Cand bursele sunt in cadere, asa cum se intampla si la incest inceput de an, actiunile nu mai reprezinta un refugiu pentru investitori, cel putin pe termen scurt. Din fericiere insa exista si alte clase de active care pot reprezenta alternative in perioadele de criza.

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani

Titilurile de stat si fondurile care investesc in acestea

Obligatiunile sau titlurile de stat sunt emise de o tara care vrea sa imprumute bani. Datorita faptului ca au in spate puterea unei tari de a emite pur si simplu moneda, sau de a incasa taxe, aceste sunt in general vazute ca titluri fara risc, sau cu riscuri foarte reduse de default.

Titilurile de stat sunt in general greu de accesat direct de micii investitori, insa acestia pot lua expunere pe ele prin intermediul fondurilor mutuale specializate.

Titilurile de stat au capatat o reputatie destul de negativa in ultimii ani din cauza faptul ca randamentele generate de acestea (si de fondurile care investesc in acestea) au fost foarte mici in conditie in care dobanzile bancare au fost in scadere, iar actiunile de pe burse au crescut incomparabil mai mult dupa anul 2009. Totusi, de-a lungul istoriei obligatiunile au reprezentant un refugiu pentru investitori in perioadele de criza: la nivel global, acestea au adus un castig total de 12% in anul de criza 2008, si de cate 8% in fiecare dintre anii 2000, 2001 si 2002 (in tipul “bulei IT”).

Aurul

Aurul este in general vazut ca un plasament similar titlurilor de stat, iar asta deoarece metalul pretios reprezinta un activ fizic ce poate fi tranzactionat oriunde in lume. In perioada noiembrie 2008 – martie 2009, cand s-au atins minimele absolute pe burse in perioada crizei ipotecare, indicele american S&P 500 a scazut cu circa 30%, in vreme ce aurul a urcat cu aproape acelasi procent.

In acest an aurul a crescut cu 5,2%, Bursa de la New York a pierdut 6,8%, iar Bursa de Valori Bucuresti a scazut cu 10%.

Problema in cazul investitiilor in aur este aceea ca evolutia metalului este determinata in mare parte de sentimentul din pietele financiare si mai putin de datele fundamentale. Aurul evolueaza bine in perioadele de criza, insa dupa ce bursele se stabilizeaza, evolutia acestuia este dificil de estimat.

Contractele futures si CFD

Pentru investitorii dispusi sa isi asume riscuri ceva mai mari, contractele futures si CFD-urile (contracte pe diferenta) sunt o alta alternativa investitionala in perioadele de criza.

Contractele futures reprezinta varianta mai putin riscanta dintre cele doua alternative. Instrumentele financiare de tip futures reprezinta contracte pe marfuri, valute, actiuni sau indici bursieri prin care investitorii incearca sa anticipeze valoarea acestora la o data in viitor. Contractul futures este o intelegere intre un vanzator si un cumparator de a vinde/cumpara o cantitate standard de active, cu livrarea in viitor, la o data numita “scadenta” si la un pret negociat in momentul incheierii tranzactiei, totul in baza unor clauze standardizate. Contractele futures se tranzactioneaza in Romania prin intermediul Bursei din Sibiu.

Un CFD este un contract intre doua parti, cumparatorul si vanzatorul, care prevede ca vanzatorul va plati catre cumparator diferenta dintre valoarea curenta a unui activ si valoarea sa din momentul tranzactiei. Din acest punct de vedere CFD-urile sunt similare contractelor futures. Diferenta consta insa in faptul ca un contract CFD nu are stabilita nicio data de expirare. De asemenea, CFD-urile sunt efectuate pe o baza de "efect de parghie", cu marje. Practic, prin intermediul unui contract pe diferenta, un investitor poate sa cumpere actiuni in valoare de 100.000 de euro cu o suma cuprinsa intre 5.000 de euro si 30.000 de euro (in general brokerii solicita marje de la 5% pana la 30%) .

Cash

Cand nimic nu merge bine in pietele financiare, investitorii se pot baza mereu pe lichiditati. Cand actiunile scad cu 10%, cash-ul isi pastreaza valoarea. La fel de adevarat este insa si faptul ca atunci cand bursele sunt in crestere, persoanele care au toti banii in cash nu vor castiga niciun ban.

Un alt avantaj al lichiditatilor este ca atunci cand pietele isi revin, este mai usor sa luati din nou expunere pe actiuni. Asta nu inseamna ca trebuie sa incercati sa ghiciti care este cel mai bun moment pentru a cumpara sau vinde actiuni, in special daca sunteti incepator, insa a pastra ceva mai mult cash in perioadele de criza este recomandat de orice broker sau analist.

Sursa foto: Shutterstock / nito

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri