Mihail Ion, RAM: Comportamentul investitorilor a depins de expertiza financiara
Voicu, Aviva Investors: Am ramas un optimist
Hanga, BT Asset Management: Ultimul an a fost un MBA in timp real pentru investitori
Tudorescu, Explore: Ramane de vazut daca s-a trecut de partea optimismului prea rapid
Dolea, Pioneer AM: Perceptia asupra riscului s-a schimbat
Radiografia pietei de asset management in primul an de criza
1 / 7

Mihail Ion, RAM: Comportamentul investitorilor a depins de expertiza financiara

Strategiile celor cinci fonduri administrate de Raifeisen Asset Management au fost diferite si adaptate in functie de climatul financiar, explica Mihail Ion (foto), presedintele RAM.

Astfel, pentru Raiffeisen Monetar o parte din plasamente au fost facute pe termene mai lungi, pentru a fixa dobanzile la nivelurile inalte din prima parte a anului 2009.

“De asemenea, tinand seama de criza de incredere la nivelul pietelor monetare globale, am urmarit o diversificare internationala echilibrata a plasamentelor, tinand seama de actionarul final al bancii unde am plasat in depozite sau obligatiuni. Am avut o preferinta pentru bancile care faceau parte din grupuri financiare ale caror banci-mama detineau pozitii dominante in sistemele bancare in statele de origine si care au primit sau ar fi putut primi sprijin financiar din partea guvernelor, in conditiile in care criza s-ar fi adancit”, a declarat Ion.

Raiffeisen Monetar a fost lansat in septembrie 2008 si a avut un randament de la deschidere de 15,9%.

Pentru fondurile diversificate si de actiuni (Raiffeisen Benefit, Raiffeisen Prosper, Raiffeisen Romania Actiuni) a fost redusa ponderea actiunilor in portofolii, pastrandu-se insa profilul initial al fondurilor. De asemenea, in interiorul clasei de actiuni a fost data o importanta mai mare sectoarelor defensive, utilitati si farmaceutice, avand in vedere rezistenta acestora mai mare la scadere.

“Abordarea este deja schimbata in prezent in ceea ce priveste detinerile de actiuni, dupa minimele din martie 2009 am crescut ponderea actiunilor in portofoliu pentru a participa la crestere si am dat o importanta mai mare companiilor din domeniul financiar, care au fost penalizate mult de criza si care pe crestere au avut o revenire mai accentuata”, explica Ion.

In ultimul an, fondul Raiffeisen Benefit a avut un randament de 5,8% iar Raiffeisen Prosper de 0,87%. In acelasi timp, fondul Romania Actiuni au avut un randament negativ, de aproape -14 procente.

Pentru fondul Raiffeisen Confort, fond cu capital protejat conform standardelor europene, ponderea actiunilor a fost redusa la zero, asa incat fondul a asigurat protectia impotriva scaderilor si chiar un randament pozitiv, pe seama detinerilor de instrumente cu venit fix, explica Mihail Ion.

Astfel, randamentul fondului in ultimul an de criza a fost de 11,7%.

Ponderea de actiuni in portofoliu va creste in curand, tinand seama ca strategia investitionala ajunge la prima maturitate de doi ani si se va reseta conform prospectului. Astfel, investitorii pot investi din nou incepand cu 25 sepembrie in conditiile protectiei capitalului pentru urmatorii 2 ani”, explica presedintele RAM.

In ce priveste comportamentul investitorilor, Mihail Ion spune ca au reactionat diferit, in functie de fondul in care au investit. Astfel, din fondurile mai putin riscante nu s-au observat retrageri. Mai mult, activele fondului monetar au crescut spectaculos, de la cateva milioane de lei in septembrie 2008 pana la peste 100 de milioane de euro, in prezent.

“De asemenea, comportamentul investitorilor a depins si de expertiza financiara a fiecaruia. Astfel, cei cu detineri mai mari, avand o educatie financiara ridicata, au pastrat detinerile, asteptand revenirea pietei. Au existat insa si investitori mai mici care au reactionat emotional si au decis retragerea din aceste fonduri”, a mai spus Ion.

Interesul investitorilor a fost diferit de la o perioada la alta. Dupa ce piata a depasit minimele din martie, s-a observat o reticenta fata de investitiile in actiuni, din cauza memoriei scaderilor puternice din trecut.

Mihail Ion spune ca e nevoie de timp ca investitorii sa reintre in piata, chiar daca sunt ratate oportunitati importante.

“Dupa ce am consemnat o crestere de 50-60% de la inceputul anului sau 100% fata de minimele din martie 09, in prezent apar semnele relativ timide ale cresterii interesului pentru actiuni sau fonduri de actiuni”, a mai spus el.

Insa, pe piata internationala s-a dovedit ca solutia pentru revenirea in piata a investitorilor persoane fizice poate fi reprezentata de fondurile cu capital protejat/garantat, care sunt preferate mai ales dupa perioadele de corectie, explica seful Raiffeisen Asset Management.

Astfel, dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 sau mai recent, in trimestrul al doilea al anului curent, aceste fonduri au fost cele mai atractive pentru investitori.

In consecinta, aceasta stare de fapt reflecta aversiunea la risc a multor investitori, care valorizeaza mult mai mult acum protectia capitalului, considera Mihail Ion.

“Referitor la invataminte, avem intarita si confirmata abordarea noastra conform careia pentru un administrator de fonduri e sanatos sa aiba o gama completa de produse, din care cel putin unele sa obtina randamente pozitive si sa fie atractive pentru investitori, indiferent de contextul de piata. In acest fel, activitatea companiei este mai putin expusa fluctuatiilor pietei de capital, iar managerii de portofoliu isi pot mentine luciditatea si aplica in continuare principiile investitionale asumate in fata investitorilor”.

Inainte de falimentul Lehman Brothers, activele RAM erau putin peste 100 milioane lei, iar in prezent acestea sunt aproape de 600 milioane lei. De asemenea, Mihail Ion sune ca si echipa s-a marit, in conditiile in care tendinta pietei a fost de reduceri de personal.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri