezvoltator

Rate direct la dezvoltatorPentru dezvoltatorii care au dispus de lichiditati, solutia de a-si finantata cumparatorii a aparut firesc, in conditiile in care creditele ipotecare erau foarte greu de obtinut.

O astfel de oferta a fost lansata de Anchor Grup, dezvoltatorul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania, pentru locuintele din InCity Residences (foto), un proiect amplasat pe Calea Dudesti, format din patru blocuri cu 17 etaje.

Solutia a fost adoptata si de compania Top Birotica, dezvoltatorul unui proiect cu 88 de unitati in zona Drumul Taberei – Ghencea, care a lansat o oferta de creditare pe o perioada de zece ani pentru cumparatorii apartamentelor Champions Residence, avansul cerut fiind de 30%.

Si Avantia, dezvoltatorul spaniol care a anuntat la sfarsitul lunii mai proiectul rezidential Avantia 1 Decembrie, a lansat o oferta ce include un avans initial de 5% si plata a 10% din valoarea totala a apartamentului, in rate, timp de doi ani, pana la finalizarea constructiei. Restul de 85% va fi achitat la final, fie prin contractarea unui credit bancar sau din surse proprii, fie printr-un sistem de rate direct la dezvoltator, care prevede achitarea unui procent de 5% la predare si finantarea celor 80% ramasi, pe o perioada de 15 – 20 de ani.


"Locuirea de proba"

"Locuirea de proba"Cea mai noua solutie a fost lansata de dezvoltatorul Impact Developer & Contractor SA pentru cumparatorii apartamentelor din ansamblul Greenfield: clientul da un avans, locuieste o perioada de proba, iar apoi, daca nu este multumit de apartament sau de intregul proiect, isi primeste banii inapoi.

Avansul pentru un apartament cu doua camere in ansamblul Greenfield (foto) este de 2.750 euro.

"Locuirea de proba in viitoarea casa sau habitest este un produs similar cu drive test-ul din industria auto. Cei interesati pot opta pentru locuirea de proba intr-un apartament similar cu cel ales, gata mobilat pana la cele mai mici detalii: vesela, halate de baie, televizor, conexiune internet etc., pentru a vedea daca li se potriveste, cum se inteleg cu vecinii, in cat timp ajung la serviciu etc. Orice avans este returnat integral daca viitorul proprietar nu este multumit de apartamentul sau ansamblul pentru care a optat”, se arata in comunicatul dezvoltatorului.

Greenfield I, situat in zona de nord a Bucurestiului, include 676 de unitati, dispuse in cinci ansambluri rezidentiale independente (Rubin, Topaz, Onix, Blue, Quartz).