Subsidiara locala a grupului francez Lafarge, unul dintre cei mai importanti producatori de ciment la nivel mondial, are sediul central intr-o cladire de birouri aflata pe Aleea Modrogan din Capitala, langa sediul PDL si in apropierea Pietei Victoriei.

Lafarge Romania ocupa acelasi spatiu din decembrie 2005. Cladirea de trei etaje a fost proiectata de Vlad Arsene, unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti de pe piata locala. El a fondat biroul de arhitectura Westfourth Architecture, iar printre proiectele din portofoliul sau se numara Charles de Gaulle Plaza (cladire de birouri din Piata Charles de Gaulle - Bucuresti) sau America House (cladire de birouri din Piata Victoriei - Bucuresti)

Proiectul a fost construit cu banii grupului Avrig 35, care detine un portofoliu imobiliar impresionat pe piata locala, prin intermediul a zeci de firme, pe propriul teren.

Lafarge Romania si-a relocat sediul actual dintr-o alta zona centrala a Capitalei, asa-numita Mosilor Vechi. Terenul de acolo a trecut in posesia grupului Avrig. Motivul principal care a dus la schimbarea sediului l-a reprezentat spatiul insuficient pentru nevoile companiei.

“Am desemnat un reprezentant din top management care a asigurat legatura cu biroul de arhitectura si constructorul, personalizand proiectul pentru nevoile noastre de utilizare si functionare, pe activitati si departamente. Ne bucuram de un amplasament intr-o zona bogata in semnificatii si istorisiri dintr-o epoca ce aminteste si de micul Paris, in apropierea Parcului Kiseleff”, spune Philippe Questiaux (foto), presedintele si directorul general al producatorului de ciment Lafarge Ciment (Romania).

Suprafata utila a sediului companiei este de aproximativ 1.500 mp, desfasurata pe parter plus trei etaje. Cladirea, incadrata in clasa A de constructii pentru birouri, dispune de o parcare subterana, cu o capacitate de aproximativ 40 de locuri.

“Circa 135 de angajati din ciment, agregate, betoane si placi de gips carton isi desfasoara activitatea in cladire. Insa si in punctele de lucru din tara dispunem de spatii administrative in cladiri ale caror conditii si utilitati incercam sa le mentinem la nivelul celor de care beneficiaza angajatii nostri de la sediu”, subliniaza Questiaux.

In biroul companiei predomina spatiile inchise. “In Lafarge este o preferinta pentru spatiile personalizate, individualizate si probabil aceasta este o caracteristica in grup. Spre exemplu, sediul din Paris al grupului are acelasi tip de abordare, compartimentarea si individualizarea spatiilor de lucru pentru angajati fiind similara”, precizeaza Questiaux.

Fiecare etaj gazduieste 1-2 sali de sedinte, in total cinci incaperi fiind dedicate intalnirilor sau echipelor de proiect. De asemenea, in holul mare de la parter se pot organiza, ocazional, reuniuni la care participa diversi colaboratori.

Chiria platita este confidentiala, spun oficialii Lafarge, insa potrivit celor mai recente date din piata, aceasta variaza in jurul valorii de 17 euro/mp/luna.

“In legatura cu chiria, este important de mentionat indicele BOMA (Building Owners and Managers Association - n.red.), in functie de care se ajusteaza periodic nivelul chiriei pe care o platim. Acest indice, urmarit si generat la bursa londoneza, ia in considerare intreaga suprafata a imobilului, respectiv cladirea si terenul aferent”, adauga seful subsidiarei locala a Lafarge.

Executivii au birouri similare ca suprafata

Biroul lui Philippe Questiaux se afla la parterul cladirii. Executivul nu poate contabiliza timpul pe care il petrece la birou, pentru ca participa la foarte multe intalniri cu partenerii de afaceri sau intreprinde vizite la unitatile de productie pe care grupul francez le detine pe piata locala.

“Pentru mine, biroul ideal are conexiunea de comunicatie optima cu operatiunile si businessul (internet, mobil, comunicare directa) pentru a completa timpul - deloc neglijabil - pe care il petrec in site-uri/uzine sau cu partenerii nostri”, spune Questiaux.

Spatiul este structurat ca o sala de sedinta in miniatura, iar in mijlocul salii se afla o masa de lucru, la care se pot aseza cu usurinta 6-8 oameni.

Ca si in cazul celorlalti executiv din conducerea Lafarge Romania, biroul sau nu depaseste 20 de metri.

Printre obiectele care ii personalizeaza spatiul de lucru se numara o harta a Romaniei si diverse imagini din tara.

“Profesional, intotdeauna am avut nevoie de o harta si am considerat ca este un instrument foarte util in toate activitatile pe care le-am desfasurat in ultimii 20 ani. Desigur, imagini din tara unde am lucrat si, nu in ultimul rand, fotografii ale familiei, sunt elemente de decor care nu imi lipsesc din birou”, precizeaza Questiaux.

Grupul francez a intrat pe piata locala prin preluarea fostului producator national Romcim, in 1997. Lafarge Ciment (Romania) detine doua fabrici de ciment la Medgidia si Hoghiz si o statie de macinare, la Targu-Jiu.

BIROU DE COMPANIE este o sectiune saptamanala care prezinta birouri ale celor mai puternice firme din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri