Tot cosmarul ar putea incepe cu o clipa de neatentie, la bancomat, la cumparaturile online sau pe e-mail, iar banii tai de pe cardul bancar pot ajunge usor in mana altora. Exista o multime de "mituri" si se discuta foarte mult despre problemele de securitate ale cardurilor bancare, inclusiv contactless; termeni ca "frauda", "phishing", "skimming" si relatari a unor situatii incredibile care genereaza si mai multa neincredere.

Intr-adevar, cardurile bancare reprezinta instrumentele de plata asupra carora exista cele mai multe tentative de frauda, dar aceste situatii sunt facilitate, de regula, de lipsa de precautie a factorului uman, nu neaparat dintr-un neajuns tehnologic. Acum, sa demontam in continuare cateva "mituri" celebre cu privire la siguranta cardurilor bancare, inclusiv cele contactless.

1. Cardurile contactless, usor de fraudat

Catalin Cretu, directorul regional al Visa Europe a subliniat intr-un interviu acordat wall-street.ro ca la nivel european Visa are emise peste 100 milioane de carduri contactless, iar tehnologia exista de 5-6 ani.

"Daca ar fi fost usor de fraudat aceste carduri, s-ar fi dat multe lovituri pana acum. Nu exista amenintari credibile in acest sens, dar exista mereu posibilitati de phishing. Insa, acestea se bazeaza pe credulitatea clientului, care isi da datele personale pe diverse site-uri. In acest caz nu ai cum sa il protejezi, oricata tehnologie ai avea", spune Catalin Cretu.

2. La plata cu cardul, informatiile personale ajung la comercianti

Orlando Docan, finance business development manager, Oberthur Technologies, a declarat la conferinta Banking 2.0, organizata de wall-street.ro, ca printr-o tranzactie cu un card contactless nu se schimba informatiile personale ale detinatorului de card.

"Ca urmare, nimeni nu poate obtine aceste informatii pentru a replica o plata. Din punctul acesta de vedere, putem spune ca securitatea este mai ridicata decat in cazul unui card contact, din prima faptului ca nu mai este nevoit sa dai cardul din mana", a precizat Orlando Docan.

3. Hotii pot sa iti fure banii si prin eter, in timp ce stai la POS

Plata cu cardul starneste constant multe temeri legate de posibilitatile de frauda, mai ales atunci cand apar tehnologii noi, precum este cea contactless. Astfel, in jurul cardurilor se formeaza mereu povesti despre persoane care reusesc sa iti fure banii prin eter, in timp ce stai la POS, folosind un dispozitiv futuristic care permite transferul instant al banilor tai in contul raufacatorilor.

Daca esti la bancomat sau la POS si vine cineva cu un laptop in mana si trei dispozitive ciudate, eu cred ca nu stai sa iti copieze datele. Acestea sunt doar povesti.

In general, tehnologia a tinut piept fraudelor. Problemele sunt mai mult de ordin uman, de eroare sau de act intentionat. "Ca sa dai o lovitura de succes, trebuie ca modalitatea de frauda sa fie ieftina si rapida. Ati vazut care sunt mijloacele de operare: la un moment dat se bagau niste dispozitive in ATM-uri sau iti distrageau atentia cand bagai PIN-ul. Daca nu ai o modalitate simpla, rapida, ieftina, nu reuseste sa fraudeze cardul", a mai spus Catalin Cretu.

4. Platile online cu cardul nu sunt sigure

Platile online cu cardurile, contactless sau nu, pe Internet sunt mai sigure ca niciodata, iar standardul 3D Secure, un sistem antifrauda dezvoltat de Visa si MasterCard, confera un plus de siguranta. Folosirea acestui sistem permite cresterea securitatii tranzactiilor online, prin solicitarea unei parole la fiecare plata online. In caz de pierdere sau furt, cardul inrolat la 3D Secure, nu poate fi folosit de terte persoane pentru cumparaturi online.

Detinatorul cardului se poate orienta pentru cumparaturi numai catre site-urile care afiseaza logo-urile Verified by Visa sau Mastercard SecureCode. In aceste magazine virtuale, user-ul este solicitat sa se autentifice la fiecare tranzactie pastrand astfel controlul asupra cumparaturilor online.

5. Banca nu te despagubeste daca iti sunt furati banii de pe card

Bineinteles, cazurile de frauda nu pot fi evitate total, dar atunci intervine relatia dintre banca si client. In cazul in care cardul este pierdut / furat, bancile indeamna posesorul cardului sa anunte imediat acest lucru pentru a fi blocat cardul. Multe dintre banci sunt dispuse ca in caz de frauda sa investigheze cazul (sunt si banci care vor factura clientului costul acestor cercetari). Daca se demonstreaza ca posesorul cardului nu are nici o vina, acesta va fi despagubit cu suma de bani fraudata.

Acelasi lucru se intampla si daca "te duci si demonstrezi ca nu ai fost in nu stiu ce tara indepartata cand s-a facut tranzactia frauduloasa, iar banca iti da banii inapoi. Cel putin cand ai card poti sa demonstrezi ca a fost o frauda, dar daca ai cash nu mai poti sa faci nimic", a mai spus Catalin Cretu.

6. Este mai sigur sa-ti pastrezi banii in numerar decat pe card

Razboiul "cash versus card" este vechi de cand lumea. Mai precis, de cand lumea a inceput sa se familiarizeze cu cardurile. Acea bucata de plastic din buzunar - cardul - inseamna, de fapt, legatura dintre tine si banii tai, aflati intr-un cont bancar, spre deosebire de situatia in care ai avea un teanc de bancnote in buzunar. Multi nu stiu, insa, ca exista avantaje evidente ale cardului fata de bancnote, mai ales ca exista foarte multi hoti de buzunare.

Daca pierzi sau iti sunt furate niste bancnote, acestea dispar definitiv, in timp ce un card pierdut poate fi recuperat foarte usor. Chiar daca iti fura cineva cardul, banii tai sunt in siguranta, fiind protejati de codul PIN pe care doar tu il stii si fara de care cardul nu poate fi folosit. Astfel, odata ce ai constatat lipsa cardului, nu trebuie decat sa suni la banca si sa anunti disparitia lui. Banca va bloca imediat contul tau si, la cerere, iti va emite un card nou.

7. Cardurile cu CIP sunt imune la tentativele de frauda

Cardurile de credit sau debit sunt prevazute cu o banda magnetica, de regula, in care este inregistrata informatia cu privire la numarul de identificare, codul de acces, cont si alte date numerice. Pentru securizarea operatiunilor bancare si de a preveni cazurile in care informatiile de pe banda magnetica sunt copiate, tot mai multe banci au lansat cardurile cu cip incorporat.

Aceste carduri ofera mai multa securitate, fiind foarte greu de falsificat, iar, in acest moment, multe dintre bancile din Romania emit atat carduri traditionale, cu CIP. Totusi, datorita incompatibilitatilor retelei de bancomate, in prezent cardurile cu CIP au si banda magnetica, ceea ce, ironic, duce la cresterea probabilitatii de frauda.

Afla mai multe despre ING Card Complet!

Sursa foto: Securitate carduri / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri