Cele mai importante schimbari ale ultimelor 12 luni

Cele mai importante schimbari ale ultimelor 12 luniIn urmatoarele luni se vor implini doi ani de la inceputul trendului descendent, atat pe marile piete, cat si la Bursa de Valori Bucuresti. Dar momentele dramatice din evolutia crizei financiare au culminat pe 14 septembrie 2008, cand scaderile s-au aceelerat dramatic. Acum aproape un an, bursa traia cele mai socante momente, care au determinat schimbari dramatice ale paradigmelor pietei romanesti.

Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, sustine ca cea mai importanta schimbare, pe care multi nici macar nu o constientizeaza, este cea legata de mentalitate.

Pana la jumatatea lui 2007, piata de capital romaneasca a fost una de cresteri continue, si scaderile din ultimii doi ani au creat drame financiare in portofoliile investitorilor.

“Peste toate acestea mai vine un an precum 2009, in care asistam la cele mai mari cresteri pe indici din istoria bursei romanesti. Investitorul roman a avut sansa sa fie martorul unor volatilitati extreme. Iar eu, unul sunt convins ca vom mai vedea miscari extreme si in urmatorii ani”, sustine Lupsan.

In opinia sa, cei care traiesc aceste experiente vor fi investitorii sofisticati de maine.

“Mi-as dori sa cred ca piata de capital in 2012-2015 va avea peste 1 milion de investitori. Dintre acestia, aproximativ 100.000 investitori (cei actuali) vor exploata la maximum potentialul pietei de capital romanesti care ramane inca, unul dintre cele mai ridicate din regiune”, sustine directorul adjunct al Intercapital.

Dincolo de mentalitate, cele mai importante schimbari vor veni in anii urmatori, cand Lupsan se asteapta la o reducere la jumatate a numarului caselor de brokeraj si la schimbari importante in topul SSIF-urilor dupa cota de piata.

“Performanta se va vedea acolo unde brokerii vor avea mult mai multa initativa si vor aduce noi listari la BVB, vor lansa produse noi sau vor aduce investitorilor instrumente de tranzactionare la costuri mult mai accesibile”, a mai spus el.

O criza de o asemenea amploare nu are cum sa nu lase urme adanci in intreg mecanismul bursier, crede Alin Brendea, director la Prime Transaction.

In opinia sa, ea remodeleaza fundamental relatiile intre actorii din piata, produsele financiare tranzactionate dar in special asteptarile investitorilor.

“Resimtim o mult mai mica preferinta fata de risc comparativ cu ultimii ani. Ca atare instrumentele mai putin riscante sunt mai cautate. Iar emitenti cu situatie financiara solida si cu o lichiditate buna sunt singurii care au „rezistat” in topul preferintelor investitionale.

Pe de alta parte exista o mult mai mare aplecare spre client, sistemul financiar in genere reasezand pe standarde mai solide modul de lucru cu clientii deserviti”, a declarat el, pentru Wall-Street.

In acelasi timp, se observa si un efort sustinut in doua directii, la nivel institutional: dezvoltarea unor segmente de piata care au ramas intr-o faza de staza si reajustarea legislativa si functionala la noile realitati economice.

“Importanta schimbarilor pe care piata romaneasca de capital le-a inregistrat in urma crizei financiare au fost mai putin potentate din cauza gradului scazut de dezvoltare al pietei de la momentul declansarii crizei”, a mai spus Brendea.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management, crede ca piata de capital romaneasca a ramas o “Cenusareasa a pietei financiare”, fiind un domeniu de nisa in care nici guvernantii si nici specialistii BNR, Ministerului Finantelor Publice sau AVAS nu au aratat incredere.

”Comunitatea pietei de capital din Romania, odata cu aprobarea primelor legi ale pietei de capital si cu deschiderea BVB, s-a aliniat unor mecanisme care pe langa faptul ca au fost si sunt imperfecte, au fost preluate de multe ori superficial sau partial. Aceste neajunsuri au amplificat efectele negative ale crizei din bursa. Iar in locul unei evolutii bazate pe planuri strategice in care piata de capital sa joace un rol determinant in mecanismul economiei, aceasta s-a dezvoltat natural, fiind speculate la maxim oportunitatile de moment”, a explicat Enache.



Miza pe obligatiuni o consecinta a crizei?

Daca pana anul trecut, tranzactiile cu obligatiuni erau foarte rare la Bursa de Valori, miza pe bonduri a crescut foarte mult, odata cu scaderea dramatica a apetitului la risc a investitorilor romani.

Astfel, in 2008, ponderea obligatiunilor in volumul total de tranzactionare a fost de doar 2%. De la inceputul acestui an si pana in prezent, tranzactiile cu bonduride la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns la o pondere de 13% din total.

Specialistii spun ca aceasta crestere a apetitului la risc este o consecinta a cresterii aversiunii fata de risc, desi inca suntem departe de bursele vecine.

“Asumarea riscurilor va continua inca mult timp sa fie o chestiune facuta cu prudenta, iar alocarea activelor financiare va tinta inca cu preferinta spre instrumente financiare cu risc scazut”, crede Alin Brendea (foto).

Desi piata bondurilor a inregistrat o lichiditate semnificativ in crestere fata de anii anteriori, nivelul este inca departe de bursele din regiune, unde lichiditatea medie zilnica depaseste cu usurinta 100 milioane euro, spune Lupsan.

Daca ar fi sa ne uitam la piata de IPO-uri pentru noile emisiuni obligatare lansate in Romania cifra este extrem de modesta: zero. Si asta in conditiile in care pe toate pietele invecinate accesul la finantare prin intermediul pietei obligatare (IPO-uri) inregistreaza cresteri semnificative in acest an”, a explicat el.

Daca inainte de startul crizei, Guvernul Romaniei nu emitea titluri de stat pe Bursa de la Bucuresti, exceptie facand anul 2008, iar bondurile erau prezentate in special de cele ale municipalitatilor, adancirea turbulentelor din tarile dezvoltare si intrarea economiei pe o panta descendenta a schimbat conceptia despre piata obligatiunilor.

Astfel, piata titlurilor de stat s-a dezvoltat, fiind listate 20 de obligatiuni in perioada 2008-2009 cu maturitati scurte si medii, si se concentreaza asupra lichiditatii.

Cum s-a schimbat perceptia investitorilor romani

Cum s-a schimbat perceptia investitorilor romaniEfectele dramatice ale crizei pe bursa, in special dupa momentul prabusirii Lehman Brothers, a luat prin surprindere piata, prin amploarea scaderilor si dramatismul momentelor.

Silviu Enache (foto)
este de parere ca efectele crizei au fost mult accentuate de lipsa de experienta a specialistilor din piata, surprinzandu-i fara mecanisme de aparare. Astfel, au fost foarte putini cei care au mai trecut prin asemenea situatii si mult mai putini cei care au reactionat eficient acum.

“Cred ca, pentru investitori, perceptia in piata de capital s-a schimbat in rau, probabil ca mare parte dintre acestia au ajuns accidental sa investeasca direct pe piata de capital. Acum fiind captivi, acestia dezvolta sentimente negative fata de piata. Probabil ca pentru multi conturile de brokeraj nu au fost chiar cel mai potrivit lucru, neavand experienta, cunostintele si nici tmpul necesar pentru a-si adminstra singuri portofoliul. Consider ca dezvoltarea mai ampla a conturilor individuale de investitii precum si a fondurilor de investitii vor fi mai apropiate de asteptarile unei mari parti din clientii actuali”, a declarat Enache.

Mai mult, o concentrare mai mare spre educatia financiara a populatiei, a manegerilor si a administratorilor locali ar putea segmenta mai mult piata. Astfel, ar putea aparea si instrumente specifice fieacarei categorii de investitori in parte, spune managerul KD.

“Bursa in general se rezuma la doua notiuni de baza: randament/risc. Pana in 2007 peste 80% din investitori romani se uitau doar catre randamente. Notiunea de risc era aproape ca si inexistenta. Astazi asistam la o schimbare a valorii iar riscul este pe buzele tuturor. Probabil ca in urmatorii ani cei mai multi dintre investorii romani de retail vedea acel punt de echilibru randament/risc pe care in ofera in general o piata bursiera”, sustine Adi Lupsan.

Pe de alta parte, Alin Brendea este de parere ca o schimbare concreta nu s-a concretizat inca, desi scepticismul fata de piata crescuse la cote nemaintalnite de aproape 10 ani.

“Pe de alta parte, aceasta criza a avut meritul de a creiona o perceptie mult mai realista fata de piata bursiera. Ea este perceputa mult mai corecta in acest moment: nu ca un loc al ‘marilor lovituri’ ci ca o piata pe care oportunitatile de investitie sunt omniprezente insa riscurile pe care trebuie sa ti le asumi odata alese sunt si ele semnificative”, a explicat Brendea.

El spera ca aceasta criza va da posibilitatea de a actiona mult mai profesionist la niveul relatiei client-broker in urmatorii ani.

“Va fi, sper, o lectie pentru primii ca asistenta unei persoane specializate este deseori salutara, iar pentru ultimii un imbold pentru a profesionaliza in mod real relatiile cu investitorii”, a mai spus seful Prime Transaction.

Care sunt principalele lectii invatate din criza?

Care sunt principalele lectii invatate din criza?Unul din putinele aspecte pozitive ale crizei financiare este ca toti jucatorii ar trebui sa invete cateva lucruri importante, care ii vor face mai puternici si mai maturi pentru urmatoarele turbulente.

Lupsan crede ca cea mai importanta lectie este ca pe bursa se pot pierde economii importante, care se pot regasi inclusive in portofoliile investitorilor institutionali.

“Chiar daca asistam in ultimele luni la aprecieri semnificative, vor trebui sa treaca multi ani pentru a recupera decalajul fata de preturile din 2007. Poate ca nu intamplator anul 2008 va ramane anul cu cele mai mari pierderi atat pentru investitori cat si pentru casele de brokeraj”, a explicat el.

Insa, pentru brokeri, cel mai important lucru de retinut este ca daca se doreste o piata matura, activitatea nu trebuie sa se limiteze la cateva cotatii recomandate clientilor.

“S-ar putea ca aceasta strategie sa nu mai fie eficienta in urmatorii ani. Creativitatea si promovarea unor produse noi si companii noi va crea performanta in randul brokerilor in anii care vor urma. Clienti si piata ne vor obliga sa fim mult mai competitive”, conchide Lupsan.

Pe de alta parte, Silviu Enache este de parere ca lipseste in continuare o strategie de dezvoltare multianuala in care institutiile si participantii la piata de capital sa contribuie printr-un efort comun, avand ca principal obiectiv transformarea pietei de capital intr-un mecanism eficient si util pentru economia romaneasca.

Cred ca in urma crizei comunitatea brokerilor va fi mai unita, orgoliile se vor estompa si pot sa apara premise favorabile pentru implementarea unor strategii, macar pe termen mediu”, a declarat seful KD Capital Management.

Una din lectiile de baza pe care brokerii si investitorii au invatat-o in ultimele 12 luni este legata de asumarea riscurilor, explica Brendea.

“Din pacate piata romaneasca nu permite, inca, datorita absentei unor instrumente specifice o buna protectie impotriva riscului ceea ce a creat dificultati suplimentare”, spune el.

O alte lectie este cea a necesitatii imperative a unei discipline de tranzactionare, chiar daca aplicarea ei este deseori dureroasa (de exemplu marcarea de pierderi).

“Si poate cea mai importanta lectie este chiar aceea care ne reaminteste ca adevarurile universale ale pietei bursiere sunt demonstrate in mod constant chiar de evolutia pietei. Ciclurile bursei, lacomia, frica, evaluarea fundamentale a companiilor si a economiei sunt notiuni care la un moment dat au fost minimizate. In prezent pretul platit pentru astfel de greseli a refacut echilibrul necesar pentru a relua un trend sanatos de crestere a burselor”, a conchis directorul Prime Transaction.

Ce a invatat Stere Farmache din primul an de criza