Intr-o perioada in care dezbaterea pe subiectul religiei in scoli imparte parintii din Romania in doua tabere, Grigore Chis, seful societatii de intermediere financiara Broker Cluj, face o declaratie pe cat nonconformista, pe atat de reala.

Chis subliniaza faptul ca toate discutiile despre religie in scoli ignora faptul ca elevii romani au practic zero educatie financiara, si asta din cauza ca materia lipseste aproape complet din curricula sistemului de invatamant local.

“Tot vorbim despre religie in scoli… de ce elevii din clasa a IV-a nu au optiunea de a alege intre cursuri de finante personale si cursurile de religie? Mesajul de investitie si economisire trebuie sa ajunga in randul maselor”, a mentionat Grigore Chis in cadrul unei dezbaterii cu investitorii organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la Cluj-Napoca. “Domnul Sobolewski (n.red. directorul BVB) a demonstrat ca poate avea si o influenta in mediul politic, asa ca as vrea sa vad ceva facut si in acest sens”, a mai adaugat seful singurei case de brokeraj romanesti listata pe bursa.

De ce elevii din clasa a IV-a nu au optiunea de a alege intre cursuri de finante personale si cursurile de religie? Mesajul de investitie si economisire trebuie sa ajunga in randul maselor - Grigore Chis, director general Broker Cluj

Mai putin de 5% din totalul de 925.000 de elevi romani cuprinsi in invatamantul primar studiaza anul acesta cursul optional de “Eductie Financiara”, promovat de BNR in scoli. Situatia este diferita in alte tari, in special in cele anglo-saxone. In Anglia, de exemplu, educatia financiara a devenit materie obligatorie incepand cu acest an scolar. Elevii englezi invata cum sa isi administreze finantele personale, dar si cum se strang bani in bugetul public ca urmare a unor masuri precum taxa pe venit.

As vrea sa vad la TV in loc de mesaje precum ‘mancati fara sare’ sau ‘consumati alcool in cantitati moderate’ si un mesaj de genul ‘investiti in fonduri si companii romanesti pentru a crea locuri de munca’ - Grigore Chis

“Investitiile trebuie promovate si explicate la scara larga. In momentul de fata tot ce inseamna 'broker' inseamna ‘smecher’ in mintea multor oameni; este un cuvant perimat. As vrea sa vad la TV in loc de mesaje precum ‘mancati fara sare’ sau ‘consumati alcool in cantitati moderate’ si un mesaj de genul ‘investiti in fonduri si companii romanesti pentru a crea locuri de munca’ “, mentioneaza Grigore Chis.

PF Daniel: “Ora de Religie nu poate fi inlocuita cu nimic, cu nicio alta stiinta”

Conducerea fiecarei unitati de invatamant informeaza in aceasta perioada elevii si parintii despre faptul ca pana in 6 martie trebuie sa-si exprime optiunea privind participarea la ora de religie, conform confesiunii proprii. Practic, inscrierea la ora de religie in scoli se va putea face doar pe baza unei cereri in scris a parintilor.

Ora de Religie nu poate fi inlocuita cu nimic, cu nicio alta stiinta pentru ca de fapt stiinta cea mai profunda este stiinta legaturii noastre cu Dumnezeu cel vesnic - PF Daniel

“Ora de Religie nu poate fi inlocuita cu nimic, cu nicio alta stiinta pentru ca de fapt stiinta cea mai profunda este stiinta legaturii noastre cu Dumnezeu cel vesnic Care ne-a creat pentru viata vesnica, pentru iubire si fericire vesnica in Imparatia Preasfintei Treimi, spre slava lui Dumnezeu si spre a noastra mantuire! Amin”, a declarat in weekend Patriarhul Daniel, citat de Mediafax.

Pentru a convinge cat mai multi parinti sa isi inscrie copii la orele de religie, Biserica Ortodoxa Romana a apelat chiar la clipuri video cu vedete (vezi exemplul atasat cu Connect-R). Mesajele sunt prezentate fie de Asociatii aparute peste noapte, fie de artisti sau oameni de media.

Foto: Shutterstock / Notes and angel

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri