Bancile ar putea emite in mai putin de un an primele credite online, spune Antim Iordache, director pe segmentul de Carduri si Online Banking la Idea Bank, prima banca din piata care a emis carduri de credit la distanta. Totusi, daca multe procese cu banca vor intra in zona digitala, cum ar fi dialogul video cu functionarii bancari sau identificarea pe baza de amprenta digitala, oficialul Idea Bank crede ca nu va exista nicio banca 100% digitala.

"In toate procesele noastre, pana la urma, in spate se afla tot un om. Si fie ca vom vorbi despre o consiliere care se face printr-un video chat, fie ca vorbim despre consiliere care se va face in sucursala, exista anumite produse, facilitati, pentru care avem nevoie de explicatii", a spus Iordache intr-o emisiune Profesionistii in Banking.

Nu este vorba de produsele simple, cum ar fi cardurile sau conturile de economii, ci de creditele pe termen mai lung, de valori mai mari, pentru care un client vrea sa inteleaga ce implica aceste imprumuturi. Pe de alta parte, Idea Bank a facut deja pasi mari in mutarea unor operatiuni simple in zona digitala, cum ar fi emiterea de carduri de credit la distanta, si planuieste ca in acest an sa introduca si creditele online.

De altfel, tema creditarii online va fi dezbatuta alaturi de Antim Iordache in conferinta Banking 2.0, organizata luni de wall-street.ro. Inscrierea este gratuita.

Sunt doua cuvinte care nu sunt antitetice: digital si sucursala, dar nu cred ca va exista o banca 100% digitala, care sa aiba un succes insemnat.

"Tinerii din ziua de astazi nu prea mai vor sa vorbeasca cu bancile direct, dar vor dori cu siguranta sa vorbeasca cu bancile printr-un video chat sau printr-un chat pe un smartphone. Noi, ca banci, trebuie sa fim constiente ca avem si datoria sa educam clientii", afirma bancherul.

Banca nu prea este vazuta in Romania ca pe o utilitate, cum este de exemplu compania care imi da Internet acasa. Cred ca asa ar trebui sa devina bancile, sa fim prezente foarte simplu pentru clientii nostri, mereu si oriunde au ei nevoie.

Banca viitorului: identificare cu amprenta digitala, video chat si recunoasterea tipului de client dupa haine

In ceea ce priveste sucursalele Idea Bank, Iordache precizeaza ca, inca de la lansare, fiecare unitate a fost dotata cu tablete, pe care clientii pot testa serviciile de internet banking.

"In viitor, si in Polonia exista acest model, putem avea tablete pe care sa semneze documentele. Complementar procesului de identificare prin cartea de identitate, putem avea identificarea pe baza de amprenta digitala. Acest proces va fi cumva o stampila si mai sigura pentru acel client, mai ales la valori mari", anunta Antim Iordache.

Totodata, banca mama din Polonia opereaza in sucursale si un sistem de video chat, prin care clientii pot intra in dialog la distanta cu functionarii bancari, dar conceptul se va dezvolta in directia video chat-ului printr-o aplicatie de smartphone, astfel incat clientul sa poata discuta cu functionarul bancar prin telefon.

"Un pas inainte ar fi sa discut cu un robot, daca ar fi sa imi imaginez viitorul. In Romania exista deja banci care fac voice recognition, dar ce ar fi sa imi recunoasca si fata. Sa interpreteze mimica mea, sa vada ce fel de client sunt. Daca sunt imbracat la costum, poate imi recomanda un anumit tip de produs, iar daca sunt imbracat la tricou cu maneca scurta imi va da alt produs. Ne putem imagina multe lucruri si cred ca vom ajunge acolo accelerat de rapid", isi imagineaza directorul Idea Bank.

De ce ar trebui sa merg la banca sau sa fac un ordin de plata lunar? De ce nu, rata, ca un abonament la sala de gimnastica, sa mi se ia automat de pe card?

Pana ca aceste tehnologii sa devina realitate in piata locala, Antim Iordache mentioneaza ca foloseste in mod curent platile contactless si aplicatia de mobile banking. "Am si bunul obicei de a folosi si un cont de economii, care este la indemana tuturor romanilor. In loc sa am un cont curent in care dobanda este aproape de zero, am un cont de economii unde, desi nu este o dobanda foarte mare, banii mei sunt pusi la lucru", spune oficialul Idea Bank.

El recunoaste ca a testat si produsele si procesele altor banci, inclusiv ale unor IFN-uri, care au procese mai flexibile datorita reglementarilor, prin faptul ca au scurtcircuitat unele acorduri pe care bancile trebuie sa le semneze in mod normal. "Am vazut unele procese inovatoare, pe care si noi le vom targeta in viitor. De exemplu, rata mea sa fie platita de pe card direct. De ce ar trebui sa merg la banca sau sa fac un ordin de plata lunar? De ce nu, rata, ca un abonament la sala de gimnastica, sa mi se ia automat de pe card, indiferent la ce banca este cardul. Un fel de direct debit, dar utilizand cardul", a explicat Iordache.

Sursa foto: Patrick Foto/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri