Arhitectii filialei Nord-Est a Ordinului Arhitectilor din Romania au initiat in 2006 un proiect de restaurare menit sa ofere o mostra a felului in care patrimonial architectural poate fi conservat.

Uzina de apa Suceava

Uzina de apa dupa conversie

Acest proiect a castigat anul acesta Bienala de Arhitectura din Bucuresti la categoria arhitectura patrimoniului cultural, este vorba despre conversia unei vechi uzine de apa din Suceava in centru cultural. Uzina de Apa a fost finalizata in 1912 de ingineri austrieci si germani si potrivit prezentarii realizate de arhitecti in cadrul Bienalei de Arhitectura, simbolizeaza nasterea orasului modern, Suceava. Lasata in ruina timp de 50 ani, cladirea a fost revitalizata printr-o interventie care a daruit si o noua functiune imobilului.

Uzina de apa Suceava

Foto: Uzina de apa in 2006

“Proiectul este rezultatul unei colaborari ce include autoritatile municipale, comunitatea locala, arhitecti, ingineri, urbanisti, istorici, sociologi si studenti de diverse specialitati. In plus, contractori privati si companii ce promoveaza tehnici inovative au fost incluse intru-un parteneriat public/privat exemplar. Interventia minimala da o noua functiune cladirii pentru o utilizare contemporana . Noul acces realizat ca o sectiune geometrica in taluzul de pamant , direct spre bazinele ingropate ale uzinei, ofera o piata semi - publica in fata cladirii si creaza spatiul de legatura pentru extinderile viitoare cu functiuni culturale in cladirile adiacente sitului”, se mentioneaza in descrierea proiectului de pe site-ul Bienalei.

Uzina de apa Suceava

Uzina de apa: zona de documentare

Conversia a presupus transformarea unei parti a cladirii in spatiu expozitional si de conferinte, in timp ce etajele sunt folosite ca birouri si zona de documentare.

“Daca in spatiile bazinelor lumina patrunde doar prin luminatoare montate in golurile fostelor chepenguri de acces pentru intretinere, etajele superioare ce vor fi utilizate ca birouri si zona pentru documentare au fost mentinute cat mai luminate posibil. Tamplaria din profile metalice simple a ferestrelor originale au fost conservate cu rol de grilaj si dublate pe interior cu geam termoizolant autoportant , fara rame. Structura originala a acoperisului a fost restaurata iar bucati din textura initiala a peretelui interior s-au pastrat ca fresce tehnologice. La podinele ce acopera golurile tehnologice si scari s-au utilizat structuri si gratare metalice ce redau caraterul industrial al cladirii. Pentru consolidarea zidariilor de caramida s-a utilizat o tehnica speciala pe baza de tesaturi si lamele din fibra de carbon”, continua descrierea de pe site-ul Bienalei de Arhitectura.

uzina de apa

Uzina de apa: zona de birouri

Proiectul a fost realizat de Constantin Gorcea.

Uzina de apa

Uzina de apa: spatiu de expunere in unul din bazine

Fotografiile folosite au fost preluate via Bienala de Arhitectura. Mai multe despre noul spirit al uzinei gasiti pe uzinadeapa.com.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri