Numarul tranzactiilor cu vile inchiriate pentru a servi ca sedii de birouri a crescut cu aproximativ 43% in primul trimestru din 2015, fata de T1 2014, dar suprafata medie inchiriata a scazut cu 36%, la 265 mp. In schimb, zonele alese de chiriasi au fost doar premium, ultracentrale sau din centru-nord, acolo unde chiriile de prezentare se situeaza intre 10-13 euro/mp, arata o analiza realizata de Esop.

„Chiriasii au cautat vile bine si corect renovate, cu retea IT si alte facilitati de spatii de birouri, in zone care asigura un plus de imagine, precum Romana, Cismigiu, Domenii si Aviatorilor. Chiriile de prezentare pentru astfel de proprietati se situeaza intre 10 si 13 euro/mp”, declara Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting l CORFAC International.

Printre chiriasii care si-au gasit sediu de birouri intr-o vila inchiriata prin intermediul Esop in T1 2015 se numara institutia financiara Verida, NTS Leader si agentia de publicitate Joint Media Advertising. In primul trimestru din 2015, la mare pret au fost vilele inconjurate de verdeata, chiar daca zonele au fost unele unde terenul este foarte scump si de regula curtile sunt o raritate. Astfel, un chirias din domeniul paza si protectie a ales o vila ultracentala, in zona Polona, care se bucura de o gradina cocheta si deun gratar functional, iar un chirias din domeniu IT o vila imbracata in iedera si trandafiri din zona Stirbei Voda.

Evolutia tranzactiilor cu vile inchiriate pentru birouri 2013-2015

oferta vile de inchiriat

In 2014, la nivelul Capitalei s-au inchiriat 13 vile cu destinatie de birouri, cu 12 mai putine decat in 2013, potrivit statisticilor inregistrate la Forumul celor mai importante agentii imobiliare. Principalul motiv al acestei scaderi, atat ca numar, cat si ca suprafata totala inchiriata, a fost din cauza numarului mare de cladiri de birouri de calitate livrate in 2014, care atras si din clientii traditionali pe segmentul de vile –case de avocatura, agentii de publicitate si servicii financiare sau personale.

In 2015 piata vilelor de inchiriat se revigoreaza. In primele trei luni din 2015 la nivelul agentiei Esop, unul din cei mai importanti jucatori pe acest segment de piata si care detine cea mai mare baza de date cu vile de inchiriat si de vanzare, numarul tranzactiilor cu vile a crescut de trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Oferta de vile de inchiriat pentru birouri este concentrata in zonele ultracentrale si de centru-nord In Ultracentral – care cuprinde zonele Romana, Unirii, Cismigiu si in Centru-Nord – Kiseleff, Domenii, Soseaua Nordului, 1 Mai, Floreasca, Baneasa se afla vile disponibile la inchiriere care totalizeaza 76.573 mp, mai mult de jumatate din stocul total. Cele mai multe se afla in zona de centru-nord, in apropierea ambasadelor, marilor sedii de multinationale, a Guvernului si a celor mai scumpe cartiere rezidentiale. Si in continuare estimam ca aceste zone vor ramane vedete pe aceasta piata, profilul chiriasilor care prefera vile ca sedii de birouri fiind potrivit pentru tipul de proprietati existente aici, spun oficialii Esop. Acest lucru este stiut si de investitori, care prefera sa cumpere si sa valorifice vile din Centru-Nord si Ultracentral, chiar daca oferta la inchiriere este mai mare decat in alte zone si preturile sunt si cu 50-70% mai ridicate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri