O saptamana nebuna pe bursa, cu investitori care vand panicati, pentru ca apoi, la doar o zi distanta, sa intre la cumparare cu un optimism extrem ce a dus piata la cea mai buna evolutie zilnica din ultimii trei ani. Asa au aratat sedinte de tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Ce este de facut intr-o asemenea perioada pentru un investitor obisnuit?

Opt zile consecutive a scazut BET, principalul indice al Bursei din Bucuresti, la inceputul acestei luni, pierderile culminand la mijlocul saptamanii trecute. “Scaderea indicilor locali a fost in ton cu cea a pietelor externe, tendinta descendenta fiind accentuata de temerile cu privire la o criza ce s-ar putea extinde din Rusia pe fondul scaderii accentuate a pretului petrolului si a deprecierii masive a rublei rusesti”, spune, intr-o nota adresata investitorilor, Gabriel Aldea, director adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Discursul de miercuri tinut de Janet Yellen (vezi video pentru concluzii), presedintele Rezervei Federale a SUA, a readus insa optimismul in piata americana dar si pe celelalte burse. La Bucuresti, BET a urcat brusc joi cu 3%, cea mai mare crestere din ultimii trei ani.

Pentru investitorul incepator, recomandarea mea este sa aiba o atitudine temperata si cat mai putine reactii pe termen scurt. In cazul in care un investitor are comisioane de 1.5% pe fiecare tranzactie, orice reactie necalculata este foarte costisitoare. Din pacate industria are un motiv de a crea cat mai multe tranzactii. De cele mai multe ori, cel mai bun pas este sa spunem ‘pas’ si sa actionam conform unei strategii predefinite pe care o ajustam la realitatile pietei - Alexandru Voicu, manager de portofoliu in cadrul administratorului de fonduri Certinvest.

In cazul investitorilor pe termen lung, Voicu recomanda o serie de abordari multiple in situatia cand piata este in scadere:

  • Cumparari lunare sau trimestriale
  • Cumparari dupa corectii minore, de 5%-10%
  • Deep value: cumparari dupa ce piata scade cu 25-30%, in cazul in care activele sunt sub-evaluate

“Orizontul de timp conteaza enorm si este foarte important sa ne punem intrebarea - unde suntem in ciclul de evaluare? Evaluarile sunt foarte modeste pe piata romaneasca fata de regiune, deci ar fi loc de crestere. Daca ne uitam la piata americana, lucrurile stau putin diferit, fiind intr-o zona de evaluare putin peste media istorica”, mentioneaza Alexandru Voicu.

Ce se intampla insa atunci cand un investitor vrea totusi sa intre in piata pe termen scurt?

“In cazul unei intrari pe termen scurt, as recomanda sa se aiba in vedere urmatoarele lucruri:

  • Evaluarea companiei - pozitie buna fundamentala pe termen lung, care nu este reflectata pe deplin in pret
  • Monitorizarea companiei: Un flux potential de vesti bune care sa eclipseze vestile proaste (ex. produse noi care pot depasi asteptarile; mult cash care poate indica apropierea unui buy-back; interesul investitorilor activisti care pot influenta anumite decizii in favoarea investitorilor; etc.)
  • Urmarirea anumitor indicatori tehnici, si aici putem vorbi de cei simpli: MACD bine calibrat, RSI, EMAs, support/rezistenta. Referitor la simplificare, un mentor care este chief risk officer la un hedge fund in Londra (si matematician de profesie) mi-a transmis o concluzie dupa 25 de ani de experienta, care a devenit un principiu de baza pentru mine: De cele mai multe ori, cu cat e mai sofisticata matematica, cu atat suntem mai deconectati de realitate.

De asemenea, este relevant sa ne uitam si la indicatorii de volatilitate, la cat de aglomerate sunt atingerile de limite si sa observam potentiale tranzitii de regim prompt”, spune Voicu.

Concluzia? Putina volatilitate e sanatoasa si poate aduce castiguri celor care au o strategie de investitie pe termen lung. Cu totii ne-am dori sa existe un semnal clar de cumparare. dar “tolba” investitorului trebuie sa fie mai variata si mai bogata. Exista mai multi indicatori tehnici care uneori functioneaza, alteori nu. Ideea fundamentala este sa ai un grad ridicat de incredere ca valoarea de cumpararea este una corecta raportata la pret.

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani

Foto: Shutterstock / Businessman

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri