2 / 8

Ziua 2 - Barolo, Piemont

Nu e nimic mai nerealist decat sa calatoresti fara tinta, sperand sa nu ratezi esentialul. Nimic mai fals cand e vorba despre Piemont (in paranteza fie spus, si Toscana se incadreaza).

Peisajul este imbatator de curat, verde si organizat, fara a cadea in artificial insa. Liniilor cuminti de vie catarata pe coline blande li se opun in plan vertical paduri de foioase – cateva zeci de copaci plantati de om pentru butoaie si dopuri, varstand matematic mici suprafete de teren, ici-colo.

Poate ca beneficiu colateral, zona Alba/ Langhe se mandreste si cu alune de padure mari, crocante si extrem de gustoase. Marii ciocolatieri ai Italiei promoveaza ca selling point includerea acestora in compozitie. Aflam ca si Ferrero isi are aici sediul. Nu ciocolata ne intereseaza insa, dupa cum nici trufele, alt produs renumit al zonei.

La fiecare 20 de metri, gardul sustine un alt anunt despre o crama aflata in apropiere si care ofera degustari si cursuri de oenologie aplicata. Asa am ajuns noi, din anunt in anunt, la magazinul oficial al regiunii, aflat chiar vis-a-vis de Muzeul Tirbusonului. Oricat de mult sau putin stii despre vin, este intodeauna coplesitor (si usor frustrant) sa stai in aceeasi incapere cu sute de sticle, citind obsesiv etichete – Barolo Viberti 1974, Barolo Fratelli Oberto 1981, Barolo Azienda Agricola Grasso, Barolo, Barolo, Barolo.

Ca imaginea sa fie completa, am mers apoi si in Barolo, mic sat cochet aflat la ora siestei si prin urmare cam pustiu. Nu ne-am suparat, eram oarecum supra-saturati numai la vederea sticlelor de vin.

Seara am fost in oras, in Alba, capitala Langhe. La osteria recomandata de Ornella (oenologul de la Fontanafredda, va amintiti?) am comandat din nou iepure si bineinteles vin. Am plecat tarziu, cu inima plina de dragoste de povesti si viata simpla de provincie italiana.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri