Ministerul Culturii si-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemtiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Maldaresti si Castelul Teleki din Dumbravioara, clasate in grupa A a Patrimoniului National.

Cula GreceanuCula Greceanu de la Maldaresti, cladire-simbol a istoriei romanilor, este ridicata in vremea lui Mihai Viteazul si este cea mai veche cetate din Romania care si-a pastrat exteriorul neschimbat dupa aproape jumatate de mileniu. Edificiul s-a pastrat in conditii exemplare, iar, din 1956, a functionat ca muzeu. Cetatea/cula Greceanu a fost oferita statului, in cadrul procedurii de preemtiune, pentru suma de 400.000 euro, potrivit Artmark.

Castelul Teleki din Dumbravioara, unul dintre cele mai fastuoase monumente lasate mostenire peisajului ardelenesc si cladire emblematica pentru istoria nobilimii transilvanene, in stil neobaroc, a servit drept resedinta familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii din Ardealul secolelor XVIII-XIX. Odata cu nationalizarea, cladirea a fost transformata in scoala, care functioneaza si in prezent. Castelul Teleki a fost oferit statului, in cadrul procedurii de preemtiune, pentru suma de 450.000 euro.

Castelul TelekiCele doua cladiri istorice au fost puse in vanzare la inceputul acestui an de familiile de proprietari care le-au revendicat si catre care au fost in cele din urma retrocedate, dupa procese de durata.

Incepand cu momentul receptionarii refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemtiunea statului la cumpararea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate din punct de vedere legal proceda la punerea acestora in vanzare, prin licitatie, concurs de oferte sau prin tranzactie privata. Artmark Historical Estate este divizia casei de licitatii Artmark specializata in vanzarea monumentelor istorice si de arta. Dupa modelul marilor firme internationale de consultanta imobiliara, Artmark Historical Estate ofera clientilor sai acces la acest segment special de piata, dedicat proprietatilor istorice si de arta, precum palate, castele, cetati, conace si vile vechi de secole, repere in Registrul Monumentelor Istorice.

Portofoliul Artmark Historical Estate include monumente istorice clasate atat in grupa A - de valoare nationala si universala (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cat si in grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memoriala Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Potrivit reprezentantilor Artmark, statul roman a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune. "Au fost facute instiintari catre minister de proprietari inainte de a fi in gestiunea noastra", declara Constantin Prisecaru, directorul diviziei Artmark Historical Estate, la sfarsitul lunii ianuarie.

Tot atunci, Prisecaru a explicat pentru Mediafax ca, in cazul acestor proprietati, nu va exista o licitatie publica, avand in vedere ca este un demers complex fata de achizitiile de arta plastica. "La licitatiile de arta, ai vazut lucrarea in expozitii, ai licitat si o adjudeci sau nu. In cazul imobilelor, este o documentatie juridica pe care orice potential client trebuie sa o verifice, vrea sa vada proprietatea, le postam pe site, vor fi termene anuntate de depunere de oferte si va fi o licitatie de oferte. Oferta cea mai mare va avea castig de cauza", a declarat acesta.

Cladirile scoase la vanzare de Artmark Historical Estate sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri