Provocarile crizei
Reduceri naturale, nu concedieri
Cum depaseste directorul de HR criza?
Mutarile importante ale crizei
1 / 5

Provocarile crizei

Care au fost cele mai importante probleme carora au trebuit sa le faca fata cei care raspund de forta de munca a angajatorilor, in primul an de criza economica?

“Cele mai mari provocari au fost generate de caracterul imprevizibil al pietei si de dificultatea de a estima impactul real al crizei asupra companiei. Dupa cum se stie, piata constructiilor, in care compania noastra activeaza, a fost una dintre cele mai afectate de actuala criza”, spune Florin Tataru (foto), country HR manager al Ruukki Romania, filiala locala a grupului finlandez Rautaruukki, care activeaza in domeniul constructiilor.

Tataru s-a alaturat producatorului de constructii metalice in luna iunie a lui 2008, dupa ce vreme de peste doi ani coordonase activitatea de resurse umane ale companiei de panificatie Vel Pitar.

Astfel, el a fost nevoit sa coordoneze activitatile de HR al Ruukki Romania exact pe timp de criza.

La sfarsitul lunii martie, filiala locala a grupului finlandez avea 250-260 de angajati, cu circa 100 de salariati mai mult decat in momentul in care Tataru a venit in Ruukki Romania, la jumatatea anului trecut.

In prezent, Ruukki Romania are 205 angajati, modificarile de personal aparand pe mai multe nivele si departamente, de la productie la vanzari.

“Reducerea cifrei nu este rezultatul unei disponibilizari, ci optimizarea eficientei, realizata strict in baza performantelor fiecarui angajat. Fiind o companie care a recrutat masiv in anul anterior, cu multi membri noi, probabil ca ar fi suferit o ajustare similara si in conditii normale, ca sa spunem asa, in urma analizei performantelor dupa perioada de proba sau la primele evaluari de 6 luni sau un an”, explica Tataru.

O alta compania care a trebuit sa reduca personalul in perioada crizei este Lindab Romania, filiala locala a grupului suedez de constructii Lindab.

“Pentru organizatia noastra, a fost foarte dificila perioada octombrie-decembrie 2008, intrucat previziunile asupra evolutiei pietei materialelor de constructii si ipotezele emise de grup au impus restructurari de personal, care au vizat 30 de angajati”, spune Nicoleta Pantea, HR manager Lindab Romania.

In prezent, compania are 150 de angajati, fata de 186, cat avea la inceputul anului. Provocarea directorului de HR al companiei a constatat in evaluarea si selectia celor care urmau sa paraseasca organizatia, precum si asigurarea permanenta a celor ramasi ca isi vor pastra locul de munca sigur.

Sectorul constructiilor este unul dintre cele mai afectate domenii de criza financiara, companiile din industrie raportand scaderi cu zeci de procente ale afacerilor in primul semestru al anului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri