Desi suna a piese auto, indicatorii ROBOR si EURIBOR nu va vor ajuta niciodata sa aveti o masina mai fiabila. In schimb, indicii ROBOR si EURIBOR sunt utilizati la calculul ratei pe care o aveti de platit la creditele bancare cu dobanda variabila.

Ce este ROBOR?

In aproape orice contract pe care l-ati semnat cu o banca pentru un credit cu dobanda variabila exista un paragraf in care se mentioneaza si faptul ca dobanda se calculeaza in functie de ROBOR sau EURIBOR.

Pe scurt, ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este dobanda la care bancile din Romania se imprumuta intre ele (in lei). Indicatorul ROBOR se calculeaza ca medie a dobanzilor la care se imprumuta 10 dintre cele mai mari banci comerciale din Romania. Bancile sunt stabilite de BNR.

De ce au nevoie si de ce ar vrea bancile sa se imprumute intre ele? Pentru a-si acoperi nevoile de lichiditate de moment sau pentru a-si steriliza lichiditatea suplimentara de care dispun. Nevoia de lichiditate poate aparea atunci cand o banca inregistreaza un numar mai ridicat de cereri de creditare din partea clientilor, sau in anumite perioade cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) impune cerinte minime de lichiditate in sistem. De notat ca atunci cand in piata cererea de lei este ridicata (datorita numarului mai mare de credite acordate populatiei), automat creste si cererea de lichiditate si nivelul ROBOR. Inflatia, dobanda cheie stabilita de BNR si necesarul de acoperire a rezervelor minime obligatorii sunt alte elemente care influenteaza evolutia ROBOR.

Exemplu BNR ROBOR 3mIn cazul unui credit in lei, bancile romanesti stabilesc rata lunara pe care clientii o au de plata in functie de ROBOR plus o marja procentuala care de fapt reprezinta riscul clientilor respectivei banci si marja de profit pe care banca o vrea. BNR anunta zilnic opt niveluri ale ROBOR (vezi exemplul atasat), insa cel mai folosit este nivelul ROBOR la o luna (ROBOR 1m) si nivelul ROBOR la 3 luni (ROBOR 3m).

Ce este EURIBOR?

Daca vreti varianta scurta a explicatiei, atunci va puteti gandi la EURIBOR ca fiind varianta pentru imprumuturile in euro a ROBOR. Pentru a avea insa o imagine mai completa, trebuie sa stiti ca EURIBOR este rata internationala a dobanzii interbancare pentru moneda euro, adica rata de dobanda la care un mare numar de banci isi acorda una alteia credite pentru a-si finanta operatiunile curente. Daca ROBOR este anuntat de BNR, EURIBOR este anuntat de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Nivelul EURIBOR este stabilit in functie de dobanzile medii la care se imprumuta intre ele circa 50 de mari banci europene. Bancile sunt alese in functie criterii foarte stricte si astfel incat media dobanzilor acestora sa fie cat mai reprezentativa pentru regiunea europeana. Rata EURIBOR este considerata un indicator foarte reprezentativ pentru ceea ce se intampla piata monetara din zona euro.

In general, cand o persoana se imprumuta in euro, banca comericala ii stabileste rata lunara in functie de EURIBOR la 3 luni (EURIBOR 3m) sau EURIBOR la 6 luni (EURIBOR 6m) la care adauga marja de risc/profit.

Concluzia

Importanta ROBOR si EURIBOR consta in faptul ca acesti indicatori sunt practic cei “responsabili” de modificarea ratei pe care o aveti de platit bancii. Acest lucru se intampla deoarece marjele adaugate de banci la ROBOR si EURIBOR sunt aproape de fiecare data fixe.

Ratele ROBOR si EURIBOR sunt importante si pentru investitorii de pe bursa. Astfel, cel putin teoretic, atunci cand dobanzile sunt mici sau foarte mici, banii aflati in cautare de randamente sunt impinsi in alte directii, actiunile de pe bursa fiind una dintre optiunile la indemana.

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani

Foto: Shutterstock / typing on Laptop

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri