Restaurantul Pescarus, celebra atractie culinara preferata de vechile elite comuniste cum ar fi Gheorghiu-Dej sau Nicu Ceausescu, va fi transformat cu o investitie initiala de 450.000 de euro de antreprenorul Dragos Petrescu, care detine grupul City Grill. Localul cu o istorie de 70 de ani va fi redat bucurestenilor de rand incepand cu luna mai, proprieratul lantului de restaurante preconizand un trafic zilnic de 400 de clienti.

Spatiul umplut de mese care amintesc de vechile chermeze din perioada comunista, asa cum sunt ele redate si in filmele alb-negru ale epocii, va fi reamenajat si adaptat consumatorului modern. Cu toate acestea, brandul va fi pastrat, iar identitatea vizuala a restaurantului va fi inspirata de istoria lui. "Restaurantul acesta este un monument istoric, de aceea nu vom actiona masiv asupra vizualului. Vom pastra acelasi lemn, caruia ii vom da poate o alta tenta, insa vom adauga elemente decorative, in functie de specificul lui. In partea dinspre lac, pe terasa, vom avea elemente din tematica apei, sa il tinem astfel legat de Herastrau si lac", a explicat Dragos Petrescu, antreprenorul din spatele lantului City Grill.

Restaurantul Pescarus este unitatea cu numarul 17 din portofoliul City Grill, devenind cel mai mare local al grupului, cu o capacitate totala de 1.000 de locuri - 400 in salon si 600 in gradina de vara, care are vedere catre lacul Herastrau. Preluarea acestui restaurant face parte, de altfel, din strategia pe termen lung a grupului, care si-a propus sa ajunga la 30 de localuri pana in 2020. "Am ales restaurantul Pescarus pentru ca ne-am axat pe preluari de afaceri care functioneaza, iar acest restaurant, impreuna cu altele 1-2 din Capitala, trebuie revitalizat, sa aiba parte de un refresh si sa revina pe piata", a declarat Daniel Mischie, director de operatiuni (COO) in cadrul City Grill.

Pescarus va deveni locul de iesit in oras al bucuresteanului de rand. - Dragos Petrescu

In ceea ce priveste meniul, va fi pastrat conceptul care a facut cunoscute restaurantele City Grill, Caru'cu Bere si Hanu' Berarilor, toate sub umbrela aceluiasi grup: bucataria romaneasca. Distinct in cazul Pescarus va fi accentul pe cateva preparate din arsenalul culinar vechi, adaptat insa unui specific contemporan. „Pescarus va deveni locul de iesit in oras al bucuresteanului de rand”, spune Dragos Petrescu, care il descrie ca un „monument istoric”.

La un moment dat, Pescarus era singurul restaurant in care gaseai Coca Cola si tigari fine. - Daniel Mischie

O scurta incursiune in istoria „Pescarusului” de pe malul Herastraului scoate la iveala nume cunoscute care au fost legate de acest restaurant. Localul a fost conceput in 1938 de doi arhitecti, respectiv nepotul scriitorului Ion Creanga, Horia Creanga, si Haralamb Georgescu. Restaurantul a fost, intr-o vreme, preferatul conducatorului comunist Gheorghiu-Dej, care locuia in zona Floreasca, la Vila Lac 1, unul dintre cunoscutele imobile de pe malul Herastraului. Liderul comunist obisnuia sa mearga acolo cu cateva persoane, printre care se numara la un moment dat si Ana Pauker. "La un moment dat, Pescarus era singurul restaurant in care gaseai Coca Cola si tigari fine", a precizat Daniel Mischie. Apoi, intr-o alta perioada a dominatiei sovietice in Romania, restaurantul a inceput sa fie frecventat de Nicu Ceausescu, care era cunoscut ca un petrecaret avid. Aici luau masa si regele Spaniei, Juan Carlos, fostul presedinte israelian Shimon Peres, dar si fostul campion mondial al sahului Anatoli Karpov.

Reabilitarea restaurantului se va face in doua etape, urmand ca acesta sa fie deschis in luna mai, cand va fi de fapt un soft-opening, cu o capacitate limitata, preczeaza Dragos Petrescu. Deschiderea oficiala va avea loc in toamna, cand se va finaliza si intregul proces de reamenajare. Intr-o prima faza, investitia se va ridica la 450.000 de euro, cea mai mare parte din ea acoperind partea de echipare. O a doua investitie, mai mare, se va face in toamna, cand terasa va fi pregatita sa faca fata iernii. Astfel, clientii vor putea admira privelistea lacului si in timpul iernii, avand in vedere ca terasa va fi marginita de un geam de sticla termoizolant.

Localul nu a fost cumparat de cei de la City Grill, care vor plati insa o chirie anuala de 9% din cifra de afaceri. Potrivit bugetului realizat in prealabil, restaurantul ar trebui sa ajunga, in 2-3 ani, la o cifra de afaceri cuprinsa intre 2,5 si 3 milioane de euro. Pentru a atinge acest tel, noul proprietar mizeaza pe un flux zilnic de 400 de clienti, cu o valoare medie a notei de plata de 100 RON. In restaurant urmeaza sa lucreze 100 de oameni, dintre care 40 vor fi chelneri si hostese, iar 60 in zona de bucatarie si tehnic.

In ceea ce priveste tendintele de pe piata, Dragos Petrescu spune ca valoarea notei de plata este in stagnare, intrucat clientul nu este dispus sa plateasca mai mult. De asemenea, el se asteapta la o crestere cu 10-15% a costurilor cu forta de munca, in care va fi inclusa si plata transportului pentru angajati, ceea ce aduce o "povara financiara" de 20.000 de euro pe luna. "Piata de munca e din ce in ce mai dificila, intram intr-o perioada similara cu cea din 2004-2005, cand era foarte greu sa gasesti oameni buni", spune el. De altfel, inca se lucreaza la inchegarea echipei de 100 de oameni care vor lucra la Pescarus.

Grupul City Grill are, in total, circa 1.000 de angajati in cele 16 unitati care opereaza in prezent, iar acestia servesc, in medie, 10.000 de clienti pe zi. Prin cele trei firme care opereaza restaurantele din portofoliu, Trotter Prim, Trotter Management și City Cafeteria, grupul a ajuns la venituri de aproape 90 de milioane de lei in 2014, cu o marja de profit de 10-15%. Operatorul City Grill detine cele 2 restaurante Hanu' Berarilor din Capitala, Caru' cu Bere, Trattoria Buongiorno (6 unitati), City Grill (4 unitati) si 3 cafenele City Cafe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri