Majoritatea prescolarilor cred ca banii sunt fabricati de zane si personaje din desene animate, iar o problema majora in Romania a fost ca in 2005-2006 si parintii acestora considerau probabil acelasi lucru atunci cand isi luau credite doar cu buletinul, afirma Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

“La un test dat copiilor de gradinita si din primele clase ale invatamantului primar, multi dintre acestia au spus ca banii sunt fabricati de zane si personaje din desene animate. Problema este ca si multi dintre parintii lor credeau in trecut, in 2005-2006, cand se duceau sa ia credite doar cu buletinul, ca banii sunt fabricati de zane. Probabi cand au vazut ca banii trebuie dati si inapoi, au inteles cat de importanta este educatia financiara”, a declarat Valentin Lazea.

BNR si Ministerul Educatiei Nationale deruleaza un proiect de implementare la nivelul invatamantului primar disciplina optionala “Educatie financiara”. Programul a inceput in anul scolar 2013 – 2014, fiind inscrisi 13.170 de elevi si dascali din 32 de judete si din Bucuresti. Anul acesta s-au inscris aproximativ 10% din totalul elevilor de clasa a III-a si a IV-a (45.200).

“Problema de educatie financiara nu este valabila doar in cazul copiilor ci si in cazul adultilor. Ce ne facem cu adultii? Cred ca ar trebui ca toti adultii care intra in banca sa ceara un imprumut sa completeze un chestionar in care sa arate ca stiu sa explice ce este dobanda, ce este cursul de schimb, ce este un credit. Daca nu stii aceste lucruri de baza te pui in pericol atat pe tine, cat si pe ceilalti; este ca si cum ai conduce o masina fara a avea carnet de conducere”, a mai adagat Valentin Lazea.

Proiectul de educatie financiara sustinut de BNR se adreseaza copiilor din clasele a III-a si a IV-a din invatamantul gimnazial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri