2 / 12

Jean Marie Farina - catalog de produse 1820

La mijlocul sec. XVIII apare apa de colonie (Eau de Cologne), atribuita lui Jean Marie Farina. Era initial un alcoolat de lamaie, parfumat cu portocal amar, bergamot, neroli. Se spune ca ar fi fost o reteta elaborata de Paolo Feminis la Milano in 1690 ca o varianta a “Eau de la Reine de Hongrie”, transmisa nepotului sau, Jean Antoine Farina, stabilit la Köln. Alta traditie spune ca 2 frati, Jean Marie si Jean Baptiste Farina au creat in 1709 o “aqua admirabilis” care a cunoscut un succes fulgerator in randul soldatilor francezi din razboiul de 7 ani. In 1863 doi veri, Armand Roger si Charles Gallet se asociaza creand o uzina de parfumerie langa Paris. Ei detin formula secreta a apei de colonie care va deveni best sellerul casei, Eau de Cologne Jean Marie Farina Extra Vieille. Fiecare societate de parfumuri dorea sa aiba propria apa de colonie si daca se poate ea sa fie de tip Jean Marie Farina. In 1865 existau la Cologne 39 de societati Farina si in total 114 societati care au reluat sau modificat numele si adresa acesteia. In final, dupa lungi procese, doar Roger&Gallet are dreptul de a folosi acest nume.

Jean Marie Farina devine furnizor brevetat al lui Napoleon la inceputul sec. al XIX-lea (brevetul "stiintific" acordat ii asigura exclusivitatea formulei in Imperiu). Imparatul folosea citeva flacoane zilnic spalandu-se la propriu cu aceasta apa de colonie. Catalogul Jean Marie Farina este un important document despre istoria parfumeriei de inceput de secol XIX. Aici gasim parfumuri inspirate de personaje celebre (Eau de Louis XVIII, Eau des Bourbons, Eau royale, Eau de Fréderic Roi de Prusse, Extrait du Prince Poniatowsky) dar si produse de referinta din istorie: pomada cu grasime de urs, Huile de Macassar (descris de Balzac in romanul César Biroteau), Eau de Fraises si Lait Virginal (in care frumusetile primului Imperiu, Madame de Recamier si Madame de Tallien se imbaiau).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri