Prin ce trecea leul acum un an?
2009 a inceput la un curs de peste 4 lei/euro
Cum se simte leul astazi?
1 / 4

Prin ce trecea leul acum un an?

Toamna anului trecut a surprins cursul de schimb de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei la aproximativ 3,5 – 3,6 lei pentru un euro, nivel ce parea stabil atunci, insa, la inceputul lunii octombrie a urcat rapid pana la 3,9277 lei/euro. In urmatoarele zile, desi cursul a mai scazut, presiunile de pe piata monetara si interbancara nu s-au diminuat, analistii discutand despre un atac speculativ al strainilor asupra leului.

Atacul speculativ asupra monedei nationale din luna octombrie a anului trecut a esuat, explica la acel moment guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca pozitiile lungi pe lei ale unor banci nu au mai putut fi finantate si s-au prabusit din cauza ca banca centrala lasase piata fara lichiditati. Astfel, BNR a fortat acesti jucatori sa isi inchida pozitiile in pierdere.

Tot in acelasi timp, dobanzile de pe piata interbancara au explodat la peste 100% din cauza speculatiilor prea mari pe leu, in conditiile in care dobanda de politica monetara era de 10,25% pe an.

Dealerii din banci au explicat ca la baza cresterii dobanzilor interbancare in luna octombrie din 2008 au stat speculatorii, care au mizat pe deprecierea leului spre 4 lei/euro, prin contracte la termen pentru care nu aveau nevoie de bani decat la scadenta lor. La scadenta contractelor, cand jucatorii au fost nevoiti sa faca rost de lei pentru a-si inchide pozitiile si a pleca cu euro, au fost luati prin surprindere pentru ca in piata nu mai erau suficienti lei.

Chiar si la dobanzi de peste 100% bancile locale nu au fost dispuse sa dea leii pe care ii aveau pe piata, mai ales in conditiile in care atacul speculativ asupra leului s-a petrecut in apropierea unei noi perioade in care bancile trebuiau sa isi constitutie rezervele minime obligatorii (n.r. – data de 23 a fiecarei luni marcheaza inceputul unei noi perioade de rezerva).

Interventiile pe care BNR le-a facut in perioada respectiva in piata au fost explicate de guvernatorul BNR astfel: "A te juca pe ecran cu cotatiile este un mare pacat intr-o piata care se doreste functionala, asa ca am vrut sa vedem care sunt cotatiile reale, sa verificam daca ceea ce este pe ecran, este si in realitate".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri