Un italian si-a convins vecinii sa puna mana de la mana pentru a renova una dintre cele mai frumoase cladiri istorice din Timisoara, Casa Bruck. Construit in urma cu peste 100 de ani, in stilurile Art Nouveau si Secession, imobilul din Piata Unirii si-a regasit gloria de odinioara gratie unei investitii de 300.000 de euro in renovari.

Casa Bruck din Timisoara se afla pe strada Mercy nr. 9, colt cu Piata Unirii. Imobilul a fost construit in anul 1910 de arhitectii Szekely Laszlo si Arnold Merbl, la propunerea proprietarului de la acea vreme, farmacistul Salamon Bruck. Istoricii timisoreni spun ca atunci cand a fost inceputa constructia cladirii unul dintre arhitecti, Arnold Merbl, si-a ridicat in zona o baraca din lemn care intr-o seara a fost sparta de un grup de hoti ce sperau sa gaseasca sume mari de bani in interior, insa in loc de bani au descoperit doar un birou gol, relateaza Mediafax.

Casa Bruck TimisoaraCladirea, formata din subsol, parter si trei etaje, a fost construita in stilurile Art Nouveau si Secession si are motive folclorice maghiare.

Pentru fatada au fost folosite ca ornament placi ceramice cu motive folclorice maghiare, generalizate la arhitectura Secession din Ungaria, iar pe frontonul casei, care aminteste de constructii din Budapesta, sunt inscriptionate literele "BS", reprezentand initialele primului proprietar, Salamon Bruck.

Fundatia imobilului este din caramida, la fel si zidurile care au o grosime de 70 de centimetri, in timp ce tavanul este prevazut cu bolti.

Dupa construirea casei, in 1910, Salamon Bruck a deschis o farmacie la parterul imobilului, care functioneaza si acum si care pastreaza inca o parte din mobilierul original. Pe partea superioara a vitrinei frontale este inscriptionat cuvantul "Farmacie" in limbile romana, maghiara si germana.

De-a lungul timpului, cladirea s-a degradat, iar fatada nu a mai avut stralucirea de odinioara. Cu toate acestea, un cetatean italian, Gianluca Testa, venit cu afaceri la Timisoara in anul 1997, s-a indragostit de Casa Brück si si-a spus ca o asemenea bijuterie trebuie renovata.

Acum, la etajele Casei Brück sunt amenajate apartamente detinute de mai multi proprietari, iar la parter sunt spatii comerciale. Primul pas facut de italian a fost sa isi cumpere un apartament in imobil. S-a intamplat in anul 1999. Apoi, incetul cu incetul, si-a lamurit vecinii ca este cazul sa puna mana de la mana si sa repare imobilul, fara sa astepte sprijin de la autoritati.

"Eu am facut demersurile pentru a obtine autorizatiile necesare. Fiind vorba de un imobil istoric, nu a fost simplu deloc, pentru ca parea ca primaria nu are interes. A durat aproape trei ani si jumatate, timp in care am primit patru refuzuri nejustificate, dar m-am ambitionat mai ales ca patrimoniul nu e numai economic, ci si istoric in acest caz. Fiind proprietar, m-am ambitionat, asa cum spuneam. Am vrut sa fie respectate toate componentele tehnice: materialele, culorile, tot. Am colaborat bine cu Directia de monumente istorice din cadrul primariei privind culorile originale si elementele care s-au reconstruit, inclusiv faianta si gresia, cele originale, care in timp s-au distrus", a povestit Gianluca Testa corespondentului Mediafax.

Omul de afaceri italian spune ca este multumit ca a reusit sa repare si interiorul imobilului, care este "o minune". "E o poveste care s-a sfarsit bine. Ma bucur ca am reconstituit-o. Am facut si casa scarilor, e o minune. Am respectat absolut tot, am refacut inclusiv in camere", mai spune Testa.

Cat despre costuri, acestea s-au ridicat la 300.000 de euro. "Repararea imobilului a costat 300.000 de euro, iar in cladire sunt cinci sau sase apartamente. Am impartit banii si am refacut cladirea. Procesul nu e complet terminat, pentru ca asteptam sa se refaca Piata Unirii (in Piata Unirii din Timisoara sunt lucrari de schimbare a retelelor de apa si canalizare in cadrul unui proiect privind reamenajarea centrului istoric - n.r.), sa se reconstituie canalizarea. Pentru ca reteaua era infundata, o parte din fatada s-a stricat din cauza umezelii. Asteptam acum sa se rezolve ca sa inlocuim ultima faianta", a spus Gianluca Testa.

Omul de afaceri se lupta acum si sa ii convinga pe proprietarii farmaciei de la parterul imobilului si pe reprezentantii Primariei Timisoara sa inlature firma luminoasa care anunta ca acolo se afla o farmacie si care nu se potriveste cu arhitectura casei. "Farmacia de la parter a plantat o emblema, o reclama care nu are legatura cu palatul si nici cu piata si conform legii trebuia facut un studiu de fezabilitate aprobat de Comisia de monumente si de primarie. Se pare ca s-a sarit peste lucrurile astea. Eu, deocamdata sunt in litigiu si cu primaria si cu farmacia, pentru ca nu mi se pare normal. Scrie acolo cu sticla de Murano ca e farmacie. Ar fi bine sa se curete acea sticla si sa se reconstituie. Eventual sa fie iluminata cu LED-uri delicate", spune Testa.

Sursa foto: timisoara-info.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri