Dupa ce cu doi ani in urma au cumparat pentru prima data masini online, iar in 2014 a venit randul benzinei, romanii au avut posibilitatea anul acesta sa achizitioneze si lingouri de aur din fata calculatorului. Dobanzile dezamagitoare oferite de banci la depozite, dar si perspectiva devalorizarii in doar cativa ani a unor gadgeturi de top reprezinta doua dintre principalele motive care i-au facut pe o parte din clientii retailerului eMag sa se grabeasca sa cumpere aur.

George, 28 de ani, este unul dintre cei peste 1.000 de romani care au achizitionat lingouri si monedele de aur vandute saptamana trecuta de eMag. „Mai devreme sau mai tarziu va urma o alta criza si ce o sa ma ajute mai mult ? Un gadget scump cumparat acum 2-3 ani, care s-a devalorizat cu 70%, sau un gram de aur care isi poate dubla pretul?”, mentioneaza tanarul investitor. Un telefon mobil iPhone 6 (varianta de 16 GB) se vindea in septembrie 2015, la momentul lansarii, cu 3.500 lei. Astazi, la aproximativ un an distanta, iPhone 6 s-a devalorizat cu 23%, pretul cerut de retaileri incepand de la 2.700 lei.

Pe langa obisnuitele electronice, eMag a comercializat vinerea trecuta lingouri de 5 grame la pretul de 783 lei, de 10 grame la un pret de 1.534 lei, de 20 de grame la suma de 3.037 lei si monede de aur British Sovereign de 7,8 grame la 1.300 lei, preturi cu 10% mai mici decat cele oferite de Piraeus Bank pe data de 19 noiembrie. Aproape intreaga oferta a fost cumparata de clientii retailerului online, asta desi in ultimii cinci ani cotatia metalului pretios a scazut constant pe pietele internationale. Anul acesta, uncia s-a devalorizat cu aproximativ 9%.

Cititi si Ce poti sa faci cu aurul cumparat de Black Friday de la eMag

„Am profitat de faptul ca pretul lingoului a fost cu 10% mai mic fata de cel din oferta Piraeus Bank. Decat sa tin banii in banca cu dobanda 2% minus impozit de 16%, mai bine o investitie cu un randament mai bun pe termen mediu”, spune George. In ultimii ani, dobanzile bancare au fost si ele in scadere, iar in prezent acestea rareori depasesc 2% pentru depozitele in lei la termen de un an oferite de marile banci din piata.

INSTRUMENT FINANCIAR RANDAMENT/DOBANDA

Randamente 2015

Depozit bancar in lei (12 luni) 2%
Principalele actiuni de pe bursa - inclusiv dividende (indice BET-TR) 7%
Fonduri de pensii pilon II (rata de rentabilitate anualizata oct. 2015) 7,2%
Aur (cotatie oficiala piete internationale) -9%
Fonduri deschise de obligatiuni 5 - 7%

Dupa achizitia aurului, George planuieste sa retraga lingoul de la banca, desi ar putea sa opteze pentru depozitarea acestuia in casetele de valori ale Piraeus Bank pentru care trebuie platita insa o taxa lunara de 10 euro (pentru caseta mica), 15 euro (caseta medie) si 20 euro (caseta mare). „La aceasta suma, intr-un an si jumatate imi mai cumpar un lingou de 5 grame”, isi motiveza el decizia, adaugand totodata faptul ca plasamentele in actiuni tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti reprezinta in mod normal cealalta optiune de investitie la care apeleaza.

Actiunile de pe bursa romaneasca nu traverseaza in 2015 cea mai fericita perioada, nume mari precum Petrom, Romgaz sau Fondul Proprietatea inregistrand scaderi – partial compensate de dividendele si distributiile de cash facute de aceste companii in ultimele luni.

Sursa foto: Shutterstock / Oleksiy Mark

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri