Cele doua cariatide care strajuiesc usa din lemn a casei monument istoric de la numarul 70-72 al strazii Dionisie Lupu din Bucuresti iti vorbesc la fel de fermecat ca sirenele Odiseei. Spre deosebire de sirenele lui Homer,insa, ale caror glasuri ii duceau pe marinari la pieire, cariatidele casei bucurestene nu fura decat pasii si privirile trecatorilor, oprindu-i intr-un moment de admiratie.

Casa cu cariatide de pe strada Dionisie Lupu din Bucuresti are o istorie de 130 de ani, iar anul trecut constructia a trecut printr-un proces de restaurare care i-a lustruit haina aflata in ruina. Compania Smartown Investment, proprietara cladirii, a finalizat procesul de restaurare in martie anul acesta si a incercat sa puna in valoarea cat mai mult istoria spatiului, salvand fatada cladirii, dar si elementele arhitecturale originale, care au fost conservate in interiorul spatiului.

casa cu cariatide, strada dionisie lupu

Casa istorica a fost construita in 1884 de arhitectul Ioan I. Rosnovanu, iar potrivit studiului istoric al proprietatii, realizat de lect. dr. arh. Valeriu-Eugen Dragan, „autorul, datarea si functiunea initiala a fondului construit este cunoscut doar pentru corpul principal de la numarul 72 realizat de arhitectul Ioan I. Rosnovanu in anul 1884 ca scoala si internat de fete, extinderea sa (realizata intre 1911 si 1927), precum si cladirea de la numarul 70 (realizata ca locuinta post 1852 - ante 1895-99) au autori neidentificati”. In studiul istoric se mentioneaza insa ca in 1911 la adresa postala la care este pozitionat imobilului apareau doi proprietari, societatea Creditul si Ministerul Cultelor. In cea mai mare parte a istoriei sale insa casa istorica a functionat ca un camin de fete. Aici a fost dupa Primul Razboi Mondial un camin pentru fete la initiativa Maresalului Averescu. In perioada comunista in aceasta vila erau cazate studentele de la ASE.

sediu smartown investments

Reabilitarea vilei istorice aflate in urma cu cativa ani in ruina a fost destul de anevoioasa in contextul crizei, dar si al unor lucrari de demolare pe care investitorul le-a realizat pe proprietate dupa achizitionare.

“ Am cumparat proprietatea in 2007, iar lucrarile de restaurare au inceput anul trecut, dupa ce am hotarat sa ne mutam sediul in aceasta cladire. A trecut destul de mult timp intre achizitie si finalizarea investitiei pentru ca a trebuit sa demolam o parte din cladire, o portiune din spate care a fost adaugata ulterior constructiei initiale, dar a existat o incetinire si in contextul crizei”, a povestit Paul Ionescu, manager in departamentul de investitii al Smartown Investments, compania care a cumparat cladirea in 2007 si a investit 2 mil. euro in restaurarea imobilului. Cladirea nu era incadrata ca monument istoric in momentul achizitiei, aceasta incadrare fiind realizata ulterior.

casa cu cariatide, strada dionisie lupu

Pe langa lucrarile efective de restaurare ale casei istorice, compania a inclus in imobil si cu un corp nou, care insa schimba cu nimic fatada de la strada, iar in partea din spate corpul nou se imbina cu partea istorica. Si la interior, investitorul a incercat sa imbine noul cu vechiul, incluzand scari de sticla sau obiecte de iluminat cu design modern.

sediu Smartown investments

“A fost un proiect complex, insa ne bucura ca si cei care ne-au criticat la inceput ne-au felicitat dupa ce au vazut rezultatele”, spune Ionescu care ne-a explicat ca atat la exterior, cat si la interior, compania a incercat sa pastreze toate elementele de arhitectura originale care s-au conservat.

“Atunci cand am cumparat casa era intr-o stare avansata de degradare. Cadeau bucati de tencuiala, inclusiv noi am avut incidente cu bucatile care cadeau din cladire”, marturiseste Ionescu.

Compania Smatown deja si-a mutat birourile in cladirea proaspat renovata, ocupand circa 500 din cei 2.000 mp utili ai imobilului. Restul spatiului, de circa 1.500 mp, este disponibili la inchiriere, iar oficialii dezvoltatorului spun ca se poarta deja discutii cu cativa clienti. Chiria medie in imobil este de 17 euro/mp/luna plus TVA.

Casa cu cariatide

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri