Riscul, cuvantul de ordine

Riscul, cuvantul de ordine“In ceea ce priveste piata de factoring, efectele negative ale crizei financiare au ajuns in Romania din trimestrul IV din 2008, cand au aparut primele situatii dificile cu clientii in sensul ca unii dintre ei nu si-au mai putut rambursa liniile de finantare, din cauza unui blocaj financiar care se instituia usor, usor in economie la nivelul IMM-urilor”, explica Bogdan Rosu (foto).

Spre sfarsitul anului 2008, si in primele doua trimestre din 2009 si bancile care ofera factoring au instituit o temperare a acestui gen de finantare din mai multe motive. “In primul rand datorita faptului ca IMM-urile, carora li se adreseaza factoringul, traversau o perioada dificila, iar riscul in a le finanta crestea exponential. Practic, industrii cum sunt constructiile si transporturile au cazut brusc, astfel incat companiile de factoring s-au trezit ca au expuneri mari pe sectoare devenite riscante peste noapte”, adauga Rosu.

Lucrurile se schimbau de la o luna la alta, dupa cum a trecut in revista Bogdan Rosu, iar anumite sectoare, implicit unele companii, deveneau nefinantabile. “Factoringul, fiind un produs negarantat, singura modalitate de a te proteja din pozitia de creditor (companie de factoring, n.r.) este controlul foarte atent al riscului pe debitorii pe care ii accepti pentru finantare”, a tinut sa sublinieze Rosu.

Ceea ce s-a intamplat in ultima parte din 2008 si prima parte din 2009 a fost o reasezare a criteriilor de acceptare pentru companiile care doreau factoring si pentru debitorii acestora pe baze mult mai prudente. “Riscul a devenit mai mult decat oricand principalul criteriu de acceptare sau respingere a unui dosar, mai mult decat atractivitatea aducerii unui client nou si a generarii unui venit suplimentar”, aminteste Rosu.

In Romania, in ultimii ani “s-a facut un factoring de vreme buna”, comenteaza Rosu, pe fondul unei economii cu un ritm de crestere accentuat in care toata lumea prospera.

Creditorii, spune el, aveau de castigat de pe urma unor business-uri bune, insa cand acestea s-au dovedit a fi subrede pentru ca se bazau pe un numar mic de clienti sau nu aveau asigurate incasarile, astfel incat cash-flow-ul companiei sa ramana unul sanatos, desigur ca aceste afaceri nu au mai fost atat de atractive, iar toti cei care finantau au luat masuri de reducere a expunerii in sensul reducerii liniilor de finantare acordate anterior sau nu le-au mai reinnoit. Totodata, nu au mai fost acceptate noi linii de finantare pe anumite profile de risc.

“Cota de piata a devenit un obiectiv secundar. Primul obiectiv a devenit, ca la toate institutiile de creditare din lume, pastrarea sub control a riscului si protejarea capitalului”, explica Rosu.

Factoring bancar vs factoring specializat

Factoring bancar vs factoring specializatNext Capital a ramas cea mai mare companie independenta de factoring, fara o banca in actionarat, iar in 2008 cresterea volumului de business a fost cam de 4-5 ori, potrivit lui Rosu. Conducerea companiei asteapta o crestere de 20% anul acesta, pana la 20 de milioane de euro, a volumului de bunuri finantate, fata de 16 milioane de euro anul trecut.

Cu toate acestea, proportia pe factoring a ramas covarsitoare in favoarea bancilor, insa cu “mentiunea ca acestea ofera un altfel de produs de factoring axat mai mult pe finantare, oferirea de cash rapid, in timp ce companiile independente ofera un pachet de servicii, in care pe langa finantarea imediata a creantelor, clientul beneficiaza de monitorizarea debitorilor, de colectarea si administrarea intregului portofoliu de creante”, explica Rosu.

Piata factoringului, dupa cifrele oficiale pe baza raportarilor bancilor si a companiilor independente, a fost de 1,6 miliarde de euro in 2008, fata de 1,3 miliarde de euro in 2007.

“Pentru anul acesta, scaderea pietei va fi de 10% in comparatie cu anul trecut, pana la 1,5 miliarde de euro. Desi multe IMM-uri, clientii predilecti ai factoringului, au dat faliment, au fost alte companii care au compensat apeland la produsul si serviciile industriei”, spune Rosu.

El a adaugat ca se asteapta o crestere a volumului de afaceri in factoring in ultimul trimestru al anului in curs, care sa compenseze scaderile de la inceputul lui 2009.

“Factoringul nu este un produs ieftin, dar are un pret corect si multe beneficii. Daca anul trecut IMM-urile care apelau la factoring vedeau beneficiile legate de finantarea foarte rapida, treptat, prin educatie, observam, in special in prima parte a acestui an, un interes catre zona de servicii si zona de acoperire a riscului”, spune Rosu.

Seful Next Capital a adaugat ca IMM-urile au devenit constiente ca o vanzare crescuta nu inseamna neaparat ca o sa si recuperezi banii respectivi. “O vanzare la termen are riscuri foarte mari, in special daca companiile nu sunt nume mari si nu stii cat de solvabile sunt la termenul de 60-90 de zile la care vinzi”, detaliaza Rosu.

Profil de client pentru companiile de factoring

Profil de client pentru companiile de factoringPlanurile de viitor ale companiei mizeaza exact pe schimbarea tendintei din factoring, adica de la un focus pe cota de piata catre un portofoliu de clienti cat mai sanatos.

“Firmele care apeleaza la factoring sunt motivate financiar diferit, fie pentru ca vor sa aiba un cash flow stabil, fie pentru ca au probleme, incidente de plata sau datorii la stat. Totodata, rata de acceptanta a dosarelor de finanatre prin factoring a scazut in 2009 la 50-60% fata de 75-80% anul trecut, insa avem in continuare clienti din domeniul bunurilor de larg consum, al serviciilor. Suntem interesati de companii cu o relatie stabila cu debitorii lor, cu istoric bun pe piata, de cele care adapteaza modelul de afaceri la actualele conditii deloc prielnice, care pot lua masuri sanatoase pentru afaceri durabile”, detaliaza Rosu.

La nivel de piata, cresterile accelerate din anii trecuti ii costa scump in prezent pe jucatorii de pe piata factoringului.

“Din ce am observat, ritmul de crestere accentuat inregistrat de jucatorii din piata de factoring anul trecut a avut si revers. Pe fondul cresterii accelerate de volume finantate s-au inregistrat si pierderi foarte mari la inceputul lui 2009. Pe baza datelor publice de pe site-ul MEF, am vazut ca jucatori din factoring care anul trecut au raportat venituri foarte mari au terminat anul cu pierderi foarte mari, de ordinul milioanelor de euro. Si avem informatii din piata despre companii de factoring de renume ca ar fi in aceasta situatie”, declara Rosu.

Factoringul, alternativa la creditele clasice mai mult ca oricand

Factoringul, alternativa la creditele clasice mai mult ca oricandFactoringul a evoluat in ultimele 12 luni intr-o directie pe care si-o va pastra in continuare, pe fondul prudentei mari a creditorilor, care a facut ca produsul de factoring sa se schimbe in mare masura.

“Functioneaza la fel (pe baza cesiunii de creante, facturile se finanteaza, apoi se ofera serviciile pentru colectarea creantelor respective), insa modul de acordare a facut ca multe dintre societatile care aveau anul trecut acces la factoring sa nu-l mai aiba si anul acesta. Se verifica mult mai bine dosarul initial, criteriile de selectie sunt si ele mult mai amanuntite, se poate ajunge inclusiv in limite de credite mai mari la garantii materiale”, explica acesta.

Garantia materiala era un lucru mai putin intalnit in anii trecuti, cand, explica Rosu, era suficient sa arati ca ai contracte cu societati cu un istoric bun de plata, eventual sa aduci bilete la ordin sau cecuri pe langa facturi, iar dosarul pentru finantare era acceptat.

“Anul acesta, liniile de finatare sunt mai mici ca anul trecut (scaderea este in medie de 40% fata de anul trecut, scadere data si de prudenta, dar si de scaderea vanzarilor, in general, nivelul de business al IMM-urilor s-a diminuat semnificativ fata de 2008). Astfel, desi produsul evolueaza, ramane atractiv pentru ca ramane o alternativa fata de creditele clasice, care, de altfel, nu prea s-au acordat in 2009”, explica directorul general al Next Capital Factoring.

Rosu a mai explicat ca in 2009 au fost mai multe reinnoiri de credite vechi, pentru clientii solvabili, iar cei noi nemaiputand aduce garantii materiale de genul celor din anii trecuti (terenuri, imobile), nu au avut acces la creditele clasice recurgand astfel la factoring. “Factoringul vine sa completeze sursele clasice de finantare mai mult ca niciodata, mai ales ca acum cele clasice s-au diminuat semnificativ”, declara Rosu.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste revenirea economiei si a sectorului financiar, conteaza cati bani vor fi in economie destinati finantarii sectorului privat, pentru ca in acest moment cele mai multe fonduri se duc catre guvern, catre asigurarea deficitului, atat din finatarea directa, cat si prin acele bond-uri cu dobanda buna si garantata si, in acest caz, explica Rosu, bancile sunt interesate sa-si plaseze banii la o dobanda buna garantata decat sa plaseze bani prin credite catre societati comerciale din Romania, unde exista un risc sa se mearga in default.

“Banii disponibili catre sectorul privat sunt limitati, de aceea suntem mai moderati in privinta declaratiilor pozitive, ne-am confruntat in ultimul an cu ele, insa nu s-au sustinut in realitate. Conteaza ce se va intampla cu economia in perioada urmatoare, daca vor fi sustinute IMM-urile, pentru ca asa cum stim, la nivelul anului trecut reprezentau 70% din incasarile bugetare. Daca acestea nu sunt sustinute, economia nu-si va reveni in curand, apoi conteaza si finantarea sectorului privat de catre banci, in vederea sustinerii unor business-uri solide”, explica Rosu.

Semnale de stabilizare a economiei vom avea anul viitor, in opinia lui Bogdan Rosu, care a concluzionat, pentru Wall-Street, ca este posibil sa avem o viziune usor prea optimista acum legat de stadiul economiei romanesti, iar dupa 22 noiembrie sa vedem ca realitatea este mai cenusie decat o percem in prezent.

Ce este factoringul?

Factoringul se prezinta ca „un contract incheiat intre o parte (denumita aderent), furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata (denumita factor), prin care aceasta din urma asigura finantarea, urmarirea creantelor si prezervarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti”.

Utilizarea factoringului are un impact imediat asupra cashflow-ului clientului, transformand incasarile la termen in incasari la vedere. Factoringul permite dezvoltarea afacerii fara imobilizarea activelor societatii in garantii materiale si, in egala masura, un management eficient al creantelor.